Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάσεις 2025: Ποιες σχολές θα “χτυπηθούν” φέτος; - Όλα όσα δείχνουν οι εκτιμήσεις

Χωρίς σημαντικές μεταβολές αναμένονται οι βάσεις εισαγωγής στις περισσότερες σχολές, με την ανακοίνωσή τους να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 25 Ιουλίου, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη.

Πτωτική η τάση εκτιμάται για το 1ο Πεδίο (Ανθρωπιστικών Σπουδών) και το 3ο (Σπουδών Υγείας), ενώ μικρή άνοδος προβλέπεται στο 4ο Πεδίο (Οικονομίας και Πληροφορικής). Στο 2ο Πεδίο (Θετικών Σπουδών) αναμένονται αυξομειώσεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι υψηλόβαθμες σχολές αναμένεται να παρουσιάσουν μικρές μεταβολές, ενώ οι μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές ενδέχεται να επηρεαστούν πιο έντονα.

Στην τελική διαμόρφωση των βάσεων, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι επιδόσεις των υποψηφίων, ο αριθμός τους ανά επιστημονικό πεδίο, η σειρά προτίμησης στο μηχανογραφικό δελτίο και οι συντελεστές βαρύτητας των τμημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις συμμετείχαν συνολικά 88.637 υποψήφιοι, οι οποίοι διεκδικούν 68.788 θέσεις στα ΑΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026.

Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό Πεδίο

1ο Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών

Οι βάσεις στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο Ανθρωπιστικών Σπουδών αναμένεται να κινηθούν καθοδικά έως περίπου 200 μόρια κυρίως στις υψηλόβαθμες – Νομικές, Ψυχολογίες - καθώς ήταν χειρότερες σε σχέση με το 2024 οι επιδόσεις των υποψηφίων σχεδόν σε όλα τα μαθήματα, με τη μέση επίδοση να μειώνεται από το 11,37 στο 11,22 φέτος. Οι δε αριστούχοι, ήταν συνολικά κατά 428 λιγότεροι σε όλα τα μαθήματα.

Στη Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία, ήταν λιγότεροι όσοι έγραψαν πάνω από 14.

Μέτριες ήταν οι επιδόσεις των υποψηφίων στα Λατινικά, σε ‘χαμηλές πτήσεις’ κινήθηκαν και τα Αρχαία με τους αριστούχους (δηλαδή όσους έγραψαν 18-20) να περιορίζονται στο 2,29% του συνόλου.

Στην Ιστορία, παρά τις αρχικές προβλέψεις, οι επιδόσεις ήταν τελικά καλύτερες, με τους υποψηφίους να γράφουν πάνω από τη βάση του 10, ωστόσο δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση.
 

2ο Πεδίο Θετικών Σπουδών

Καθόλου ξεκάθαρη δεν φαίνεται να είναι η εικόνα για τους υποψηφίους του 2ου Πεδίου Θετικών Σπουδών, καθώς υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις μεταξύ των μαθημάτων ενώ οι αριστούχοι φέτος ήταν συνολικά 711 περισσότεροι. Ο μέσος όρος του Πεδίου είναι 12,24 και η ΕΒΕ κυμαίνεται μεταξύ 9,79 και 14,64.

Στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, ήταν λιγότεροι όσοι έγραψαν άνω του 14.
Στη Φυσική παρατηρήθηκε άνοδος στις βαθμολογίες με τις επιδόσεις να είναι καλύτερες επάνω από τη βάση για πιο πολλούς υποψηφίους.

Στα Μαθηματικά, όπου ο μέσος όρος κινήθηκε φέτος στο 12,52 σημειώθηκε σαφής βελτίωση, γεγονός που αναμένεται να παίξει ρόλο στην άνοδο των βάσεων του συγκεκριμένου Πεδίου.
Η Χημεία, ωστόσο, έρχεται να πλήξει τη συνολική εικόνα, καθώς σημειώθηκε πτώση σε όσους έγραψαν επάνω από τη βάση.

Βάσει των προαναφερθέντων, μικρή αναμένεται να είναι η άνοδος στις υψηλόβαθμες σχολές, η οποία εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσει τα 200-250 μόρια κατά μέσο όρο.
 

3ο Πεδίο – Σπουδές Υγείας

Καθοδικά αναμένεται να κινηθούν οι βάσεις στο 3ο Πεδίο Σπουδών Υγείας, με τη Χημεία να φέρει το μεγαλύτερο βάρος της ‘ευθύνης’. Το γεγονός αυτό, εκτιμάται πως θα επηρεάσει κυρίως τις υψηλόβαθμες σχολές, δηλαδή Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές, όπου η πτώση μπορεί να αγγίξει τα 200 μόρια.

Στο συγκεκριμένο πεδίο, οι υποψήφιοι ήταν φέτος κατά 1000 λιγότεροι ενώ οι αριστούχοι ήταν 1004 λιγότεροι. Η μέση βαθμολογία διαμορφώνεται από το 8,66 στο 9,73, ο μέσος όρος του Πεδίου εντοπίζεται στο 11,98 και η ΕΒΕ είναι από 9,58 έως 14,38.

Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, λιγότεροι υποψήφιοι έγραψαν άνω του 14.

Ελαφρώς βελτιωμένη ήταν η εικόνα στη Βιολογία, όχι όμως σε βαθμό που να επηρεάσει καθοριστικά τη συνολική εικόνα.

Στη Φυσική, οι επιδόσεις ήταν καλύτερες καθώς 10% λιγότεροι ήταν οι υποψήφιοι που έπεσαν κάτω από το 10 φέτος σε σχέση με πέρσι.
 

4ο Πεδίο – Οικονομίας & Πληροφορικής

Άνοδος προβλέπεται για τις βάσεις του 4ου Πεδίου έως και 250 μόρια, κυρίως στις υψηλόβαθμες Οικονομικές (ΟΠΑ, ΑΣΟΕΕ) αλλά όχι στις σχολές Πληροφορικής.

Η ανατροπή ήρθε φέτος από το μάθημα της Οικονομίας, με το 30% των υποψηφίων να ξεπερνά το 18. Συνολικά, οι αριστούχοι ήταν φέτος περισσότεροι κατά 1379. Ο μέσος όρος του Πεδίου διαμορφώνεται στο 10,54 και η ΕΒΕ από 8,43 έως 12,65.

Στην Πληροφορική, λιγότεροι υποψήφιοι έγραψαν φέτος άνω του 18.

Πτωτικά κινήθηκαν οι επιδόσεις των υποψηφίων στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, κυρίως στην κλίμακα από 12 και άνω.
Στα Μαθηματικά, σημειώθηκαν καλύτερες επιδόσεις κυρίως σε όσους έγραψαν άνω του 15.

Οι πίνακες με τις εκτιμήσεις του μαθηματικού Στράτου Στρατηγάκη:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags
Back to top button