Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Βενζίνη: Πάνω από 2 ευρώ/λίτρο σε 27 νομούς – Νέες αυξήσεις μέχρι το Πάσχα

Για ακόμα μία φορά οι τιμές των καυσίμων στην Ελλάδα δείχνουν ότι ξεφεύγουν για τα καλά, με τη βενζίνη όπως πάντα να ξεχωρίζει.

Μάλιστα μεγάλη είναι η ανησυχία από τους πρατηριούχους, που επισημαίνουν ότι το Πάσχα που έρχεται μπορεί να δούμε την αμόλυβδη να ξεπερνά και να παραμένει πάνω από το ψυχολογικό όριο των δύο ευρώ.

Η μέση τιμή της βενζίνης κινείται πανελλαδικά μια ανάσα από τα 2 ευρώ/λίτρο, σε 1,991 ευρώ/λίτρο (23 Αυγούστου) και σε πάνω από 2 ευρώ/λίτρο σε 27 νομούς της χώρας, με τους παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν ότι εάν συνεχισθεί η άνοδος της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές και η τιμή φτάσει στα 100 δολάρια, ενδέχεται τον Οκτώβριο και πιθανότατα νωρίτερα να δούμε την τιμή της αμόλυβδης πάνω από 2,5 ευρώ/λίτρο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης διαμορφώνεται σε 1,751 ευρώ/λίτρο. Από τα στοιχεία πάντως του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή της αντλίας φαίνεται να ακολουθεί τις διακυμάνσεις της τιμής Platts που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης της διυλιστηριακής τιμής στην εγχώρια αγορά, παράγοντας που αποδίδεται κυρίως στο πλαφόν που έχει τεθεί στα περιθώρια κέρδους πρατηρίων και εταιρειών εμπορίας.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών για την πορεία των τιμών του αργού, αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και σημαντική αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών για θέρμανση τον φετινό χειμώνα, αλλά και περαιτέρω επιβάρυνση των τιμών ναυτιλιακών καυσίμων που καταγράφουν ήδη μεγάλη αύξηση τους τελευταίους μήνες σε σχέση με τα χαμηλά των αρχών του Ιουνίου.

Τον Ιούλιο, η προσφορά πετρελαίου από τη συμμαχία του ΟΠΕΚ + μειώθηκε κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σε χαμηλό σχεδόν διετίας, καθώς τέθηκε σε ισχύ η εθελοντική μείωση από τη Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΕΑ, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκτιμάται ότι θα επεκταθεί κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 102,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, το υψηλότερο ετήσιο επίπεδο που έχει επιτευχθεί ποτέ. Καθώς η ανάκαμψη μετά την πανδημία έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώσει τον κύκλο της και καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, η αύξηση θα επιβραδυνθεί στο 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024.

Βενζίνη: Πολλά τα ερωτηματικά από τους πρατηριούχους!

Στο κανάλι του MEGA μίλησε και ο πρόεδρος των πρατηριούχων, Νίκος Παπαγεωργίου, λέγοντας:

«Όσον αφορά στα υγρά καύσιμα υπάρχει μία άνοδος το τελευταίο 10ημερο, η οποία, όμως, προκύπτει από τους δύο πολέμους, οι οποίοι είναι ενεργοί, και όπως είχαμε πει, δεν θα ξαναδούμε φθηνά καύσιμα όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, γιατί η Ρωσία είναι η ναυαρχίδα στα ορυκτά καύσιμα που έρχονται στην Ευρώπη».

Ενώ δεν έμεινε εκεί και συμπλήρωσε «Το υπουργείο, με την επιβολή πλαφόν να έχει σαφή πολιτική. Είναι διασφαλισμένοι οι καταναλωτές για την αισχροκέρδεια. Το βαρέλι είναι στα 80 δολάρια αυτή την στιγμή.

Είναι μία τιμή «τσιμπημένη». Δεν φταίνε οι πρατηριούχοι στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η τιμή στην Ελλάδα είναι σαφώς πιο ανεβασμένη».

Tags
Back to top button