Επτά χρόνια μετά τον Όσκαρ, τον πρώτο γάτο που υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση δύο τεχνητών πατουσών, ένας χειρουργός κτηνίατρος από τη Βουλγαρία επανέλαβε το επιστημονικό αυτό επίτευγμα προσφέροντας την ικανότητα να κινείται σε ένα νεαρό γάτο, τον Που, τον πρώτο «βιονικό» γάτο της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Έχοντας χάσει τα δύο πίσω πατουσάκια του, το γατάκι ηλικίας ενός έτους απέκτησε δύο προσθετικά μέλη φτιαγμένα από πολυμερές, καουτσούκ και τιτάνιο.
Έναν μήνα μετά, η επέμβαση «μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βλάντισλαβ Ζλατίνοφ, κτηνίατρος στη Σόφια.
Ο μαυρόασπρος γάτος, που παραμένει υπό νοσηλεία στην κτηνιατρική κλινική, παίζει σήμερα ακούραστα, όπως ακριβώς οι γάτοι της ηλικίας του, με τη βοήθεια των τεχνητών πατουσών του, μετέδωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
«Η κατάστασή του είναι ολοένα και πιο ικανοποιητική. Είναι λίγο αδέξιος αλλά μπορεί να περπατάει, να πηδάει και να τρέχει» επισήμανε ο δρ. Ζλατίνοφ.
Το γατάκι το έσωσαν το Απρίλιο, αφού το βρήκαν σοβαρά τραυματισμένο κοντά στις σιδηροδρομικές ράγες, στην βουλγαρική ύπαιθρο. Διερχόμενη αμαξοστοιχία φαίνεται πως του είχε ακρωτηριάσει τα δύο του πίσω πόδια.
Σύμφωνα με τον κτηνίατρο, είναι ο πρώτος γάτος που υποβλήθηκε σε διπλή μεταμόσχευση προσθετικών μελών στην ηπειρωτική Ευρώπη, μετά την πρώτη τέτοιους είδους επέμβαση το 2009 στη Βρετανία, που πραγματοποίησε ο Νόελ Φιτζπάτρικ στον Όσκαρ.
Μια δεύτερη γάτα από τη Βουλγαρία, ο Στίβεν, που υπέστη επίσης ακρωτηριασμό στα δύο του μέλη, έχει υποβληθεί σε μια πρώτη μεταμόσχευση και σύντομα θα υποβληθεί σε δεύτερη, διευκρίνισε ο Ζλατίνοφ.