«Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενίσχυσαν το αυτονομιστικό κίνημα στην Ευρώπη όταν υποκλίθηκαν στην πίεση των ΗΠΑ και υποστήριξαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από την Σερβία. Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις ίδιες συνέπειες στην κρίση της Καταλονίας», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Όσον αφορά την την κατάσταση με την Καταλονία, έχουμε δει μια ομόφωνη καταδίκη των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας από την ΕΕ και από ορισμένα άλλα κράτη» είπε ο Πούτιν. «Σχετικά με αυτό, έχω να πω - ότι θα έπρεπε να το είχατε σκεφτεί νωρίτερα».
«Δεν γνώριζαν για αυτές τις αντιφάσεις αιώνων στην Ευρώπη; Το ήξεραν έτσι δεν είναι; Αλλά εκείνη την εποχή καλωσόρισαν εκ των πραγμάτων την αποσύνθεση πολλών κρατών στην Ευρώπη» προσέθεσε.
Η «ομόφωνη υποστήριξη της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου» από την ΕΕ ήταν ένα σημείο καμπής και τώρα η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των κοντόφθαλμων πολιτικών που έχουν στόχο να «χαροποιούν τον μεγάλο αδερφό στην Ουάσιγκτον», πιστεύει ο Πούτιν.
Ο Πούτιν αναφέρθηκε στο δημοψήφισμα της Κριμαίας το 2014 από την Ουκρανία και την επανένωσή της με την Ρωσία ως μια εξέλιξη που «δεν άρεσε σε πολλούς».
«Και τώρα, το έχετε εδώ - την Καταλονία, το Κουρδιστάν σε μια άλλη περιοχή και η λίστα είναι μακράν απ’ το να είναι πλήρης», πρόσθεσε.
«Αποδεικνύεται ότι στα μάτια κάποιων από τους συναδέλφους μας, υπάρχουν νόμιμοι μαχητές για την ανεξαρτησία και την ελευθερία και μετά υπάρχουν κάποιοι αυτονομιστές που οι οποίο δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους αν και υπάρχουν δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτοί όπως και εμείς λένε όλη την ώρα ότι υπάρχουν διπλά στάνταρ - και είναι ένα λαμπρό παράδειγμα διπλών στάνταρ - που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σταθερή ανάπτυξη της Ευρώπης και άλλων ηπείρων στην εφαρμογή των διαδικασιών της παγκόσμιας ολοκλήρωσης» είπε ο Πούτιν.
Η κατάσταση στην Καταλονία χτύπησε «κόκκινο» όταν οι τοπικές αρχές ανακοινώσαν της διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου παρά την αντίδραση της Μαδρίτης η οποία και το χαρακτήρισε παράνομο. Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε αν και υπήρξαν αρκετές διαδηλώσεις αυτονομιστών με την αστυνομία να επεμβαίνει και να υπάρχουν αρκετοί τραυματίες και από τις δυο πλευρές φέρνοντας Βαρκελώνη και Μαδρίτη στα άκρα.
Η τοπική καταλανική κυβέρνηση δήλωσε ότι «ανέστειλε την ανεξαρτησία της» και ζήτησε διάλογο, ενώ οι ομοσπονδιακές ισπανικές αρχές κάλεσαν την περιοχή να διευκρινίσει το καθεστώς της.
Σήμερα μάλιστα η Μαδρίτη απείλησε τη Βαρκελώνη με την ανάκληση της αυτονομίας της μέσω του άρθρου 155 του Συντάγματος. Η κυβέρνηση της Καταλονίας, με τη σειρά της, υποσχέθηκε την Πέμπτη να δηλώσει την αληθινή, μη ανασταλτική ανεξαρτησία, αν λάβει χώρα μια τέτοια εχθρική κίνηση.
«Οι κυρώσεις των ΗΠΑ θέλουν να εκτοπίσουν την Ρωσία από την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης»
«Οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλαν οι ΗΠΑ κατά τη Ρωσίας αποσκοπούν στο να εκτοπίσουν τη Ρωσία από την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, ώστε η Ευρώπη να αγοράζει το πιο ακριβό αμερικανικό υγροποιημένο αέριο (LNG)» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια ομιλίας του σε συνεδρία της Διεθνούς Λέσχης «Βαλντάι» (Vladai).
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η πολιτική στις διεθνείς υποθέσεις όλο και πιο συχνά εμπλέκεται στις οικονομικές σχέσεις.
«Έτσι το πακέτο των κυρώσεων, που υιοθέτησε πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο, απροκάλυπτα έχει στόχο να εκτοπίσει την Ρωσία από τις ευρωπαϊκές ενεργειακές αγορές και να υποχρεώσει την Ευρώπη να καταναλώνει το πιο ακριβό υγροποιημένο αμερικανικό φυσικό αέριο, παρότι κι εκεί οι ποσότητες τους δεν επαρκούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος επέστησε παράλληλα την προσοχή στις προσπάθειες που καταβάλλονται να παρεμποδισθούν τα έργα κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου νέων οδεύσεων, παρότι μια τέτοια διαφοροποίηση από λογιστική απόψεως είναι «πιο αποδοτική από οικονομικής απόψεως, πιο συμφέρουσα για την Ευρώπη, ενώ ενισχύει την ασφάλεια της».