Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Βανς: Ηθικολογίες δεν καθορίζουν την πολιτική Τραμπ – Η Ρωσία κυριαρχεί και η Ευρώπη μένει χωρίς αποθέματα

Ο Ντόναλντ Τραμπ, πρόεδρος των ΗΠΑ, επιτίθεται ανοιχτά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και πιέζοντάς τον να υπογράψει συμφωνία για τα ορυκτά, ενώ παράλληλα φαίνεται να υιοθετεί τις θέσεις της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύοντας τις φήμες για πιθανή εγκατάλειψη του Κιέβου. Ο Τραμπ απαιτεί εκλογές στην Ουκρανία, αίτημα που συνάδει με τη Μόσχα, κατηγορεί τον Ζελένσκι για «γκρίνια» λόγω αποκλεισμού από συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία και σχεδιάζει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2025. Η αναθεώρηση της στάσης των ΗΠΑ έναντι της Ρωσίας ανησυχεί τους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς η Ουκρανία φαίνεται να χάνει τη στήριξη της Ουάσινγκτον.

Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον επιτίθεται ανοιχτά στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα» και στέλνοντάς του τελεσίγραφα για να ρίξει τους τόνους και να υπογράψει τη συμφωνία για τα ορυκτά, φαίνεται πως υιοθετεί τις αφηγήσεις της Ρωσίας όσον αφορά τον πόλεμο στη γειτονική της χώρα, τροφοδοτώντας τις εικασίες για εγκατάλειψη της Ουκρανίας.

Οι 48 ώρες που άλλαξαν τα πάντα! Η μεταστροφή του Τραμπ κατά του Ζελένσκι

Ο Τραμπ αύξησε τις πιέσεις στον Ζελένσκι για τη διεξαγωγή εκλογών, απηχώντας ένα από τα βασικά αιτήματα της Μόσχας, και κατηγόρησε τον Ουκρανό που «γκρίνιαξε» επειδή αποκλείστηκε από τις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, ενώ σκοπεύει να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από το τέλος του μήνα, καθώς η Ουάσινγκτον αναθεωρεί τη στάση της έναντι της Ρωσίας, σε μια αλλαγή που έχει θορυβήσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Μετά την ολομέτωπη επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι, τον οποίο κατηγόρησε ότι ξεκίνησε τον πόλεμο με τη Ρωσία και τους επαίνους προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τον Τραμπ, σήμερα ήταν η σειρά του Μάικ Γουόλτς, σύμβουλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, να πει στο Κίεβο να ρίξει τους τόνους της κριτικής του κατά της Ουάσινγκτον, καθώς αυτή προσπαθεί να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου, συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ , σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg δήλωσε ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων για τη Ρωσία θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη είτε να αυξήσει είτε να μειώσει τις κυρώσεις με βάση την προθυμία της Ρωσίας να διαπραγματευτεί.

Σειρά είχε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ JD Vance ο οποίος σε ανάρτηση του συγγραφέα Niall Ferguson, ο οποίος έκανε σύγκριση της στάσης του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουκρανικό με εκείνη του Μπους τον Αύγουστο του 1990, όταν μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέιτ δήλωσε ότι «δεν θα περάσει», μίλησε για ηθικολογικές αηδίες και ρητορική των γκλομπαλιστών και υποστηρίζει πως Ουκρανία και Δύση δεν είχαν κανένα περιθώριο νίκης στο πεδίο. Έκανε λόγο για πλεονέκτημα της Ρωσίας και πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα και το συμφέρον των ΗΠΑ.

Αναλυτικά η ανάρτηση Βανς:

«Αυτά είναι ηθικολογικές αηδίες, οι οποίες δυστυχώς αποτελούν τη ρητορική των γκλομπαλιστών, επειδή δεν έχουν τίποτα άλλο να πουν.

