Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βενζινάδικα και οι τιμές τους, με ένα κλικ στο κινητό σου όπου και να είσαι!

Πώς λειτουργεί η εφαρμογή που μετρά μέχρι στιγμής πάνω από 70 χιλιάδες συστηματικούς χρήστες;

Η έξυπνη επιλογή πρατηρίου μπορεί να εξοικονομήσει στο μέσο καταναλωτή ως και μερικές εκατοντάδες ευρώ, σε ετήσια βάση. Ένα εργαλείο που συμβάλλει σε αυτό είναι το fuelGR, μια ελληνική δωρεάν εφαρμογή για κινητό (Android, iPhone) ή Η/Υ (browser), που παρέχει ενημέρωση για βενζινάδικα και τιμές καυσίμων. Η εφαρμογή φτιάχτηκε και υποστηρίζεται από τον Φώτη Κόκκορα, λέκτορα στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Θεσσαλίας και τον Δημήτρη Ντέμο, απόφοιτο του ίδιου τμήματος.

Τα δεδομένα πρατηρίων και τιμών, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκορας, αντλούνται από το Παρατηρητήριο Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης όπου οι πρατηριούχοι υποχρεούνται από το νόμο να παρέχουν στοιχεία. Ο συγχρονισμός των τιμών μεταξύ Παρατηρητηρίου Τιμών και του fuelGR server γίνεται περίπου κάθε 15 λεπτά, ενώ η ομάδα ανάπτυξης φροντίζει για τον ακριβή εντοπισμό των βενζινάδικων στο χάρτη και τον εμπλουτισμό των δεδομένων με επιπλέον στοιχεία (τηλέφωνο, κτλ).

Οι εφαρμογές διατίθενται δωρεάν, είναι ιδιαίτερα εύχρηστες, ακριβείς στις πληροφορίες που παρέχουν και δεν περιέχουν άσχετες ενοχλητικές διαφημίσεις.

Ιδιαίτερα χρήσιμη, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η ύπαρξη τριών δεικτών αξιολόγησης των βενζινάδικων από τους χρήστες, που καταγράφουν την εμπειρία των καταναλωτών στη συναλλαγή τους με δεδομένο πρατήριο. Με πάνω από 15 χιλιάδες αξιολογήσεις πρατηρίων από χρήστες της εφαρμογής, οι καταναλωτές έχουν ένα σημαντικό βοήθημα στον αγώνα εύρεσης φτηνών αλλά ταυτόχρονα ποιοτικών καυσίμων και πρατηρίων.

Πώς όμως λειτουργεί;

Το fuelGR εντοπίζει τη θέση του χρήστη μέσω GPS και τον ενημερώνει για τα βενζινάδικα στη γύρω του περιοχή και τις τιμές τους. Υποστηρίζει όλους τους τύπους καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο απλά και ενισχυμένα, υγραέριο, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης) και παρέχει πολλαπλά φίλτρα για εξατομίκευση της πληροφορίας (εταιρίες, τύποι καυσίμων, κτλ), πολλαπλούς τρόπους προβολής (χάρτη, λίστα), καθώς και δυνατότητα ορισμού αγαπημένων και αξιολόγησης των πρατηρίων.

Με πάνω από 70 χιλιάδες συστηματικούς χρήστες, το fuelGR αποτελεί σύμφωνα με τις αξιολογήσεις τους την κορυφαία εφαρμογή του είδους σε δυνατότητες, ευχρηστία και ποιότητα δεδομένων. Εκτός από τους απλούς πολίτες-καταναλωτές, η εφαρμογή μπορεί να αξιοποιηθεί από εταιρίες και επαγγελματίες του κλάδου για παρακολούθηση τιμών του ανταγωνισμού, αλλά και από εταιρίες υποστήριξης πρατηρίων (πχ για εντοπισμό των πρατηρίων στο χάρτη).

Το fuelGR είναι ένα ωραίο παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας που υπάρχει πίσω από τα λεγόμενα «ανοιχτά δεδομένα» (open data) που η επιστημονική κοινότητα ζητά από τους κρατικούς φορείς να κάνουν διαθέσιμα προς χρήση. Όπως χαρακτηριστικά προσθέτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκορας, πέρα από την ενημέρωση των καταναλωτών καυσίμων, η εφαρμογή αποτελεί και ένα ζωντανό παράδειγμα του τι μπορεί να δημιουργηθεί με τις γνώσεις που παρέχονται σε προπτυχιακό επίπεδο στα Ελληνικά ΑΕΙ, ενώ η σχετική τεχνογνωσία μεταφέρεται από τον ίδιο στα μαθήματα που διδάσκει στο ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Tags
Back to top button