Ο Ναμίκ Τάν Πρέσβης και βουλευτής Κωνσταντινούπολης του κεμαλικού κόμματος CHP, γράφει στον λογαριασμό του στο Χ, ξεκάθαρα για μεγάλη ήττα του Ρ.Ν.Ερντογάν, από την πρόσκληση για επίσκεψη του Κύπριου προέδρου κ. Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν σήμερα στην Ουάσιγκτον, όπου θα επισκεφθεί την αμερικανική πρωτεύουσα με επίσημη πρόσκληση.
Ο τελευταίος Ελληνοκύπριος ηγέτης που φιλοξενήθηκε στον Λευκό Οίκο ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης το 1996.
Ξαναγυρίζει ο εφιάλτης της πανδημίας; Τρομακτική πρόβλεψη από κορυφαίο επιστήμονα... "Προετοιμαστείτε"
Τι δηλώνει ο Τούρκος πολιτικός:
“Ας δούμε τις συνέπειες αυτής της επίσκεψης ενάντια στα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ: Ενώ η κυβέρνηση του AKP ευθυγραμμίζει αναμφισβήτητα τον λαό μας πίσω από το αυταρχικό καθεστώς με τον λόγο της για «εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς», και προσπαθεί να «οχυρώσει το εσωτερικό μέτωπο», συνεχίζει να μην κατανοεί αυτό που συμβαίνει στην εξωτερική πολιτική.
Αυτό ακριβώς αποκαλείται κοντόφθαλμη «πολιτική μυωπία».
Η περίεργη στάση της Τουρκίας απέναντι στην προστασία της Χαμάς και του εκπροσώπου της Χεζμπολάχ, προσφέρει ευκαιρίες που η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά, που έψαχναν αλλά δεν μπορούσαν να βρουν, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ και την ΕΕ ,να αναθεωρήσουν τις πολιτικές τους στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπογράφηκαν πρόσφατα συμφωνίες διμερούς αμυντικής συνεργασίας και στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των ΗΠΑ και της ελληνοκυπριακής διοίκησης της Κύπρου.
Στρέψαμε το κεφάλι μας σε αυτές τις εξελίξεις που είναι θεμελιωδώς αντίθετες με το καθεστώς στην Κύπρο και την ουσία της διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία πλέον έχει διακοπεί.
Η εξέλιξη αυτή, που δεν είναι τυχαία, συμβαίνει ταυτόχρονα με την προσέγγιση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Ο Κύπριος ηγέτης Χριστοδουλίδης έχει θετικό προφίλ στις ΗΠΑ.
Η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή αύξησε τη στρατηγική σημασία του νησιού της Κύπρου (και της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης της Κύπρου), ενώ από την άλλη πλευρά οι σπάταλες και οι απερίσκεπτες πολιτικές της Τουρκίας ήταν άμεσα αναποτελεσματικές σε όλα αυτά.
Επιπλέον, η ελληνοκυπριακή πλευρά, δεν θεωρείται πλέον κέντρο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η Ελληνοκυπριακή πλευρά ενδέχεται να ανακηρυχθεί από τον Μπάιντεν «Μεγάλος Σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ» (MNNA) των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης.
Οι προετοιμασίες γι' αυτό έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό.
Το καθεστώς αυτό, που χορηγείται σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου, θα προσφέρει στην ελληνοκυπριακή πλευρά μοναδικά, ασύμμετρα πλεονεκτήματα ασφάλειας και πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ευκαιρίες.
Πέρα από αυτό, το καθεστώς αυτό, θα ανατρέψει την ισορροπία και την κατάσταση στην Κύπρο.
Το καθεστώς που θα δοθεί στην Λευκωσία ως συμμάχου των ΗΠΑ , αντικατοπτρίζει όχι μόνο τη μονομερή προεδρική διακριτική ευχέρεια, αλλά και τη θεσμική συναίνεση για την ελληνοκυπριακή κυβέρνηση της Κύπρου στις ΗΠΑ.
Εμπαίζουμε τους εαυτούς μας και παρηγορούμαστε με ιστορίες λύσεων που δεν έχουν άλλους αγοραστές εκτός από εμάς, ενώ οι ΗΠΑ, μετά την ΕΕ, κάνουν τώρα βήματα που καταστρέφουν το status quo στην Κύπρο.
Τόσο αυτή η συνάντηση με την Ελληνοκυπριακή πλευρά μετά από 28 χρόνια, όσο και η παραχώρηση του καθεστώτος συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ στην Ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, φαίνεται να είναι μια πλήρης ήττα για την τουρκική διπλωματία.
Σύμφωνα με τα λόγια του αείμνηστου Turan Güneş, «ο κόσμος είναι σκάκι, και εμείς παίζουμε τάβλι», και για αυτό είναι απολύτως φυσικό το αναπόφευκτο τέλος να είναι ντροπή και μια υποδειγματική ήττα”, καταλήγει ο ίδιος.
Σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και του Ισραήλ μετατρέπεται η Κύπρος-Θα αλλάξει o χάρτης της Α. Μεσογείου
Ζούμε ιστορικές στιγμές! Πρώτη φορά ο κόσμος αντιμετωπίζει ταυτόχρονα 4 πολέμους που θα γίνουν ένας Παγκόσμιος
Τους τελευταίους , οι ΗΠΑ έμαθαν για τη στρατηγική αξία του νησιού για στρατιωτικές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, και τώρα υπάρχει το ενδεχόμενο μιας βαθύτερης στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, αναφέραμε πριν μερικούς μήνες και τώρα επιβεβαιωνόμαστε.
Παρά τη διχοτόμησή της και τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, η Κύπρος είναι ένα νησί σταθερότητας σε ένα ταραγμένο μέρος του κόσμου, παρέχοντας μια πλατφόρμα για πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική εμβέλεια στη διασταύρωση της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή.
Η αξία του νησιού υπογραμμίστηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν οι βάναυσες επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ έφεραν την περιοχή σε βρασμό. Η Κύπρος ήταν η πλησιέστερη δυνατή τοποθεσία για να σχεδιαστεί η πιθανή εκκένωση των Αμερικανών και άλλων δυτικών πολιτών από το Ισραήλ, τον Λίβανο και αλλού στην περιοχή σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου — όπως πολλοί φοβόντουσαν ότι θα γινόταν.
Στη συνέχεια, εντός ημερών από την απάντηση του Ισραήλ στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προσφέρθηκε να ανοίξει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην πολιορκημένη λωρίδα. Το Ισραήλ καλωσόρισε προσεκτικά την προσφορά και βοήθησε στη δημιουργία εγκαταστάσεων επιθεώρησης για να διασφαλιστεί ότι οποιαδήποτε βοήθεια που αποστέλλεται από το νησί δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς από τη Χαμάς ή άλλες δυνάμεις.
Συνολικά, μια γεωστρατηγική συνεργασία με τη Λευκωσία θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουάσιγκτον πολλά πλεονεκτήματα.
Μια ισχυρή εταιρική σχέση ΗΠΑ-Κύπρου μπορεί κάλλιστα να είναι το κλειδί για τη μετατροπή του Κυπριακού σε Κυπριακή λύση.