Του Μάνου Χατζηγιάννη
“Σκαιοίσι πολλοίς είς σοφός διόλλυται”, δηλαδή ανάμεσα σε πολλούς αγροίκους, ένας σοφός χάνεται, έλεγε ο Σοφοκλής....
Το τελευταία διάστημα πολύ μεγάλη συζήτηση γίνεται και κινητοποιήσεις επί κινητοποιήσεων εξελίσσονται κατά του νομοθετήματος για τις διαδηλώσεις. Τα χθεσινά γεγονότα εντός, αλλά κυρίως εκτός Βουλής, επιβεβαιώνουν την αναταραχή.
, αλλά η ιστορία δεν τελειώνει... Μάλλον τώρα αρχίζει!
Πίσω στο 2006, ο πρώτος που είχε ζητήσει να ελευθερωθεί η Αθήνα από τις διαδηλώσεις ήταν το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βύρων Πολύδωρας.
Με μια μονάχα διαφορά...
Ο Βύρων Πολύδωρας, ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως το 2006, ήταν ο πρώτος που άνοιξε το θέμα της ρύθμισης των πορειών στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά όπως δηλώνει αποκλειστικά στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ: “Εγώ δεν πήγαινα για απαγόρευση, δεν πήγαινα για νόμο, αλλά για άσκηση της προβλέψεως για την αστυνομική ρύθμιση της υπαίθριας συγκεντρώσεως με βάση το άρθρο 11 του Συντάγματος”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο έμπειρος πολιτικός ανήρ παρακολουθεί με σκεπτικισμό τα δρώμενα και σχολίασε αρνητικά όσα είναι έτοιμοι να νομοθετήσουν οι νυν κυβερνώντες: “Είναι αντισυνταγματικά, μολονότι κάνουν τους συνταγματικούς. Φαντάζομαι πως ούτε αυτοί έχουν διάθεση για απαγόρευση” είπε και συμπλήρωσε πως “αυτά βγαίνουν με αστυνομική διάταξη, ανα τετραγωνικό και αναλόγως την συμμετοχή. Έχει πχ μια διαδήλωση 1000 άτομα θέλεις μια λωρίδα. Το άρθρο 11 του Συντάγματος έχει μια διάταξη για τις δημόσιες συγκεντρώσεις και μπορεί να παρέμβει η αστυνομία με ρύθμιση”
Όπως δηλώνει στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα, η δική του ρύθμιση “ήταν έτοιμη, υπό τον όρο να βγει συναινετικά”. “Αυτή ήταν η δική μου πολιτική, για αυτό είχα στείλει προσκλήσεις σε αρμόδιους φορείς. Εγώ απαιτούσα συναίνεση, αλλά μόνο ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε ανταποκριθεί” . Σημειώνεται πως ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε ήδη εκλεγεί και θα αναλάμβανε καθήκοντα Δημάχου Αθηναίων από 1/1/2007.
Ο Βύρων Πολύδωρας μάλιστα εκμυστηρεύτηκε στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και έναν διάλογο που είχε με εκπροσώπους διαδηλωτών:
“-Γιατί να τιμωρείται η πόλις για να διατυπώσετε την διαδήλωση σας προς την κυβέρνηση,
Ααα πρεπει να πονέσει κι εκείνος για να αμβλυνθεί ο πόνος ο δικός μου”
Καταλήγοντας και με αφορμή αυτόν τον διάλογο ο κ. Πολύδωρας τόνισε: “Δεν πιστεύω στον κοινωνικό αυτοματισμό, γιατί είναι η αρχή και το μέλλον του διχασμού. Πράγμα που απεχθάνομαι. Όσοι είναι χρηστοί διοικητές δεν χρησιμοποιούν το βλακολενινιστικό του κοινωνικού αυτοματισμού. Διότι απλά, είναι διχαστικό. Οι πραγματικοί διοικητές είναι φροντιστές και λύτες των αναγκών του λαού και ρυθμιστές της σύνθεσης της συνεκτικής κοινωνίας”.