Εάν σκοπεύετε να κάνετε πολλά καλοκαιρινά διαβάσματα φέτος, φροντίστε να έχετε κατά νου τα βασικά στοιχεία ασφάλειας: Να έχετε πάντα ενυδατωμένα τα δάχτυλά σας που γυρίζουν τη σελίδα. Μην μπείτε ποτέ σε έναν άγνωστο φανταστικό κόσμο χωρίς πυξίδα και — το πιο σημαντικό — προσέξτε τα δηλητηριώδη βιβλία.
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα έργα σε χαρτί μπορεί στην πραγματικότητα να είναι τοξικά - ακόμη και θανατηφόρα - εάν χρωματιστούν με λάθος χρωστικές ουσίες. Μια ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας (SDU) ανακάλυψε ξανά αυτόν τον περίεργο όλεθρο των βιβλιόφιλων όταν έβγαλαν τρία χειρόγραφα της εποχής της Αναγέννησης από τη συλλογή σπάνιων βιβλίων της σχολικής βιβλιοθήκης, τα έβαλαν σε μικροσκόπιο ακτίνων Χ και βρέθηκαν αντιμέτωποι πρόσωπο με λαμπερό πράσινο αρσενικό .
Βρετανία: Βιβλίο για την Ελισάβετ θα πάρουν στα δημοτικά σχολεία για το Πλατινένιο Ιωβηλαίο της
«Πήραμε αυτά τα τρία σπάνια βιβλία στο εργαστήριο ακτίνων Χ επειδή η βιβλιοθήκη είχε ανακαλύψει προηγουμένως ότι μεσαιωνικά θραύσματα χειρογράφων, όπως αντίγραφα του ρωμαϊκού νόμου και του κανονικού νόμου, χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των εξωφύλλων τους, δήλωσαν οι Jakob Povl Holck, ερευνητής βιβλιοθηκάριος στο SDU και Kaare Lund Rasmussen, αναπληρωτής καθηγητής στη φυσική, τη χημεία και τη φαρμακευτική, έγραψαν στο The Conversation . «Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι οι Ευρωπαίοι βιβλιοδέτες τον 16ο και τον 17ο αιώνα χρησιμοποιούσαν ανακυκλωμένες παλαιότερες περγαμηνές».
Το πρόβλημα ήταν ότι και τα τρία εξώφυλλα βιβλίων ήταν στριμωγμένα σε ένα «εκτεταμένο στρώμα» πράσινης μπογιάς που έκανε αδύνατη την ανάγνωση του υποκείμενου κειμένου με γυμνό μάτι. Έτσι, οι Holck και Rasmussen χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται μικροφθορισμός ακτίνων Χ για να εκπέμψουν μια λεπτή ακτίνα φωτός στα χειρόγραφα, ελπίζοντας να τονίσουν συγκεκριμένα στοιχεία (όπως ασβέστιο ή σίδηρο) που έχουν ψηθεί στο υποκείμενο μελάνι. Αντίθετα, βρήκαν αρσενικό .
Το αρσενικό είναι ένα φυσικό μεταλλοειδές στοιχείο που βρίσκεται σε όλο τον φλοιό της Γης — ωστόσο, όταν συνδυάζεται με άλλα στοιχεία όπως το υδρογόνο και το οξυγόνο, γίνεται θανατηφόρα δηλητηριώδες. «Αυτό το χημικό στοιχείο είναι από τις πιο τοξικές ουσίες στον κόσμο και η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα δηλητηρίασης, ανάπτυξη καρκίνου και ακόμη και θάνατο», έγραψαν οι Holck και Rasmussen. «Η τοξικότητα του αρσενικού δεν μειώνεται με τον καιρό».