Σε θεσμικές ακροβασίες και μάχη διαδικαστικών χαρακωμάτων επιδίδονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να υποστηρίξουν την πρόταση της Πλεύσης Ελευθερίας και να υπογράψουν κοινό αίτημα για άμεση διαβίβαση του πορίσματος στη Βουλή και σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να δώσει εξηγήσεις η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη για τις αποφάσεις της. Αντίστοιχο αίτημα έχει ήδη καταθέσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Στο αρχείο η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων - Το πόρισμα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές
Η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με δηλώσεις της ανέφερε έως «μετά από την πρόταση μου για σύγκληση της επιτροπής Θεσμών εκφράστηκε η ομόθυμη υποστήριξη από τα κόμματα που στηρίζουν την Δημοκρατία και την Διαφάνεια. Επικοινώνησα με τους κ.κ. Ανδρουλακη, Χαριτση, Κασσελακη, Κουτσούμπα, και όλοι συμφώνησαν ότι είναι κορυφαίας σημασίας η εξέταση του σκανδάλου. Κατατίθενται μέχρι την λήξη της ημέρας αιτήματα από τις πέντε ΚΟ προκειμένου να συγκληθεί η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Να κληθεί η κυρία Αδειλινη» για να προσθέσει «ζητάμε την άμεση σύγκληση της επιτροπής της Θεσμών. Μέχρι και την Παρασκευή παραμένει ανοιχτή η Βουλή. Να μην παίξουν καθυστερήσεις».
Το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης βασίζεται σε άρθρο του Κανονισμού της Βουλής που αναφέρει πως οι ακροάσεις προσώπων είναι υποχρεωτικές μόνο αν το ζητήσουν τα δύο πέμπτα (2/5) των μελών της επιτροπής. Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας διαθέτει συνολικά 27 μέλη εκ των οποίων τα 9 προέρχονται από τις ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΚΕ. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ακόμα 2 από Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση, Νίκη ή Σπαρτιάτες για να συμπληρωθούν τα 2/5.
Πάντως, από την άλλη πλευρά κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν ότι ποτέ στο παρελθόν η Βουλή δεν έχει θέσει υπό την κρίση της δικαστικές αποφάσεις και μάλιστα ανώτατων δικαστηρίων καθώς θα ισοδυναμούσε με κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών. Πέραν αυτού σημειώνουν ότι αίτημα για κλήση της κυρίας Αδειλίνη ή άλλου εισαγγελικού λειτουργού προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για δικαστικές αποφάσεις είναι μνα σύντομη καθώς ο κανονισμός της Βουλής προβλέπει πως ανώτατοι δικαστικοί καλούνται να τοποθετηθούν «για θέματα που αφορούν σε λειτουργικά ζητήματα της δικαιοσύνης προς το σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας».