Ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, το Βρετανικό Μουσείο λέγεται έτσι μόνο γιατί είναι σε βρετανικό έδαφος αφού τα εκθέματά του στην πλειοψηφία τους είναι από πολιτισμούς άλλων χωρών.
Μεταξύ των εκθεμάτων του είναι και τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία είναι είναι η ατραξιόν του μουσείου. Κάποιοι ωστόσο δεν έχουν την ίδια άποψη.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό British Archaeology, ο σερ Άντονι Γκόρμλεϊ ο οποίος ήταν από το 2007 έως το 2015 από τους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου, είπε ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα προκειμένου να αναδειχθούν και να γίνουν «καρδιά» του μουσείου τα εκθέματα από την Αφρική.
«Βόμβα» από Καθηγητές Θεσσαλίας: ''Θα βγουν πολλά στην φόρα για πολιτικούς''
Ο διάσημος γλύπτης, είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει σταματήσει να έχει εμμονή με τον κλασικό κόσμο και να αναδείξει εκθέματα που έχουν υποτιμηθεί.
«Έχουμε μια από τις πιο πλούσιες συλλογές του κόσμου από όλες τις εποχές και τις έχουμε στοιβαγμένες σε μια αίθουσα μακριά από τα βλέμματα των επισκεπτών», είπε.
Μιλώντας απαξιωτικά για τα Γλυπτά του Παρθενώνα τα οποία εκλάπησαν από τον Λόρδο Έλγιν τον 19ο αιώνα από την χώρα μας είπε: «Θα ήμουν ευτυχής αν τα επιστρέφαμε στην Ελλάδα γιατί πιστεύω ότι στις αίθουσες που εκτίθενται δεν αποτελούν έμπνευση για κανέναν».
Με αφορμή αυτή την συνέντευξη η οποία προκάλεσε αίσθηση εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε: «Το Βρετανικό Μουσείο υλοποιεί ένα μεγάλο σχέδιο ανακαίνισης έτσι ώστε να αναδείξει όλες τις συλλογές του με έναν νέο τρόπο».