Μέρος της ευθύνης για την αναβολή της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων ρίχνει το πρακτορείο Bloomberg στο ΔΝΤ.
Το οικονομικό πρακτορείο επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές εξηγεί ότι, η καθυστέρηση οφείλεται εν μέρει, στο ανώτατο όριο για το ελληνικό χρέος, το οποίο θέτει το Ταμείο.
Η συνεδρίαση του ΔΝΤ για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την νέα πιστωτική γραμμή προς την Ελλάδα αναμένεται αύριο.
Το λεγόμενο «ταβάνι» στο χρέος περιλαμβάνεται σε μια σειρά εγγράφων που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ελληνικών Αρχών και του Ταμείου και ετοιμάστηκαν ενόψει της συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης πρόθεσης και της περιγραφής των παραμέτρων του προγράμματος στήριξης και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα.
Όπως επισημαίνουν οι αξιωματούχοι, το ανώτατο όριο είναι τέτοιο που η χώρα δεν μπορεί να εκδώσει άλλο χρέος, μέχρις ότου αποπληρώσει κάποιο από αυτό που χρωστά, επισημαίνοντας ότι πρέπει τουλάχιστον μέχρι τις 20 Ιουλίου, οπότε και θα αποπληρώσει άλλα 4 δισ. ευρώ σε ομόλογα της ΕΚΤ.
Ένας από τους αξιωματούχους ωστόσο, δήλωσε πως ακόμη και αφού αποπληρώσει η Ελλάδα την ΕΚΤ, το συνολικό της χρέος θα παραμείνει πολύ υψηλό για να μπορέσει να εκδώσει νέα ομόλογα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
Οι αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις, αναμένουν το ζήτημα να αντιμετωπιστεί γρήγορα και η Ελλάδα να ανακτήσει σύντομα την πρόσβαση στις αγορές. Ένας άλλος τρόπος θα ήταν η Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές χωρίς να αυξήσει άμεσα το χρέος της, χρησιμοποιώντας αντί αυτού εργαλεία όπως τα swaps, που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το προφίλ των λήξεων χωρίς να αυξήσουν το συνολικό φορτίο.
Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές ομολόγων όταν εκτιμήσει ότι είναι στην καλύτερη δυνατή θέση με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή. Πρόσθεσε δε ότι η επιστροφή στις αγορές θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη και ισορροπημένη.
Η Ελλάδα επιχειρεί την πρόσβαση στις αγορές για πρώτη φορά από το 2014, μετά από μια συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο από το Eurogroup και άνοιξε το δρόμο για 8,5 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, δίνοντας τέλος σε μήνες σπέκουλας για το εάν η Αθήνα θα μπορούσε να πληρώσει τις μεγάλες λήξεις του Ιουλίου.
Πηγή: