Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

«Βυθίζεται» η Κίνα - Ποιες χώρες κινδυνεύουν να γίνουν «Ατλαντίδα»

Οι μισές σχεδόν μεγάλες πόλεις της Κίνας εμφανίζουν από «μέτρια έως σοβαρά» επίπεδα καθίζησης, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ανθρώπους σε περίπτωση πλημμύρας, ειδικά καθώς ανεβαίνουν τα επίπεδα της θάλασσας, σύμφωνα με μελέτη εθνικών δορυφορικών δεδομένων που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το 45% της αστικής γης της Κίνας βυθιζόταν ταχύτερα από 3 χιλιοστά ετησίως, με το 16% με ταχύτητα άνω των 10 χιλιοστών ετησίως, όχι μόνο λόγω της μείωσης των επιπέδων νερού, αλλά και της μεγάλης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Με τον αστικό πληθυσμό της Κίνας ήδη να ξεπερνά τα 900 εκατομμύρια άτομα, «ακόμα και ένα μικρό μέρος της υποχωρούμενης γης στην Κίνα θα μπορούσε επομένως να μεταφραστεί σε ουσιαστική απειλή για την αστική ζωή», δήλωσε η ομάδα ερευνητών.

Η καθίζηση κοστίζει ήδη στην Κίνα περισσότερα από 1,04 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες απώλειες, και μέσα στον επόμενο αιώνα, σχεδόν το ένα τέταρτο της παράκτιας γης θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι χαμηλότερο από το επίπεδο της θάλασσας, θέτοντας εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ιράν-Τουρκία σε κοινό μέτωπο κατά του Ισραήλ; Ξεκινά ο στόλος της Ελευθερίας από τουρκικό λιμάνι για Γάζα

Η βόρεια πόλη Τιαντζίν, όπου ζουν περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι, αναγνωρίστηκε ως μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές.

Πέρυσι, 3.000 κάτοικοι απομακρύνθηκαν μετά από μια «ξαφνική γεωλογική καταστροφή» την οποία οι ερευνητές απέδωσαν στην εξάντληση του νερού, καθώς και στην κατασκευή γεωθερμικών πηγαδιών. Πολλές από τις παλιές συνοικίες άνθρακα της Κίνας, έχουν επίσης υποφέρει ως αποτέλεσμα της υπερναρκοθέτησης, με τις αρχές να αναγκάζονται συχνά να διοχετεύουν σκυρόδεμα στα κατεστραμμένα φρεάτια για να ενισχύσουν τη γη.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Κίνα. Μια ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο ανέφερε ότι περίπου 6,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης σε όλο τον κόσμο κινδυνεύουν. Μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο είναι η Ινδονησία, με μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας Τζακάρτα τώρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ευάλωτες πόλεις μπορούν να πάρουν μαθήματα από το Τόκιο, το οποίο βυθίστηκε κατά περίπου 5 μέτρα μέχρι που απαγόρευσε την εξόρυξη υπόγειων υδάτων τη δεκαετία του 1970.

Από τις 44 μεγάλες παράκτιες πόλεις που υποφέρουν από το πρόβλημα, οι 30 βρίσκονταν στην Ασία, σύμφωνα με μια μελέτη του 2022 στη Σιγκαπούρη.

Tags
Back to top button