Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βρετανία: Η συγγνώμη του Σούνακ σε όσους έχασαν αγαπημένα πρόσωπα από την πανδημία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ υπερασπίστηκε τις αποφάσεις που έλαβε κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19 ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει τον ρόλο που έπαιξε ο ίδιος στη διαχείριση της κρίσης, ως υπουργός Οικονομικών εκείνη την περίοδο.

Η κατάθεση του Σούνακ στην επιτροπή για την Covid-19 δόθηκε σε μια κρίσιμη στιγμή για την κυβέρνησή του, την παραμονή της ψηφοφορίας επί του νέου σχεδίου του για την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα, το οποίο θεωρείται «πολύ αδύναμο» από τη δεξιά πτέρυγα των Συντηρητικών.

Σούνακ και Ρούτε "έφαγαν' πόρτα στη Νταουνινγκ Στριτ λόγω... φωτογραφιών

Όπως και ο Μπόρις Τζόνσον πριν από λίγες ημέρες, ο Σούνακ ξεκίνησε την κατάθεσή του ζητώντας συγγνώμη και εκφράζοντας τη «βαθύτατη λύπη» του για «όλους εκείνους που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα, μέλη της οικογένειάς τους ή που υπέφεραν κατά διάφορους τρόπους στη διάρκεια της πανδημίας».

Η πανδημία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη Βρετανία. Η επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος την πολιτική διαχείριση της κρίσης όταν πρωτοεμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 (επί πρωθυπουργίας Τζόνσον).

Από την αρχή της κατάθεσής του, ο Σούνακ επέμεινε ότι ο Μπόρις Τζόνσον ήταν εκείνος που έπαιρνε τις αποφάσεις και ότι ο δικός του ρόλος, ως υπουργός Οικονομικών, ήταν να δίνει πληροφορίες όσον αφορά τις οικονομικές συνέπειες που θα είχαν τα προτεινόμενα μέτρα. Αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιαδήποτε «σύγκρουση μεταξύ δημόσιας υγείας και οικονομίας» αλλά ότι η κρίση είχε «πολλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, αντίκτυπο στην εκπαίδευση, στην ψυχική υγεία, στο δικαστικό σύστημα, καθώς και επιπτώσεις καθαρά οικονομικές».

Ο Σούνακ έχει επικριθεί για τα μέτρα που ελήφθησαν το καλοκαίρι του 2020, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να πηγαίνουν σε εστιατόρια για να φάνε, όπως το πρόγραμμα «Φάτε έξω για να βοηθήσετε».

Οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης το είχαν απορρίψει και έχουν καταθέσει στην ερευνητική επιτροπή ότι το πρόγραμμα αυτό συνέτεινε στην εμφάνιση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, το φθινόπωρο του 2020. Μία από αυτούς τους επιστήμονες, η Άντζελα Μακλίν, αποκάλεσε «Δόκτωρ Θάνατο» τον Σούνακ σε ανταλλαγή μηνυμάτων με συνάδελφό της στην εφαρμογή WhatsApp. Ο πρώην αρχίατρος της Αγγλίας Κρις Γουίτι μετονόμασε ειρωνικά το πρόγραμμα του Σούνακ σε «Φάτε έξω για να βοηθήσετε τον ιό».

Ο Ρίσι Σούνακ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως το πρόγραμμά του, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, ευθύνεται για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων τους επόμενους μήνες. «Πρωταρχικός σκοπός μου ήταν να προστατεύσω εκατομμύρια θέσεις εργασίας ευάλωτων ανθρώπων που απασχολούνται στον τομέα αυτόν», τόνισε.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, πρώην σύμβουλοι της κυβέρνησης κατηγόρησαν επίσης τον Σούνακ ότι προσπάθησε να αγνοήσει ή να υποβαθμίσει τις απόψεις των επιστημόνων. Σε ένα γραπτό υπόμνημά του ο πρώην επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς μετέφερε δηλώσεις του πρώην προσωπάρχη του Μπόρις Τζόνσον, του Ντόμινικ Κάμινγκς, σύμφωνα με τις οποίες ο Ρίσι Σούνακ «πιστεύει ότι μπορούμε απλώς να αφήσουμε τον κόσμο να πεθάνει και δεν είναι σοβαρό»

Τον Αύγουστο του 2022, εν μέσω της εκστρατείας για τη διαδοχή στους Συντηρητικούς μετά την παραίτηση του Τζόνσον, ο Σούνακ χαρακτήρισε «πρόβλημα» την παράδοση της εξουσίας στους επιστήμονες, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα The Spectator.

Οι εργασίες της ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής, επικεφαλής της οποίας είναι η πρώην δικαστής Χέδερ Χάλετ, θα διαρκέσουν μέχρι το 2026.

Tags
Back to top button