Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βρετανοί και Τούρκοι «βάζουν φωτιά» στην Ρωσία σε Κασπία και Καύκασο για τα ορυκτά-καύσιμα

Είναι γεγονός ότι οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Ρωσίας βρίσκονται στο ναδίρ κυρίως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, όπου το Λονδίνο είναι ένθερμος υποστηρικτής του Κιέβου, παρέχοντας του πολλαπλή στρατιωτική βοήθεια, καθόλη την διάρκεια των στρατιωτικών συγκρούσεων.

Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στις σχέσεις Λονδίνου-Άγκυρας, οι οποίες βρίσκονται στο απώγειό τους, έχοντας στενή εμπορική, οικονομική  και αμυντική συνεργασία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όντας μία από τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ταυτόχρονα πυρηνική δύναμη, ιδίως μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του γεωπολιτικά σε Παγκόσμιο επίπεδο.

Με βάση τα παραπάνω το Λονδίνο επιχειρεί, μέσω Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν κυρίως, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Διακασπιακή συνδεσιμότητα μεταξύ Κίνας-Ευρώπης, στον λεγόμενο "μεσαίο δρόμο του μεταξιού".

Διακασπιακή Συνδεσιμότητα στη Βουλή των Λόρδων

«Με τη , αυτή η περιοχή μπορεί να γίνει ένας στρατηγικός εμπορικός διάδρομος μεταξύ Ευρώπης και Κίνας», δήλωσε ο Λόρδος Ντέιβιντ Έβανς από το Γουότφορντ κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διοργάνωσε το Κέντρο Πολιτικής της Κασπίας (CPC) στη Βουλή των Λόρδων στο Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η συζήτηση, την οποία συντόνισε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CPC, Τζέιμς Σαρπ, επικεντρώθηκε στην διερεύνηση ευκαιριών για το Ηνωμένο Βασίλειο στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, στις πρόσφατες εξελίξεις, στις πιθανές προκλήσεις για βαθύτερη συνεργασία και στις περιφερειακές επιπτώσεις της αυξημένης εμπλοκής.

Η αντιπροσωπεία του CPC περιλάμβανε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Τζέιμς Σαρπ, τον ανώτερο ερευνητή Δρ. Έρικ Ρούντενσιλντ και τον πρόεδρο Εφγκάν Νίφτι.

Η εκδήλωση συγκέντρωσε ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων πρεσβευτών και διπλωματών περιφερειακών πρεσβειών στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελών και των δύο σωμάτων του Βρετανικού Κοινοβουλίου, διεθνών εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

Στο "στόχαστρο" του Λονδίνου τα ορυκτά της Κασπίας

Παρουσιάζοντας την εκδήλωση, το μέλος της Βουλής των Λόρδων, ο Λόρδος Ντέιβιντ Έβανς, απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία της περιοχής της Υπερκασπίας, παρομοιάζοντάς την με τον σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού.

Ο Λόρδος Έβανς τόνισε συγκεκριμένα τον ρόλο του Αζερμπαϊτζάν ως αξιόπιστου εταίρου, καθώς και την αφθονία κρίσιμων ορυκτών πόρων της περιοχής της Κασπίας.

Στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του, ο Πρόεδρος του CPC, Εφγκάν Νίφτι, υπογράμμισε την αυξανόμενη διπλωματική εμπλοκή της περιοχής.

«Κατά τη διάρκεια της COP29, το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Τα σχέδια για ένα υποθαλάσσιο καλώδιο για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη μέσω της Γεωργίας είναι επίσης αξιοσημείωτα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη δημιουργήσει οικονομικούς δεσμούς στην περιοχή και βλέπει δυνατότητες για βαθύτερη συνεργασία.

Ο ανώτερος συνεργάτης του CPC, Δρ. Έρικ Ρούντενσιολντ, δήλωσε ότι μια «σύγχρονη εποχή εξερεύνησης» βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη την περιοχή, με κινητήρια δύναμη τις σημαντικές εξελίξεις στη συνδεσιμότητα και τις υποδομές.

«Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Μεσαίος Διάδρομος - η διαδρομή μεταφοράς της Υπερκασπίας - έχει αναπτυχθεί από την αρχή», σχολίασε.

«Σήμερα, αυτός ο διάδρομος διευκολύνει ενεργά το εμπόριο μεταξύ Ασίας και Ευρώπης, με παγκόσμιες εταιρείες logistics όπως η Maersk της Ιαπωνίας να χρησιμοποιούν ήδη τη διαδρομή. Αυτό που κάποτε ήταν ένα στρατηγικό όραμα έχει πλέον γίνει μια λειτουργική πραγματικότητα.»

