Μέσα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα και με μια έντονη σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.
Στη σημερινή δεύτερη και τελευταία συνεδρίαση με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της Φώφης Γεννηματά, ενώ ερώτημα παραμένει ακόμα για το αν θα τοποθετηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή και ο πρωθυπουργός. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε ό,τι μπορούσε προκειμένου το νομοσχέδιο να μην ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Γι' αυτό και επέφερε αλλαγές σε πολλές διατάξεις του υιοθετώντας τις περισσότερες από τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής.
Αντιδράσεις εντός ΚΙΝΑΛ για το νομοσχέδιο, αλλά ψηφίζει «ναι»
Το Κίνημα Αλλαγής εξέδωσε χθες ειδική ανακοίνωση λέγοντας ότι ξαναέγραψε το νομοσχέδιο με θεσμικές εγγυήσεις και ότι χωρίς τις δικές του παρέμβασεις η Νέα Δημοκρατία θα «ποινικοποιούσε» τις διαδηλώσεις. Ωστόσο, εντός του εσωτερικού του κόμματος τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από τουλάχιστον τέσσερις βουλευτές που μέχρι και χθες το βράδυ δεν ήθελαν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χάρης Καστανίδης, ένας από τους βουλευτές που διαφωνούν με την στήριξη που προσφέρει το ΚΙΝΑΛ στο νομοθέτημα, στην χθεσινοβραδινή του ομιλία εξαπέλυσε μύδρους κατά του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αντίκειται στο νομικό και πολιτικό πολιτισμό», «κάνει αντιστροφή του τεκμηρίου αθωότητας σε τεκμήριο ενοχής» και «δεν προστατεύει τις συναθροίσεις κομμάτων και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών Οργανώσεων.
Οι υπόλοιποι βουλευτές που αντιδρούν είναι οι κύριοι Μιχάλης Κατρίνης, Γιώργος Μουλκιώτης και Ανδρέας Πουλάς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αντίθετος στην ψήφιση του νομοσχεδίου εμφανίζεται και ο Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος είχε χθες συζήτηση επ' αυτού με την Φώφη Γεννηματά. Στην Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν τις διαφωνίες των 4 βουλευτών, αλλά ξεκαθάρισαν πως θα σεβαστούν την άποψη της πλειοψηφίας της ΚΟ και θα υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο μιας και η ψηφοφορία είναι ονομαστική.
Χρυσοχοϊδης: Ο νόμος θα εφαρμοστεί
Πάντως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ευχαρίστησε δημοσίως χθες το ΚΙΝΑΛ για την στήριξη που παρέχει στο νομοσχέδιο και διαβεβαίωσε την ολομέλεια ότι το νομοσχέδιο σε κάθε περίπτωση θα εφαρμοστεί, διότι απαντά στην απαίτηση των πολλών, καθώς για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική ιστορία της χώρας ρυθμιστικό πλαίσιο για τις πορείες ώστε το δικαίωμα του συνέρχεσθαι να ασκείται κανονικά, χωρίς όμως να ταλαιπωρείται η συντριπτική πλειοψηφία των υπόλοιπων πολιτών.
«Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Το λέω με αποφασιστικότητα. Δεν είναι δήλωση αυταρχισμού. Είναι πράξη ευθύνης. Ο νόμος θα εφαρμοστεί γιατί υπακούει στην κοινή λογική. Καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα. Το νομοσχέδιο εξασφαλίζει την άσκηση των δικαιωμάτων σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν και παράλληλα εξασφαλίζει και στους υπόλοιπους την μη ταλαιπωρία. Εξασφαλίζει την διαμαρτυρία, αλλά όχι τα επεισόδια και την βία. Η Ελλάδα αναστενάζει στα γήπεδα και η δημοκρατία στις συγκεντρώσεις», είπε.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης στην χθεσινή του ομιλία κατέθεσε και συγκεκριμένα στοιχεία για τις πορείες που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο και τον Ιούνιο από τα οποία, όπως είπε, προκύπτει η ανάγκη για ρύθμιση του θέματος.
