Νέα έρευνα του ινστιτούτου PEW ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να φέρεται ως η πρώτη επιλογή για τους Έλληνες όσον αφορά τον χειρισμό των διεθνών υποθέσεων, έναντι του Αμερικανού Ντόναλντ Τραμπ.
Η διαφορά ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο και τον Ντόναλντ Τράμπ είναι, μάλιστα, η μεγαλύτερη που καταγράφεται στην έρευνα που αποτυπώνει τη στάση των πολιτών 37 χωρών απέναντι στους ηγέτες των δύο υπερδυνάμεων.
Μόνο η Ελλάδα και ο Λίβανος έχουν μια διαφορά 31 μονάδων ανάμεσα σε Πούτιν και Τραμπ, με το 50% (δεδομένου ότι το Κέντρο Έρευνας Pew άρχισε να το μετρά το 2012 σήμερα υπολογίζεται στο 64%) των Ελλήνων να τάσσεται υπέρ του Ρώσου προέδρου και μόλις το 19% να «ψηφίζει» τον πρόεδρο των ΗΠΑ (στο Λίβανο τα ποσοστά είναι 46% Πούτιν και 15% Τραμπ).
Η εικόνα της Ρωσίας είναι ισχυρότερη στο Βιετνάμ, την Ελλάδα και τις Φιλιππίνες. Και στις τρεις χώρες, περισσότερο από το ήμισυ του κοινού έχει θετική άποψη για τη Ρωσία. Στην Ελλάδα, η αξιολόγηση της ευνοϊκής θέσης της Ρωσίας παρέμεινε σταθερή, κυμαινόμενη λίγο πάνω από έξι σε δέκα, δεδομένου ότι το Κέντρο Έρευνας Pew άρχισε να το μετρά το 2012. Ανέρχεται σήμερα στο 64%.
Όπως επισημαίνεται στην έρευνα σημαντικό ρόλο στην επιλογή του ενός εκ των δύο ηγετών παίζει η επικρατούσα πολιτική ιδεολογία. Συγκεκριμένα σε 11 από τις 21 χώρες οι πολίτες των οποίων ερωτήθηκαν και για την ιδεολογία τους, αυτοί που τοποθέτησαν τους εαυτούς τους στα δεξιά του πολιτικού φάσματος επέλεξαν Πούτιν.
Αυτό είναι πιο εμφανές στην Ιταλία (το 39% των δεξιών στηρίζουν Πούτιν έναντι 24% των αριστερών), στην Ελλάδα (το 62% των δεξιών προτιμά Πούτιν έναντι του 47% των αριστερών) και στην Αυστραλία (το 33% των δεξιών έναντι του 19% των αριστερών).
Συνολικά από τις 37 χώρες που μετείχαν στην έρευνα οι 22 επιλέγουν τον Πούτιν έναντι τον Τραμπ. Ανάμεσα τους βρίσκονται και χώρες που θεωρούνται σύμμαχοι των ΗΠΑ όπως η Γερμανία η Γαλλία και η Ιαπωνία. Το εντυπωσιακό είναι, πάντως, ότι όπως σημειώνουν οι αναλυτές του Pew «η εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Πούτιν είναι γενικά χαμηλή, σε αρκετές χώρες απολαμβάνει περισσότερης εμπιστοσύνης από ό,τι ο Ντόναλντ Τραμπ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην έρευνα που διεξήχη πριν τις δηλώσεις για «φωτιά και οργή» κατά της Βόρειας Κορέας που προκάλεσε άγχος στις διεθνείς αγορές, απολαμβάνει ακόμα της εμπιστοσύνης των Αμερικανών με το 53% να τον προτιμά έναντι του 23% που επιλέγει Πούτιν.