Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Bloomberg: Η δημοσιονομική βελτίωση της Ελλάδας ισχυροποιεί την έξοδο της στις αγορές

Η επίσημη απόφαση της Κομισιόν πως τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας έχουν συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ ενισχύει το προφίλ της χώρας, ενώ σκέφτεται την πρώτη πώληση ομολόγων της από το 2014, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Αν και η απόφαση για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, σημειώνει το δημοσίευμα, «σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία στηρίζεται στη διεθνή βοήθεια για τη χρηματοδότησή της από το 2010, καθώς επιδιώκει να επιστρέψει στην ομαλότητα και να ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές. Οι ενδείξεις ότι οι προοπτικές γίνονται καλύτερες ενισχύθηκαν από την αγορά του 59% της σημερινής έκδοσης τρίμηνων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου από ξένους επενδυτές», σημειώνεται.

Η σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την άρση της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, που πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες της ΕΕ, δεν έχει πρακτικές συνέπειες, καθώς η οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπαγορεύονται από το πρόγραμμα στήριξής της, το οποίο υπερισχύει των κανόνων της ΕΕ. «Η επίσημη, όμως, αναγνώριση, ότι η Αθήνα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της και δεν παραβιάζει πλέον τους κανόνες της ΕΕ προστίθεται σε μία σειρά θετικών νέων γύρω από τη χώρα και το πρόγραμμά της», τονίζει το Bloomberg.

Η Ελλάδα εξετάζει να προσφύγει στις αγορές τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδας για να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο λόγος των προσφορών προς το ποσό της έκδοσης των τρίμηνων εντόκων γραμματίων ανήλθε στο 1,85, που είναι ο υψηλότερος από τον Ιανουάριο του 2015, ενώ η απόδοσή τους 2,33% ήταν η χαμηλότερη από τον μήνα αυτό. «Το πιο σημαντικό είναι ότι η αγορά της πλειονότητας των γραμματίων από ξένους επενδυτές πιθανόν να είναι προάγγελος μίας νέας έκδοσης μετά από ένα διάλειμμα τριών ετών. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν σημειώσει καλύτερες επιδόσεις από όλα τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φέτος, καθώς οι εντάσεις με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη μειώθηκαν και ο κίνδυνος μίας χρεοκοπίας εξανεμίσθηκε», αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αποδόσεις των 2ετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα το απόγευμα (στις 6.15 ώρα Ελλάδας) κατά 8 μονάδες βάσης στο 3,63%. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2012 η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε εκτιναχθεί στο ύψος ρεκόρ του 44,21%.

Η απόφαση της Κομισιόν σηματοδοτεί, επίσης, ένα ορόσημο για την ΕΕ: αν η Ελλάδα βγει από τη διαδικασία, μόνο τρεις χώρες θα έμεναν στη διαδικασία αυτή - η Γαλλία, η Ισπανία και η Βρετανία - από 24 χώρες το 2011.

Οι κανόνες της ΕΕ επιβάλλουν στις χώρες να έχουν ελλείμματα μικρότερα από 3% του ΑΕΠ και να διατηρούν τον λόγο του χρέους τους (σε σχέση με το ΑΕΠ) κάτω από το 60%. Το έλλειμμα της Ελλάδας, που είχε φθάσει στο υψηλό 15,1% του ΑΕΠ το 2009, μετατράπηκε σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2016, αναφέρει το Bloomberg.

Tags
Back to top button