Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Βρετανία - Στόουνχεντζ: Επιχείρηση «λίφτινγκ» στους πιο διάσημους μεγα-λίθους του πλανήτη

Ύστερα από 4.500 χρόνια, ο άνεμος και η βροχή έχουν προκαλέσει ρωγμές και τρύπες στην επιφάνεια των λίθων

Φόρο τιμής στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αποκατάστασης των τελευταίων δεκαετιών πάνω στους βρετανικούς προϊστορικούς μεγάλιθους του Στόουνχεντζ.

«Σώζοντας τους μεγάλιθους», με αυτό τον τίτλο η προσπάθεια ανανέωσης του ιστορικού χώρου έχει κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα διεθνή ΜΜΕ να εστιάζουν στην αξία του μνημείου για την Ιστορία.

Το "ελληνικό Στόουνχετζ": Το “σπίτι του δράκου” στα 1.365 μέτρα!

Όπως φαίνεται σε φωτογραφικό υλικό, η τελευταία φορά που επιχειρήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του μνημείου ήταν πριν από περίπου μισό αιώνα.

Περισσότερο από 60 χρόνια μετά, οι εργασίες, που ξεκίνησαν στις 14 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιούνται για να επιδιορθωθούν οι ρωγμές που προκλήθηκαν από τη διάβρωση του εδάφους.

Το έργο, για το οποίο θα στηθούν σκαλωσιές ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση στην κορυφή των λίθων (ο μεγαλύτερος έχει ύψος περίπου 9 μέτρων) έχει στόχο να αποτρέψει τη μεγέθυνση των ρωγμών και να αντικαταστήσει το κονίαμα από σκυρόδεμα (μπετόν) που χρησιμοποιήθηκε στις επισκευές τις δεκαετίες του 1950 και του 60, με κονίαμα από ασβέστη.

Οι ειδικοί συντηρητές αναμένεται να χρειαστούν δύο εβδομάδες για την αποπεράτωση των εργασιών.

Άλλωστε, το Ιδρυμα Αγγλικής Κληρονομιάς συμφώνησε με το Βασιλικό Νομισματοκοπείο της Βρετανίας να εκδόσει ειδικό αναμνηστικό νόμισμα του 2021, το οποίο θα τοποθετηθεί κάτω από το νέο κονίαμα που θα κρατά τα υπέρθυρα στη θέση τους.

Μάλιστα την τοποθέτηση του ειδικού νομίσματος δύο λιρών θα πραγματοποιήσει ο 71χρονος σήμερα Ρίτσαρντ Γουντμαν Μπέϊλι,  ο οποίος όταν ήταν μόλις οκτώ ετών, είχε τοποθετήσει ένα άλλο νόμισμα κάτω από μία από τις γιγαντιαίες πέτρες του μνημείου. Ο πατέρας του ήταν ο επικεφαλής αρχιτέκτονας που ηγήθηκε των εργασιών αποκατάστασης πριν από 63 χρόνια.

Στόουνχετζ: Μυστηριώδη πηγάδια 4.000 ετών βρέθηκαν γύρω απο το μνημείο

Οι εργασίες στο Στόουνχετζ, ένα από τα πιο γνωστά προϊστορικά μνημεία του Κόσμου, του οποίου οι πέτρες χρονολογούνται περίπου 4.500 χρόνια, θα διορθώσουν προβλήματα που προκαλούνται από τη διάβρωση και θα επανορθώσουν προηγούμενες ελαττωματικές επισκευές που αποκαλύφθηκαν με λεπτομερείς σαρώσεις λέιζερ.

«Το Στόουνχεντζ είναι μοναδικό ανάμεσα στους κύκλους μεγαλίθων λόγω των υπέρθυρών του και των ειδικών αρμών που χρησιμοποιούνται για τη στερέωση των υπέρθυρων στη θέση τους», δήλωσε η Χέδερ Σεμπάιρ, επιμελήτρια του Ιδρύματος Αγγλικής Κληρονομιάς.

«Ύστερα από 4.500 χρόνια, ο άνεμος και η βροχή έχουν δημιουργήσει ρωγμές και τρύπες στην επιφάνεια των λίθων και αυτό το ζωτικής σημασίας έργο θα προστατεύσει τα χαρακτηριστικά που κάνουν το Στόουνχεντζ τόσο μοναδικό», επεσήμανε ακόμη.

Tags
Back to top button