Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αυτές είναι οι νέες εκτιμήσεις της ΕΕ για την παραγωγή και την τιμή του λαδιού

Οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη φετινή παραγωγή του ελαιόλαδου στις χώρες - παραγωγές αποπνέουν συγκρατημένη αισιοδοξία. Η ίδια θα καθορίσει την τιμή του η οποία έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιανουάριο του 2021 ως σήμερα.

Όπως επισημαίνει στις Φθινοπωρινές της Προβλέψεις η Κομισιόν, οι τιμές παραγωγού εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα το 2023/24, μετά από δύο σεζόν με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραγωγής ελαιόλαδου στην ΕΕ. Κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2024, με τις μέσες τιμές στην Ισπανία- που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στην Ευρώπη- να φτάνουν τα 903 ευρώ/100 kg, για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

Έκτοτε, οι τιμές βρίσκονται μια μικρή πτωτική πορεία, καθώς οι προσδοκίες για μια καλύτερη σεζόν 2024/25 παγιώνονται ωστόσο, εξακολουθούν να είναι περίπου διπλάσιες του μέσου όρου της πενταετίας.

Αιτωλικό: Ύποπτος για κλοπή 600 κιλών ελαιόλαδου ο διαρρήκτης σχολείων

Οι προβλέψεις

Η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να ανακάμψει ακόμη περισσότερο το 2024/25, δίνοντας σημαντική βάση στην ανάκαμψη της παραγωγής στην Ισπανία (σε περίπου 1,3 εκατομμύριο τόνους, +50% και 65% μερίδιο), όπως και στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Ο μόνος φόβος είναι η εμφάνιση ακραίων καιρικών συνθηκών.

Από την άλλη όμως, η Ιταλία αναμένεται να έχει ακόμη χαμηλότερη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, λόγω της ξηρασίας και του καύσωνα που έπληξαν το νότο.

Συνολικά, η παραγωγή ελαιόλαδου στην ΕΕ αναμένεται να φθάσει τους 2 εκατομμύρια τόνους (+32% σε ετήσια βάση) και να προκαλέσει μείωση των τιμών, οδηγώντας σταδιακά σε ανάκαμψη της κατανάλωσης κατά 7% το 2024/2025, μετά από πτώση 22% τα τελευταία δύο χρόνια, ανάλογα με το ρυθμό μεταβίβασης των τιμών στους καταναλωτές.

 

Οι παραγωγοί στην Ελλάδα είναι ωστόσο επιφυλακτικοί αφού η εκτεταμένη ξηρασία έχει επηρεάσει έντονα την παραγωγή. Η ίδια έχει επηρεάζει τους ελαιώνες όχι μόνο στην ποσότητα των ελιών αλλά και στην ποιότητα.

Οι αγρότες εξηγούν ότι λόγω αυτού απαιτούνται 10 κιλά του καρπού για να παραχθεί 1 κιλό λάδι, ενώ πέρυσι χρειαζόντουσαν μόνο 4.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η τιμή του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου στη Μεσσηνία, την Κρήτη και τη Λακωνία είναι ιδιαίτερα χαμηλότερη σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Τυνησία.

Συγκεκριμένα, στην Ισπανία η μέση τιμή φτάνει τα 7,17 ευρώ το κιλό, ενώ στην Τυνησία αγγίζει τα 7,57 ευρώ και στην Ιταλία τα 9,13 ευρώ. Στην Ελλάδα, η τιμή κυμαίνεται από 6,70 έως 6,90 ευρώ σε περιοχές όπως η Μεσσηνία και η Κρήτη.

Tags
Back to top button