Το Πεκίνο κάνει λόγο για εισβολή ινδικών στρατευμάτων στο έδαφός του πράγμα που προκάλεσε ανησυχία αλλά και κρίση στις σχέσεις τον δύο κρατών…
Με ιδιαίτερη ανησυχία παρακολουθούν αναλυτές αλλά και μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, την κόντρα που έχει ξεκινήσει μεταξύ Ινδίας και Κίνας τις τελευταίες εβδομάδες, με αποκορύφωμα την καταγγελία που έκανε αυτή την εβδομάδα το Πεκίνο, στην οποία κάνει λόγο για εισβολή ινδικών στρατευμάτων στο έδαφός του.
Το κατά πόσο αυτή η διένεξη μπορεί να κλιμάκωθεί ακόμα περισσότερο φτάνοντας σε θερμή αντιπαράθεση κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα και σίγουρα όλοι το απεύχονται καθώς πρόκειται για δύο πολλή μεγάλες και ισχυρές χώρες.
Οι ΗΠΑ ευελπιστούν πως οι δύο χώρες θα βρουν μια κοινή λύση στο θέμα και δεν θα υπάρξει κλιμάκωση.
Πιο συγκεκριμένα η Κίνα εξέδωσε έγγραφο διαμαρτυρίας την Τετάρτη, στο οποίο καταγγέλλει την παράνομη είσοδο Ινδικών συνοριακών στρατευμάτων σε κινεζικό έδαφος, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua. Το έγγραφο τιτλοφορείται: «Τα στοιχεία και η θέση της Κίνας σχετικά με το πέρασμα Ινδικών συνοριακών στρατευμάτων από την Σινοϊνδική συνοριακή γραμμή στον τομέα Σικίμ σε κινεζικό έδαφος».
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Κενγκ Σουάνγκ δήλωσε πως η Κίνα εξέδωσε το έγγραφο «ώστε να παραθέσει τα στοιχεία και την αλήθεια για την παράνομη είσοδο ινδικών συνοριακών στρατευμάτων στην Διεθνή κοινότητα και να δώσει πλήρη απολογισμό για την θέση της κινεζικής κυβέρνησης».
«Αυτό που έκανε η Ινδία όχι μόνο παραβιάζει βαρύτατα την κινεζική εδαφική ακεραιότητα αλλά αποτελεί και μέγιστο κίνδυνο για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και διεθνή νομιμότητα που δεν θα γίνει αποδεκτή από κανένα ανεξάρτητο κράτος» δήλωσε ο Κένγκ.
Σύμφωνα με το έγγραφο πάνω από 270 Ινδοί συνοριακοί φρουρού πέρασαν τα σύνορα στον τομέα Σικκίμ στη Σινοϊνδική μεθόριο μπαίνοντας σε κινεζικό έδαφος και παρενοχλώντας την κατασκευή δρόμου στην κινεζική πλευρά στην περιοχή Ντονγκ Λανγκ στις 18 Ιουνίου. Στο τέλος του Ιουλίου υπήρχαν ακόμα πάνω από 40 ινδοί συνοριακοί στρατιώτες και μια μπουλντόζα παράνομα στο κινεζικό έδαφος.
Πως ξεκίνησε η διένεξη
Όλα ξεκίνησαν στα μέσα Ιουνίου όταν το Πεκίνο ξεκίνησε να κατασκευάζει έναν δρόμο σε περιοχή, την οποία το Δελχί θεωρεί ως έδαφος του φίλα προσκείμενου σε αυτό Μπουτάν. Πράγματι όπως ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο ο βασιλιάς του Μπουτάν απευθύνθηκε στην Ινδία ζητώντας στρατιωτική στήριξη, κάτι που έγινε άμεσα.
Το Δελχί μάλιστα εξέδωσε τότε διαβήματα σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο τονίζοντας προς το Πεκίνο, πως η δημιουργία αυτού του δρόμου προξενούσε «πολύ σοβαρή ανησυχία ασφαλείας», καθώς η ολοκλήρωσή του θα παρείχε πρόσβαση στην Κίνα σε μια στενή λωρίδα γης η οποία έχει μεγάλη στρατηγική σημασία καθώς συνδέει επτά βορειοανατολικά κρατίδια της Ινδίας με την υπόλοιπη χώρα. Τα δελτία ειδήσεων στις δύο χώρες πήραν «φωτιά» όταν μεταδόθηκε βίντεο που έδειχνε στρατιώτες των δύο χωρών να «σπρώχνονται» καλώντας οι μεν τους δε να απομακρυνθούν.
Την Τετάρτη ήρθε το έγγραφο διαμαρτυρίας του Πεκίνου, το οποίο ζητά από το Δελχί να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις που παράνομα θεωρεί πως βρίσκονται εκεί. Η Ινδία έχει προχωρήσει σε μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση στην συνοριακή περιοχή. Η Κίνα από την πλευρά της έχει ξεκινήσει μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις. Αλλά το Πεκίνο γίνεται όλο και πιο συγκρουσιακό, με κινεζικές εφημερίδες να υπενθυμίζουν στην Ινδία την ταπείνωση που υπέστη το 1962 από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Κίνας
Ο σύντομος πόλεμος Κίνας-Ινδίας το 1962
Στις 13 Σεπτέμβρη 1962, τα πρώτα κινεζικά στρατιωτικά αποσπάσματα εισβάλλουν στο ινδικό έδαφος και περικυκλώνουν ινδικό φυλάκιο στην περιοχή Ταβάνγκ στα Ιμαλάια. Αρχίζουν οι μάχες. Μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, ο στρατός της Ινδίας καταφέρνει να ελέγξει την κατάσταση και να σταθεροποιήσει τις θέσεις του, κρατώντας τους Κινέζους στη μεθοριακή γραμμή. Στις 11 Οκτώβρη, οι κινεζικές δυνάμεις ενισχύονται σημαντικά και επιχειρούν νέα επίθεση, για να προωθηθούν στο ινδικό έδαφος. Μόνον για εκείνη τη μέρα, οι απώλειες και από τις δύο πλευρές ξεπερνούν τους πενήντα νεκρούς.
Στις 26 Οκτώβρη, η κυβέρνηση της Ινδίας κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της συνεχιζόμενης επέλασης των κινεζικών στρατευμάτων στο ινδικό έδαφος. Στο μεταξύ, η σινο-ινδική σύγκρουση παίρνει διαστάσεις διεθνούς, αλλά και εσωτερικής, κρίσης στην Ινδία.
Στις 20 Νοέμβρη του 1962, η Κίνα διατάσσει κατάπαυση του πυρός και ζητεί διαπραγματεύσεις με την Ινδία, αφού προηγουμένως προελαύνει στο ινδικό έδαφος, με κατεύθυνση το κρατίδιο του Ασάμ. Αρχικά, η ινδική κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση, στη συνέχεια όμως, και υπό το βάρος των εξελίξεων, την αποδέχεται. Η κρίση λήγει με κατάπαυση του πυρός το Δεκέμβρη, αφού προηγουμένως ο πρωθυπουργός της Ινδίας Νεχρού ζητεί βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.