Για τρία χρόνια, ο Πρόεδρος Τραμπ και εγώ είχαμε δύο απλά επιχειρήματα: πρώτον, ο πόλεμος δεν θα είχε ξεκινήσει αν ο Πρόεδρος Τραμπ ήταν στην εξουσία· δεύτερον, ότι ούτε η Ευρώπη, ούτε η κυβέρνηση Μπάιντεν, ούτε οι Ουκρανοί είχαν κάποιο μονοπάτι προς τη νίκη. Αυτό ήταν αλήθεια πριν από τρία χρόνια, ήταν αλήθεια πριν από δύο χρόνια, ήταν αλήθεια πέρυσι και παραμένει αλήθεια σήμερα.

Πόσο μακριά θα φτάσει; Ντόναλντ Τραμπ: Ο επίδοξος βασιλιάς!

Και για τρία χρόνια, οι ανησυχίες ανθρώπων που ήταν προφανώς σωστοί αγνοήθηκαν. Ποιο είναι το πραγματικό σχέδιο του Νίαλ για την Ουκρανία; Άλλο πακέτο βοήθειας; Γνωρίζει την πραγματικότητα στο έδαφος, το αριθμητικό πλεονέκτημα των Ρώσων, τις εξαντλημένες αποθήκες των Ευρωπαίων ή την ακόμη πιο εξασθενημένη βιομηχανική τους βάση;

Αντίθετα, παραθέτει από ένα βιβλίο για τον George HW Bush από μια διαφορετική ιστορική περίοδο και μια διαφορετική σύγκρουση. Αυτό είναι ένα άλλο «νόμισμα» αυτών των ανθρώπων: η εξάρτηση σε άσχετη ιστορία.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αντιμετωπίζει την πραγματικότητα, που σημαίνει αντιμετώπιση των γεγονότων. Και ορίστε μερικά γεγονότα:

Πρώτον, ενώ η ασφάλεια των δυτικοευρωπαϊκών μας συμμάχων έχει ωφεληθεί πολύ από την γενναιοδωρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτοί επιδιώκουν εσωτερικές πολιτικές (για τη μετανάστευση και τη λογοκρισία) που προσβάλλουν την ευαισθησία των περισσότερων Αμερικανών και πολιτικές άμυνας που προϋποθέτουν συνεχόμενη υπερεξάρτηση.

Δεύτερον, οι Ρώσοι έχουν τεράστιο αριθμητικό πλεονέκτημα σε ανθρώπινη δύναμη και όπλα στην Ουκρανία, και αυτό το πλεονέκτημα θα παραμείνει ανεξάρτητα από τα μελλοντικά πακέτα βοήθειας της Δύσης. Και πάλι, η βοήθεια «προς το παρόν» ρέει.

Τρίτον, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν σημαντική επιρροή και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης.

Τέταρτον, η λήξη της σύγκρουσης απαιτεί να μιλήσουμε με τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην έναρξη και τη διατήρησή της.

Πέμπτον, η σύγκρουση έχει θέσει -και συνεχίζει να θέτει- πίεση στα εργαλεία της αμερικανικής πολιτικής, από τις στρατιωτικές αποθήκες έως τις κυρώσεις (και πολλά άλλα). Πιστεύουμε ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση είναι κακή για τη Ρωσία, κακή για την Ουκρανία και κακή για την Ευρώπη. Αλλά το πιο σημαντικό, είναι κακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δεδομένων των παραπάνω γεγονότων, πρέπει να επιδιώξουμε την ειρήνη, και πρέπει να την επιδιώξουμε τώρα. Ο Πρόεδρος Τραμπ έθεσε αυτό ως αίτημα, κέρδισε με αυτό και έχει δίκιο σε αυτό. Είναι τεμπέλικη, ανιστόρητη ανοησία να χαρακτηρίζουμε ως «κατευνασμό» κάθε αναγνώριση ότι το αμερικανικό συμφέρον πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πραγματικότητες της σύγκρουσης.

Αυτό το συμφέρον -όχι ηθικολογίες ή ιστορική αγραμματοσύνη- θα καθοδηγήσει την πολιτική του Προέδρου Τραμπ τις επόμενες εβδομάδες.

Και δόξα τω Θεώ γι’ αυτό».

 

 

 

Tags
Back to top button