Σε δίωξη για ένα απλό πλημμέλημα, αυτό της παράνομης χρήσης αρχείων προσωπικού χαρακτήρα, κατά 15 προσώπων-εκπροσώπων ή υπαλλήλων 6 εισπρακτικών εταιρειών και 2 τραπεζών, κατέληξε η πολύχρονη εισαγγελική έρευνα για τη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών. Μάλιστα το αδίκημα δεν συνδέεται με τον τρόπο δράσης τους αλλά με το ότι ορισμένες εξ αυτών δεν είχαν δηλωθεί, όπως προβλέπεται εκ του νόμου, στο μητρώο Καταναλωτή.
Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα, οι εισπρακτικές «δεν επεδίωκαν παράνομο περιουσιακό όφελος ενώ είχαν το δικαίωμα να ζητούν τα οφειλόμενα χρηματικά ποσά». Στο πόρισμα μάλιστα γίνεται και επίκληση γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία «μπορούν να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών». Το ίδιο ισχύει και για τα δικηγορικά γραφεία με το ίδιο αντικείμενο. Άρα η λειτουργία τους είναι νόμιμη, νομίμως τηλεφωνούν και αξιώνουν εξόφληση και νομίμως κατέχουν και επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των οφειλετών των τραπεζών.
Η έρευνα
Η προκαταρκτική εξέταση , που ξεκίνησε το 2008 μετά από μηνυτήρια αναφορά του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και καταγγελίες πολιτών, αφορούσε σε 29 εταιρείες και 17 δικηγορικά γραφεία. Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν, δεν προέκυψε η τέλεση κακουργηματικών πράξεων όπως της αντιποίησης δικηγορικού λειτουργήματος, της απάτης, της εκβίασης και της παράνομης βίας το οποίο διώκεται μόνο κατόπιν μήνυσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία κλήθηκαν 100 πολίτες και ερωτήθηκαν αν επιθυμούν την ποινική δίωξη των υπαλλήλων. Η πλειοψηφία αυτών αρνήθηκε. Το σκέλος της δικογραφίας που τίθεται στο αρχείο υποβλήθηκε προς έγκριση στην εισαγγελία Εφετών.