«Απο τον Μάιο έως τον Ιούνιο του 2020 έγιναν 119 υπαίθριες συγκεντρώσεις. Περίπου δύο την ημέρα. Το 87% των συγκεντρώσεων, σχεδόν οι 9 στις 10 είχαν λιγότερους από 500 συμμετέχοντες. Οι μισές, 5 στις 10 είχαν λιγότερα από 50 άτομα. Σχεδόν σε όλες, 112 στις 119 έκλεισε το οδόστρωμα, διεκόπη η κυκλοφορία. Είναι κανείς ευχαριστημένος με αυτή την κατάσταση; Για λόγους συνταγματικής τάξης, δημοκρατικής νομιμότητας και αρχής έρχεται η ρύθμιση. Η άρνηση ρύθμισης είναι φυγομαχία».
Ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά τους υψηλούς τόνους
Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη δική του πλευρά διατηρεί μέχρι τέλους τους υψηλούς τόνους και την ρητορική των χουντικών διατάξεων ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου και οι περισσότεροι βουλευτές του στις ομιλίες τους διαβεβαίωσαν ότι σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στην εξουσία, ο νόμος θα καταργηθεί.
Μάλιστα, ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην τοποθέτηση του άφησε να εννοηθεί ότι ο νόμος δεν πρόκειται καν να εφαρμοστεί. «Ο νόμος θα εφαρμοστεί όσο εφαρμόστηκε και το χουντικό νομοθετικό διάταγμα, δηλαδή ποτέ και καθόλου. Διαδηλώσεις θα γίνονται χωρίς να γνωστοποιούνται και χωρίς οργανωτή και δεν θα διαλύονται. Όταν φασίστες προκαλούν με συγκεντρώσεις, η κοινωνία θα αντιδρά και αντισυγκεντρώσεις θα γίνονται. Και βέβαια, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση που δεν θα αργήσει, θα καταργήσει και τυπικά αυτό το νόμο που ποτέ δεν θα εφαρμοστεί».
Επίθεση Χρυσοχοϊδη σε Ραγκούση: Σκέψου με ποιους κάθεσαι
Ο κ. Χρυσοχοΐδης από όλες τις επιθέσεις που δέχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλησε να απαντήσει σε προσωπικό τόνο μόνο στον Γιάννη Ραγκούση, με τον οποίο παλαιότερα είχαν βρεθεί μαζί στο ίδιο υπουργικό συμβούλιο επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ.
«Μου είπε ο φίλος Γιάννης Ραγκούσης ότι τάχα κάθομαι με ανθρώπους που έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη, εσύ σκέψου με ποιους κάθεσαι. Σκέψου καλά ποιοι έβλαψαν την Ελλάδα. Φίλε Γιάννη, το κόμμα του οποίου κρατάς την σημαία εξέθρεψε την πόλωση και τον διχασμό. Αυτή την σημαία κρατά και σήμερα ο αρχηγός του. Την λέω καταστροφική αυτή την σημαία, γιατί ακύρωσε ένα κεκτημένο της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Το κεκτημένο του να είμαστε πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά όχι εχθροί. Εγώ παραμένω αμετακίνητος σε αυτό το κεκτημένο και είναι η πυξίδα μου. Χαίρομαι που συνεισφέρω για να να επανέλθει η πυξίδα αυτή. Να μεταρρυθμίζουμε χωρίς να καταστρέφουμε. Χαίρομαι που η Ελλάδα αναπνέει σήμερα έξω από τον καταστροφικό διχασμό και την πόλωση».
Συγκέντρωση του ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ για το νομοσχέδιο
Πάντως εκτός από την φόρτιση που θα υπάρχει μέσα στη Βουλή φορτισμένη θα είναι η ατμόσφαιρα και εκτός καθώς έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας δύο συγκεντρώσεις, η μια από το ΠΑΜΕ στις 8 το βράδυ στο Σύνταγμα και η δεύτερη από ΑΔΕΔΥ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος.