Μια μέρα μετά τις φονικές πλημμύρες που σάρωσαν τη Βαλένθια της Ισπανίας συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, που ανέρχονται σε δεκάδες. Τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι ζημιές είναι αμέτρητες με δρόμους αποκομμένους και περιοχές βυθισμένες κάτω από νερό και λάσπη, ενώ χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό.
Η κυβέρνηση έχει κινητοποιήσει πάνω απο 1000 στρατιώτες από το Υπουργείο Άμυνας, τη Στρατιωτική Μονάδα Έκτακτης Ανάγκης και τις Ισπανικές Ένοπλες Δυνάμεις για να βοηθήσουν στις προσπάθειες διάσωσης και καθαρισμού του μεγάλου αριθμού πληγέντων, ειδικά στη Βαλένθια και την Καστίγια-Λα Μάντσα.
Πολλοί δήμοι παραμένουν χωρίς πόσιμο νερό και περίπου 100.000 άνθρωποι είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην επαρχία της Βαλένθια ως αποτέλεσμα της καταιγίδας, το 9% δηλαδή περίπου του πληθυσμού της επαρχίας. Η i-DE, η εταιρεία διανομής του ομίλου Iberdrola που προμηθεύει ηλεκτρισμό σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία της Βαλένθια, ανέφερε σήμερα το πρωί ότι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος έχει αποκατασταθεί στους μισούς από τους πληγέντες.
Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει καταγραφεί στην Ισπανία εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, όταν 300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τον Οκτώβριο του 1973 λόγω των καταρρακτωδών βροχών που κατέστρεψαν πολλές πόλεις στη Μούρθια και την Ανδαλουσία.
Λέκκας: «Ζούμε ακραίες επιπτώσεις κλιματικής κρίσης» - Όσα είπε για τη φονική πλημμύρα στην Ισπανία
«Είναι μια πολύ σκληρή και πολύ δύσκολη στιγμή» δήλωσε η υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, η οποία τόνισε σε συνέντευξή της στο «The Critical View» ότι δεν είναι δυνατό να προσδιοριστούν στοιχεία για τους αγνοούμενους, αν και επιβεβαίωσε ότι «είναι πολλοί». «Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι στα γκαράζ και τα υπόγεια που πήγαν να ψάξουν τα αυτοκίνητά τους», πρόσθεσε.
Η Ρόμπλες παραδέχθηκε ότι δεν έχουν καμία επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, αλλά δεν έχει χάσει την ελπίδα της: «Μπορεί να οφείλεται στο ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί». Η υπουργός υπενθύμισε ότι όλη την Τετάρτη, ο στρατός διέσωσε περισσότερους από εκατό ανθρώπους και επίσης ανέσυρε 24 πτώματα. «Υπάρχουν 51 ομάδες για τον καθαρισμό των συντριμμιών και για να δούμε αν υπάρχουν ζωντανοί άνθρωποι», εξήγησε. Έχουν επίσης αναπτυχθεί περισσότερα από 300 οχήματα, 15 ελικόπτερα και 18 drones.
Μεσίστιες κυματίζουν οι σημαίες της ΕΕ στα κτίρια της Κομισιόν για τα θύματα της θεομηνίας στη Βαλένθια. «Οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα των πλημμυρών στην Ισπανία, τις οικογένειές τους και τις ομάδες διάσωσης», αναφέρει σε ανάρτηση στο X. «Οι πλημμύρες στην Ισπανία δεν είναι μόνο εθνική τραγωδία, είναι και ευρωπαϊκή». Η Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτει ότι η Ευρώπη θρηνεί «όλους όσοι έχασαν τη ζωή τους στις τραγικές πλημμύρες. «Θα το αντιμετωπίσουμε μαζί», λέει.
Ασφαλιστικοί αναλυτές στην Ισπανία προβλέπουν την ίδια στιγμή ότι οι πλημμύρες θα σηματοδοτήσουν την πιο ακριβή φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ τη χώρα, αναφέρει η El País. Οι πλημμύρες στη Βισκάγια το 1983 ήταν προηγουμένως οι πιο ακριβές. Εκείνη την εποχή, πλημμύρες σάρωσαν την περιοχή του Μπιλμπάο και τους κοντινούς δήμους, σκοτώνοντας 34 ανθρώπους. Οι ασφαλιστικές πληρωμές για την καταστροφή έφτασαν τα 977 εκατ. ευρώ,, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό.
«Ήταν τρομερό, με βροχοπτώσεις που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και 500 χρόνια, αλλά αυτό που συνέβη στη Βαλένθια θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο», δήλωσε η Pilar González de Frutos, διευθύντρια επιχειρήσεων για την Insurance Compensation Consortium την εποχή τηςπροηγούμενης καταστροφής. Αυτή τη φορά υπάρχει μια κρίσιμη διαφορά. Το 2024, η Ισπανία οδηγεί περισσότερα αυτοκίνητα, πράγμα που σημαίνει ότι το σοκ για τις ασφαλιστικές εταιρείες αυτοκινήτων θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερο.