Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσω Παπανδρέου: Τελευταίο αντίο στο ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ

Στη τελευταία κατοικία της οδηγείται το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, η κηδεία της οποίας τελείται στον Ιερό Ναό Αγίου Βασιλείου στα Βαλιμίτικα Αιγίο.

 

Tον επικήδειο θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ παρόντες στη νεκρώσιμο ακολουθία είναι μεταξύ άλλων, ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Λαιλιώτης, ο Πέτρος Ευθυμίου και η Μιλένα Αποστολάκη.

Ποια ήταν η «Σιδηρά Κυρία» του ΠΑΣΟΚ

Η Βάσω Παπανδρέου διετέλεσε υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, επί σειρά ετών.

Γεννήθηκε στα Βαλιμίτικα Αιγίου στις 9 Δεκεμβρίου 1944. Σπούδασε Οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ και συνέχισε στην Αγγλία όπου έλαβε μεταπτυχιακό από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Reading, και στη συνέχεια δίδαξε στην Οξφόρδη.

Δίνει νέες ευκαιρίες εκπαίδευσης, προωθεί την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, προστατεύει τη μητρότητα, εμπεδώνει στην ισότητα των δύο φύλων και δείχνει ιδιαίτερη μέριμνα για τους απόμαχους της εργασίας και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Προωθεί την Ευρωπαϊκή Κοινωνική Χάρτα και κατοχυρώνει τον Κοινωνικό Διάλογο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Παίρνει μεγάλη έκταση στον διεθνή τύπο, που φθάνει να την αποκαλέσει "Καρυάτιδα της Δημοκρατίας" και "Σιδηρά Κυρία". Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ, υπερασπίζεται ανυποχώρητα τις πολιτικές της θέσεις για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και παίζει ενεργό ρόλο στην εκλογή του Κωνσταντίνου Σημίτη στην Πρωθυπουργία. Ως Υπουργός Εσωτερικών θεσμοθέτησε τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Με πρωτοβουλία της κατοχύρωσε νομοθετικά τη συμμετοχή των γυναικών σε ποσοστό 33% στους συνδυασμούς των Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών 2002.

H Bάσω Παπανδρέου μεταξύ άλλων είχε οριστεί το 1989 στη θέση της επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέση την οποία διατήρησε μέχρι το 1993. Με τον ορισμό της στο συγκεκριμένο αξίωμα αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα τόσο στην ιστορία του θεσμού, όσο και ως προς την εκπροσώπηση της Ελλάδος, ανοίγοντας τον δρόμο για την Άννα Διαμαντοπούλου καθώς και για την Άννα Δαμανάκη που τοποθετήθηκαν σε αυτή την θέση επίσης από το ΠΑΣΟΚ.

Πέτυχε την επιτάχυνση και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων της χώρας, συνέβαλε καθοριστικά στην προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Tags
Back to top button