Παρόντες οι Πρέσβεις Αρμενίας- Αζερμπαϊτζάν-Τουρκίας -Ουζμπεκιστάν

Μετά τις εναρκτήριες παρατηρήσεις, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CPC, James Sharp, παρουσίασε την ομάδα πρεσβευτών, η οποία περιελάμβανε παρατηρήσεις από τους Πρέσβεις της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και του Ουζμπεκιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αζερμπαϊτζάν

Ο Πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Elin Suleymanov, τόνισε τα πρόσφατα βήματα στην περιφερειακή συνεργασία, σημειώνοντας ότι η βελτιωμένη συνδεσιμότητα αναπτύσσεται οργανικά από την περιοχή.

Χαιρέτησε την πρόοδο στις προσπάθειες ομαλοποίησης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας την αξία του άμεσου διαλόγου και της περιφερειακής ευθύνης στην επίλυση των διαφορών.

Ως θετικό παράδειγμα, αναφέρθηκε σε μια πρόσφατη τριμερή συνάντηση στη Γεωργία στην οποία συμμετείχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Αρμενίας.

«Τα έργα που παραβλέπουν τους ρόλους του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και της Γεωργίας δεν μπορούν να πετύχουν», δήλωσε, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε διαδρομή από την Ευρώπη προς την Κεντρική Ασία περνάει αναπόφευκτα από το Αζερμπαϊτζάν.

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην προώθηση της στρατηγικής σημασίας του Μεσαίου Διαδρόμου σε συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία.

Τουρκία

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Osman Koray Ertaş, επανέλαβε την αυξανόμενη διεθνή εστίαση στην περιοχή, σημειώνοντας την αυξανόμενη εξέχουσα θέση της στην ατζέντα της Δύσης.

«Η Τουρκία υποστηρίζει εδώ και καιρό την ανάπτυξη του Διακασπιακού Διαδρόμου και οι τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες υποστηρίζουν πλέον ουσιαστική πρόοδο», δήλωσε. «Πρόσφατες συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου και πρωτοβουλίες υποδομών καταδεικνύουν σαφώς αυτή τη δυναμική».

Ουζμπεκιστάν

Ο Πρέσβης του Ουζμπεκιστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ravshan Usmanov, τόνισε τη στρατηγική θέση του Ουζμπεκιστάν στην καρδιά της Κεντρικής Ασίας, τονίζοντας τη δέσμευσή του σε μια περιφερειακή προσέγγιση στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Υπογράμμισε επίσης τη συνεργασία του Ουζμπεκιστάν με το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και τη Γεωργία για την προώθηση ενεργειακών και συνδετικών πρωτοβουλιών σε όλη την Κασπία Θάλασσα.

Αρμενία

Ο Πρέσβης της Αρμενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Varuzhan Nersesyan, τόνισε ότι η περιοχή χρειάζεται μακροπρόθεσμη ειρήνη, όπου όλες οι χώρες συνδέονται με ενεργούς οικονομικούς, πολιτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την πρωτοβουλία «Σταυροδρόμι Ειρήνης» της κυβέρνησής του για την απεμπλοκή όλων των μεταφορικών και επικοινωνιακών συνδέσεων στην περιοχή.

Ο Bauyrzhan Nurbalin, Σύμβουλος Πολιτικών Υποθέσεων στην Πρεσβεία του Καζακστάν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τόνισε την ετοιμότητα της περιοχής για διεθνή συνεργασία. Τόνισε τις πρόσφατες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας στην περιοχή της Κασπίας μέσω πρωτοβουλιών όπως η Παγκόσμια Πύλη. Διακασπιακή Συνδεσιμότητα στη Βουλή των Λόρδων

"Ψήνεται" στρατιωτική σύγκρουση σε Κασπία-Καύκασο

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι Βρετανοί και Τούρκοι, επιχειρούν να αμφισβητήσουν έμπρακτα την  κυριαρχία της Ρωσίας στην περιοχή της Κασπίας, που ο Πούτιν αποκαλεί "αυλή" της χώρας του.

Επισημαίνουμε πως κάτι ανάλογο ισχύει με την Ουκρανία, την οποία ο Πούτιν έβλεπε και βλέπει ως χώρα μαξιλάρι έναντι του ΝΑΤΟ.

Όταν αυτό αμφισβητήθηκε από την Δύση, τότε η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Κοινώς η Ρωσία δεν επιθυμεί  να αμφισβητήσει  κανείς την πρωτοκαθεδρία της στην"αυλή της", κάτι που επιχειρούν να κάνουν Βρετανοί και Τούρκοι σε Κασπία-Καύκασο, οι οποίοι μάλλον ξύνονται στην "γκλίτσα του τσοπάνη", Πούτιν, ο οποίος απέδειξε μέσω Ουκρανίας πως και την δύναμη αλλά και την βούληση έχει να αντιδράσει στρατιωτικά.  

 

Tags
Back to top button