Μήνυμα στην Αθήνα να μην «χρησιμοποιήσει» τη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης για να πιέσει για το κλείσιμο της αξιολόγησης έστειλε το Βερολίνο, μέσω του εκπροσώπου της καγκελαρία Στέφεν Ζάιμπερτ.
Ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και η Σύνοδος της Ρώμης δεν είναι πρέπει να συνδέονται, σύμφωνα με το Reuters.
Κατά το ίδιο πρακτορείο, αξιωματούχοι της Ε.Ε. ανέφεραν ότι η Αθήνα εξετάζει να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό εργαλείο τη Διακήρυξη στην επετειακή Σύνοδο της Ρώμης, για τα 60 χρόνια της Ε.Ε.
H ελληνική πλευρά κατέθεσε τη Δευτέρα πρόταση προκειμένου να συμπεριληφθεί στη Διακήρυξη της Ρώμης η ανάγκη για σεβασμό του «ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου σε όλα τα κράτη - μέλη».
H Διακήρυξη της Ρώμης αναμένεται να υπογραφεί από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της Ε.Ε. το ερχόμενο Σάββατο, στην επετειακή Σύνοδο Κορυφής για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ.
Ερωτηθείς για τη Διακήρυξη της Ρώμης και το αίτημα της Αθήνας να συμπεριληφθεί πρόβλεψη για την προστασία των εργαζομένων ο κ. Τζανακόπουλος επανέλαβε ότι ο διάλογος συνηθίζεται πριν τη σύνταξη κοινών ανακοινωθέντων και Διακηρύξεων όπως στην συγκεκριμένη περίπτωση.
«Θεωρούμε ότι η Διακήρυξη της Ρώμης είναι σημαντική και προτείναμε κάποιες διορθώσεις στο κείμενο» και εκτίμησε ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία των κρατών - μελών προκειμένου να συμπεριληφθεί το ζήτημα των εργαζομένων, ζήτημα που όπως σχολίασε τα τελευταία χρόνια δεν αποτελεί και το κύριο μέλημα στην Ε.Ε. Πάντως αναγνώρισε ότι τα κοινά ανακοινωθέντα δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα.