
Την δέσμευση για δημιουργία του πιο ανεπτυγμένου αρχείου με στοιχεία και ντοκουμέντα για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προσβάσιμο σε όλους, οπουδήποτε, ώστε να «κλείσουμε τα βρώμικα στόματα» εκείνων που προσπαθούν να αλλοιώσουν την ιστορία, ανέλαβε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας σε συνάντηση βετεράνων του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Πετρούπολη.
Η δημιουργία του κέντρου που θα φιλοξενεί το αρχείο, δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο σε εκείνους που επιθυμούν να αλλοιώσουν την αλήθεια για τον πόλεμο, αποσκοπώντας σε προσωπικά πολιτικά οφέλη, δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Θα κλείσουμε τα βρώμικα στόματα μερικών αξιωματούχων του εξωτερικού, οι οποίοι τα ανοίγουν μόνο για να επιτύχουν πολιτικούς σκοπούς. Θα τους κλείσουμε τα στόματα με αξιόπιστα και θεμελιώδη γεγονότα» προσέθεσε.
Το κέντρο αναμένεται να συγκαταλέγει στο αρχείο του τη μεγαλύτερη και εκτενέστερη συλλογή εγγράφων καθώς και φωτογραφιών και ταινιών από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον πρόεδρο να επισημαίνει πως έτσι θα καταπολεμηθούν «τα αυθάδη ψέμματα και οι προσπάθειες να διαστρεβλωθεί η ιστορία».
Συνεχίζοντας, δήλωσε πως η Μόσχα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα του Τελ Αβίβ, το οποίο στην κυριολεξία δεν αφήνει κανένα στη Γη να ξεχάσει τον τρόμο του Ολοκαυτώματος. «Ανάμεσα στα θύματα του Ολοκαυτώματος, ένας μεγάλος αριθμός ήταν Εβραίοι Σοβιετικής καταγωγής» δήλωσε, επισημαίνοντας πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε τις θυσίες άλλων Σοβιετικών ανθρώπων, Ρώσων ανθρώπων» που υπερασπίστηκαν «την μητέρα πατρίδα και ολόκληρο τον κόσμο από την καφέ μάστιγα [του Ναζισμού]».
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ύστερα από την ένταση που προκλήθηκε μεταξύ Μόσχας και Βαρσοβίας, σχετικά με τα γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η Πολωνία αναδιατυπώνει γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την περίοδο, εδώ και πολύ καιρό, σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί ευθυνών για περιστατικά, παρουσιάζοντας τη χώρα ως θύμα τόσο του Ναζισμού αλλά και υποτίθεται της Σοβιετικής επιθετικότητας.
Η Βαρσοβία έχει αποκαθηλώσει μνημεία που τιμούν Σοβιετικούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την απελευθέρωση της πόλης από τους Ναζί ενώ κατέθεσαν στο Ευρωκοινοβούλιο εισήγηση, με την οποία ζητούν να χαρακτηριστεί η συμφωνία του 1939, μεταξύ Μόσχας και Βερολίνου περί μη επίθεσης, ως γεγονός «που άνοιξε το μονοπάτι για το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου».
Αυτή η κίνηση χαρακτηρίστηκε από τη Μόσχα ως παραποίηση της ιστορίας. Ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενεπλάκη στην αντιπαράθεση αυτή, χαρακτηρίζοντας τον Πολωνό πρέσβη στο Βερολίνο την περίοδο 1934 έως το 1939 «έναν μπάσταρδο και αντι – Σημιτικό γουρούνι».
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στο γεγονός πως η πολωνική πλευρά είχε υποσχεθεί στον Αδόλφο Χίτλερ πως οι Πολωνοί θα «κατασκεύαζαν προς τιμήν του ένα όμορφο μνημείο στη Βαρσοβία» αν έδιωχνε όλους τους Εβραίους από την Ευρώπη στην Αφρική. Η Βαρσοβία φάνηκε πως θίχτηκε από την αναφορά αυτή του Ρώσου προέδρου, αν και είναι ιστορικά αποδεδειγμένη.
Η πολιτική της Πολωνίας για αναθεώρηση της ιστορίας δεν περιορίζεται μόνο στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Η Βαρσοβία την ίδια ώρα, ζητά από τη Γερμανία «ένα τρισεκατομμύριο» ως πολεμικές αποζημιώσεις για τα εγκλήματα των Ναζί, αν και αρνούνται να δεχθούν την ευθύνη για εγκλήματα κατά Εβραίων της Πολωνίας κατά την Ναζιστική κατοχή. Στάση που έχει οδηγήσει τη Βαρσοβία σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ.