Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Αυτό είναι το νέο - παράξενο είδος χελώνας με την «εξωγήινη» μορφή (φώτο)

Μέχρι στιγμής οι επιστήμονες γνώριζαν πως υπάρχει ένα είδος της σπάνιας χελώνας matamata, η οποία ζει στον Αμαζόνιο, παλεύοντας για τη σωτηρία της.

Αυτό το εκπληκτικό πλάσμα, που θυμίζει κάτι μεταξύ Alien από την ομώνυμη ταινία και λασπωμένου βράχου με φύκια πάνω, υπάρχει λόγος που είναι έτσι, σαν πέτρα, και είναι ο προφανής: Η χελώνα στέκεται ακίνητη, περιμένει και έτσι όπως θυμίζει βράχο, το θήραμα έχει γίνει μεζές μέχρι να πάρει χαμπάρι, καθότι η matamata είναι και εξαιρετικά γρήγορη. 

Οι επιστήμονες, λοιπόν, και ο καθηγητής Δρ Uwe Fritz από το Senckenberg Natural History Collections της Δρέσδης, στη Γερμανία, ανακάλυψαν πως υπάρχει και ένας δεύτερος τύπος αυτής της χελώνας, που, επίσης, λέγεται matamata.

Ο Fritz εξήγησε ότι ενώ οι συγκεκριμένες χελώνες είναι γνωστές για την περίεργη εμφάνισή τους και τον τρόπο που τρέφονται, λίγα είναι γνωστά για το DNA τους -για αυτό και το νέο είδος ανακαλύφθηκε μόλις τώρα. 

Επειδή προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι οι χελώνες matamata μπορεί να ποικίλουν στην εμφάνιση, ο Fritz και η ομάδα του μελέτησαν 75 δείγματα DNA, για να δουν αν υπάρχει γενετική διαφορά, και πράγματι υπήρχε. Φαίνεται πως ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο ειδών έγινε πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια. 

Ποιος ξέρει, ωστόσο, πού αλλού μπορεί να ευδοκιμεί η matamata.

Την τελευταία πρόταση τη γράψαμε μόνο και μόνο γιατί μας αρέσει πάρα πολύ η λέξη matamata -που για την ιστορία σημαίνει βλέμμα.

Tags
Back to top button