Είναι μια κυβέρνηση για τα δύσκολα. Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μπάιντεν που θα αναλάβει την εξουσία στις ΗΠΑ στις 20 Ιανουαρίου, γεμίζει σιγά - σιγά καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κάλυψε πρώτα τα σημαντικά υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικής Ασφάλειας και θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Ολοι έμπειροι, ανοιχτοί στη διεθνή κοινότητα και δοκιμασμένοι οι περισσότεροι στις δύο θητείες του Μπαράκ Ομπάμα.
Όπως γράφει η Νατάσα Μπαστέα για tanea. gr είναι μια κυβέρνηση που καλείται να ανασυντάξει τη χώρα και να τη βγάλει από το χάος στο οποίο τη βύθισε η τετραετής διακυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ. Η εμπειρία περισσεύει. Αυτό φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικά κριτήρια του Τζο Μπάιντεν στην επιλογή των προσώπων.
Ξεχωρίζει η επιλογή του Αντονι Μπλίνκεν στο τιμόνι του υπουργείου Εξωτερικών, ενός στελέχους της κυβέρνησης Ομπάμπα, στενού συνεργάτη του Μπάιντεν από τα χρόνια της αντιπροεδρίας. Κοσμοπολίτης, μεγαλωμένος στη Γαλλία και υπέρ της διεθνούς συνεργασίας, ο 58χρονος Τόνι, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, είναι ιδιαίτερα καλός γνώστης των όσων συμβαίνουν στην περιοχή μας.
Μιλά ανοιχτά γι' αυτό, στον λογαριασμό του στο Twitter ξεχωρίζουν μηνύματα που επέκριναν την ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, καταδίκασε δημόσια την πρόταση Ερντογάν για δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο, ενώ έχει μιλήσει ανοικτά και για την αρμενική γενοκτονία. Δίπλα στον πρόεδρο θα είναι και ένας άλλος έμπειρος στα διεθνή, ο Τζέικ Σάλιβαν, ως σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας.
Τον τόνο στη νέα κυβέρνηση δίνει και η επιλογή της 74χρονης Τζάνετ Γέλεν, που θα γίνει η πρώτη γυναίκα η οποία θα ηγηθεί του υπουργείου Οικονομικών. Έχοντας διατελέσει και επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας θεωρείται ως η κατάλληλη οικονομολόγος για να κρατήσει όρθια την αμερικανική οικονομία μέσα στην τρικυμία της πανδημίας και να τη βγάλει τελικά από αυτή.
Επίσης θεωρείται το ιδανικό πρόσωπο να λειτουργήσει ως γεφυροποιός ανάμεσα στις διαφορετικές πτέρυγες του Δημοκρατικού Κόμματος.
Άλλωστε και ο Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στο υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να τονίσει ότι η επιλογή του «θα είναι ένα πρόσωπο αποδεκτό από όλες τις πλευρές του κόμματος, από τους προοδευτικούς μέχρι τους πιο μετριοπαθείς».
Η παρουσία του κουβανικής καταγωγής Αλεχάντρο Μαγιόρκας στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας είναι ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας ισπανόφωνος βρίσκεται στο τιμόνι του υπουργείου που ασχολείται με τη μετανάστευση. Οι πολλές γυναίκες και οι πολλοί μη λευκοί (ακόμα και για το υπουργείο Αμυνας συζητείται η πιθανή επιλογή γυναίκας, της Μισέλ Φλορνόι, πρώην υφυπουργού στο ίδιο χαρτοφυλάκιο) δίνουν το στίγμα της πολιτικής που έχει επιλεγεί.
Όμως οι επιλογές του Μπάιντεν δείχνουν και ότι σκοπεύει άμεσα να ανατρέψει την ατζέντα του Τραμπ. Και για τον σκοπό αυτό επιλέγει πρόσωπα που είχαν προωθήσει τις πολιτικές που ο Τραμπ απέρριψε.
Αρκετοί εξ αυτών είχαν συμβάλλει στην προώθηση εμπορικών συμφωνιών, με στόχο να υπογραφούν διεθνείς συνθήκες και τάχθηκαν υπέρ πολέμων στο εξωτερικό - θέσεις οι οποίες μετά τη νίκη του Τραμπ το 2016 προκάλεσαν μεγάλες συζητήσεις στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος για το κατά πόσο είχαν κατανοήσει σωστά τη λαϊκή βούληση.
Τα όσα έμαθαν από εκείνη την ήττα και το πώς θα προσπαθήσουν τώρα να κυβερνήσουν οι Δημοκρατικοί θα αποτελέσει ένα μεγάλο τεστ για το εάν ο Μπάιντεν αισθάνεται την ανάγκη να απαντήσει στις ανησυχίες των υποστηρικτών του Τραμπ. Δηλαδή, όπως σημειώνει η Washington Post, για το εάν θεωρεί την εκλογή του ως μια σαρωτική εντολή να αλλάξει εντελώς την πορεία της χώρας σε όλους τους τομείς ή εάν θα συμβιβαστεί κάπου στη μέση.
Όμως η προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν καθορίστηκε από τον χαρακτηρισμό της θητείας ως Τραμπ ως «μια ανώμαλη στιγμή». Άρα η νίκη του Δημοκρατικού πολιτικού θεωρείται ως η εκδίκηση του κατεστημένου της Ουάσιγκτον. Οι πρώτες δεσμεύσεις του Μπάιντεν είναι, αναφέρουν οι New York Times, μια συμμετρική ανατροπή των προσπαθειών του Τραμπ να ανατρέψει την κληρονομιά του Ομπάμα - χρησιμοποιώντας τους ίδιους ανθρώπους που έφτιαξαν τις πολιτικές που ανατράπηκαν.