«Οι απειλές που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της ασφάλειας είναι πιο σύνθετες, εξελίσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από ποτέ και είναι δυσκολότερο να προβλεφθούν. Επίσης, προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές και εκδηλώνονται κατά τρόπους που δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις για τα πλαίσια ασφαλείας μας, τα θεσμικά μας όργανα, αλλά και τις ίδιες τις δημοκρατίες μας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σε συνέντευξη τύπου για τη 16η έκθεση προόδου σχετικά με την Ένωση Ασφαλείας, στις Βρυξέλλες.
«Τέτοιες απειλές είναι το κυβερνοέγκλημα, οι παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες, η παραπληροφόρηση που προέρχεται από εξωγενείς, εχθρικά διακείμενους παράγοντες, οι υβριδικές απειλές που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση των οικονομιών και των κοινωνιών μας, η τρομοκρατία, όσοι έρχονται στην Ευρώπη με πρόθεση να προξενήσουν βλάβη στους πολίτες και τις κοινωνίες μας, οι "μοναχοί λύκοι" που ριζοσπαστικοποιούνται εν μία νυκτί και προβαίνουν σε τρομοκρατικές επιθέσεις με μαχαίρια ή φορτηγά οχήματα.
Παρότι δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά οργανωμένη, μεγάλη τρομοκρατική επίθεση μετά τη Βαρκελώνη τον Αύγουστο του 2017, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Πολλές επιθέσεις έχουν αποτραπεί από τα κράτη μέλη μας, ωστόσο, εξακολουθούν να γίνονται πολλές ακόμα επιθέσεις "υποτυπώδους τεχνολογίας" (low tech attacks). Αυτή, η τελευταία και πιο πρόσφατη απειλή αποτελεί, ίσως, και την πιο δύσκολη πρόκληση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.
Για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τρομοκράτες που έχουν αυτό-ριζοσπαστικοποιηθεί πρέπει να δώσουμε μάχη με την ιδεολογία τους. Είναι μια μάχη που είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί και να προβλεφθεί. Η απειλή αυτή δεν μπορεί να προβλεφθεί τις περισσότερες φορές, παρά μόνο όταν, πια, είναι πολύ αργά. Αλλά αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε και να την αποτρέψουμε. Η ανταλλαγή πληροφοριών βρίσκεται στο επίκεντρο όλων αυτών των προκλήσεων αλλά και των προσπαθειών μας.
Καταρχάς, πρέπει να εξαλείψουμε από το διαδίκτυο το τρομοκρατικό περιεχόμενο που εμπνέει και ωθεί στον βίαιο εξτρεμισμό, υποστηρίζει τις επιθέσεις ή παρέχει οδηγίες για την πραγματοποίηση τρομοκρατικών επιθέσεων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε παρουσιάσει νομοθετική πρόταση για τον εντοπισμό και την αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο εντός μίας ώρας, αλλά και τη θέσπιση ενός σαφούς και εναρμονισμένου νομικού πλαισίου για την πρόληψη της κατάχρησης του Διαδικτύου σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σήμερα, καλούμε το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να ολοκληρώσουν άμεσα τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας σε εθελοντική βάση με τις εταιρείες του διαδικτύου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ, για την αποτελεσματικότερη αφαίρεση του τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο.
Επίσης, χρειαζόμαστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο, συμπεριλαμβανομένων και των εξωτερικών μας συνόρων, τις κατάλληλες πληροφορίες για πιθανούς υπόπτους. Στον τομέα αυτόν, έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, και όλες οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες βρίσκονται ήδη λίγο πριν το στάδιο εφαρμογής ή πρόκειται να συμφωνηθούν και να υιοθετηθούν σύντομα.
Εχθές, για παράδειγμα, τέθηκε σε ισχύ το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδείας Ταξιδίου (ETIAS) ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη λειτουργία του το 2021. Παράλληλα, το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (ΕΕS) πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία το 2020. Το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (SIS), η βάση δεδομένων ασφαλείας με την πιο ευρεία χρήση στην Ευρώπη, σύντομα θα ενισχυθεί περαιτέρω με την υιοθέτηση, όπως αναμένεται εντός του επόμενου μήνα, των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την άμεση υποχρέωση να εισάγονται ειδοποιήσεις για τρομοκρατική απειλή.
Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για όλα αυτά τα συστήματα στους τομείς της μετανάστευσης, των συνόρων και της ασφάλειας, είναι ότι επικοινωνούν μεταξύ τους. Προσβλέπω στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη διαλειτουργικότητα μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε. Η διαλειτουργικότητα μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο για την ασφάλεια των πολιτών μας.
Τρίτον, η ανταλλαγή πληροφοριών είναι σημαντική τόσο για την πρόληψη απειλών ή επιθέσεων, όσο και για την έρευνα και την άσκηση ποινικών διώξεων. Η πρότασή μας για τη βελτίωση της διασυνοριακής συγκέντρωσης ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων θα διευκολύνει και θα επιταχύνει την απόκτηση αποδεικτικών στοιχείων και από παρόχους υπηρεσιών σε άλλες χώρες, ώστε η έρευνα και η δίωξη εγκληματιών, συμπεριλαμβανομένων των τρομοκρατών και όσων διαπράττουν κυβερνοεγκληματα, να γίνεται με αποτελεσματικό τρόπο. Και σε αυτό το σημείο, καλούμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να αντιμετωπίσουν αυτή τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία ως κατεπείγον ζήτημα.
Το συνολικό άθροισμα όλων αυτών των επιμέρους ενεργειών δεν συνιστά την αντίδραση απέναντι σε μια κρίση. Η Ένωση Ασφάλειας που χτίζουμε αφορά στην εμπιστοσύνη, την κοινή χρήση πόρων και την κοινή αντιμετώπιση των απειλών. Το εύρος των πρωτοβουλιών μας που αποτυπώνονται στη σημερινή έκθεση για την Ένωση Ασφάλειας αποτελεί απόδειξη της προστιθέμενης αξίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των πολιτών μας. Καθώς πλησιάζουμε στις Ευρωεκλογές οι πολίτες μας θα πρέπει να ενημερωθούν για τις πρωτοβουλίες μας αυτές και την προστιθέμενη αξία τους.
Θα ήθελα να επαναλάβω την έκκλησή μας προς Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις, καθώς και ότι πρέπει να υλοποιήσουμε τις πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν πραγματικά στην ενίσχυση της ασφάλειας των πολιτών μας. Η σημερινή μας έκθεση θα συμβάλλει στις συζητήσεις για την εσωτερική ασφάλεια στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα» ανέφερε ο κ Αβραμόπουλος.