Δημόσιος υπάλληλος που κλέβει από το ταμείο του κράτους δεν αποτελεί και είδηση στις μέρες και ειδικά στη χώρα μας. Όμως ο πρώτος των πρώτων, η πρώτη φορά που σε ιστορικό βιβλίο αναφέρεται διεφθαρμένος υπάλληλος, αξίζει αναφοράς.
Πρόκειται για τον Άρπαλο, που έκλεψε λεφτά από τον Μέγα Αλέξανδρο.
Ο Μέγας Αλέξανδρος όταν ανέλαβε τη βασιλεία μετά το θάνατο του πατέρα του Φιλίππου, εμπιστεύθηκε για τη διακυβέρνηση στενούς του φίλους. Οι ανάγκες για άμεσες αποφάσεις ήταν επιτακτικές καθώς ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον των Περσών.
Έτσι διόρισε τον στενό του παιδικό φίλο ως υπεύθυνο για τους θησαυρούς του βασιλείου της Μακεδονίας. Κάτι σαν τον σημερινό υπουργό Οικονομικών. Το θησαυροφυλάκιο ήταν τεράστιο αφού σε κάθε μέρος που κατακτούσε ο μέγας στρατηλάτης, οι θησαυροί του περνούσαν στη δικαιοδοσία των Μακεδόνων.
Όταν ο Αλέξανδρος έφθασε στην Ινδία, ο Άρπαλος πίστεψε ότι δεν θα τα καταφέρει και θα γυρίσει νεκρός. Έτσι άρχισε να σπαταλά τους θησαυρούς του κράτους σε ερωtικά όpγια και σπατάλες που δεν ταίριαζαν στο τρόπο ζωής των Μακεδόνων.
Γρήγορα τα νέα έφθασαν στον Μέγα Αλέξανδρο ο οποίος διέταξε μια ομάδα έμπιστων στρατιωτών να γυρίσει να συλλάβει τον Άρπαλο. Τότε ο Άρπαλος μαζί με 6.000 μισθοφόρους και με ένα τεράστιο μέρος του θησαυρού που είχαν κατακτήσει από τους Πέρσες διέφυγε στην Αθήνα όπου ζήτησε άσυλο.
Μάλιστα τους πρότεινε να πολεμήσουν τον Αλέξανδρο για να τον ανατρέψουν.
Οι Αθηναίοι φοβούμενοι την οργή του μεγάλου στρατηλάτη έδιωξαν τον απατεώνα Άρπαλο, ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει στην Κρήτη, αλλά τελικά δολοφονήθηκε από τον έμπιστο συνεργάτη του Θίβρων.