Οι περισσότεροι κάτοικοι του πλανήτη ζουν κατά μέσο όρο 80 χρόνια, ανάλογα βέβαια τον τρόπο ζωής που ακολουθούν και τις διατροφικές συνήθειες τους.
Ωστόσο, όσο και αν ακούγεται παράξενο, υπάρχουν ορισμένα πλάσματα του πλανήτη που έχουν ξεπεράσει τον ένα αιώνα ζωής.
Με αλλεπάλληλες μελέτες, πάντως, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα γονίδια των συγκεκριμένων ζώων για να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με τα μυστικά μακροζωίας τους.
Αυτά είναι τα 8 πιο επικίνδυνα βακτήρια στον κόσμο
Ας δούμε τα μακροβιότερα πλάσματα του πλανήτη:
Αχιβάδα
Το 2006 μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε στο πλαίσιο αποστολής στην Ισλανδία μια αχιβάδα που κατάφερε να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι η αχιβάδα, του είδους Arctica islandica, ήταν ηλικίας 405 ετών. Ωστόσο, μετά από αναλύσεις στο κέλυφος της, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αχιβάδα ήταν ηλικίας 507 ετών.
Παρά το γεγονός ότι επιβίωσε για πέντε αιώνες, η αχιβάδα βρήκε άδοξο τέλος το 2006 στα χέρια Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι δεν ήταν ενήμεροι για την ηλικία της και άνοιξαν το κέλυφός της για να τη μελετήσουν. Η αχιβάδα ονομάστηκε Μινγκ, από τη δυναστεία των Μινγκ, η οποία κυβέρνησε την Κίνα από το 1368 έως το 1644, όσο ακόμα ζούσε το μαλάκιο.
Φάλαινα Γροιλανδίας
Το 2007 φαλαινοθήρες από την Αλάσκα σκότωσαν μία φάλαινα Γροιλανδίας ή τοξοκέφαλη φάλαινα (Balaena mysticetus) που στο σώμα της βρήκαν την άκρη ενός καμακιού από το 1880. Κάτι που σημαίνει ότι ήταν τουλάχιστον 130 ετών.
Οι τοξοκέφαλες φάλαινες διαθέτουν το μεγαλύτερο στόμα από οποιοδήποτε ζώο, αποτελώντας περίπου το ένα τρίτο του μήκους του σώματός τους. Θεωρείται ως ένα από τα μακροβιότερα θηλαστικά, ξεπερνώντας τα 200 χρόνια ζωής.
Γιγάντια χελώνα της Αλντάμπρα
Η χελώνα της Αλντάμπρα (Aldabrachelys gigantea) συνήθως ζει πάνω από 100 χρόνια. Ωστόσο, στο ζωολογικό κήπο της Καλκούτα στην Ινδία, μια χελώνα (που ονομαζόταν Adwaita) αυτού του είδους κατάφερε να φθάσει τα 255 χρόνια ζωής μέχρι τον θάνατο της το 2006.
Ψάρια Koi
Tα ψάρια koi που συγγενεύουν με τους έγχρωμους κυπρίνους και κατάγονται από την Ιαπωνία, ζουν περίπου 25-30 χρόνια. Ωστόσο, υπάρχει μια σπάνια περίπτωση ενός ψαρού που έζησε για περισσότερα από 200 χρόνια.
Το συγκεκριμένο ψάρι koi, ονόματι Hanako, πέθανε το 1977 σε ηλικία 227 ετών.
Η αθάνατη μέδουσα
Η μέδουσα (θαλάσσιο ασπόνδυλο) με την επιστημονική ονομασία «Τurritopsis nutricula» φαίνεται ότι αποτελεί το μόνο ζώο το οποίο έχει ανακαλύψει το μυστικό της αιώνιας νεότητας. Η συγκεκριμένη μέδουσα έχει την ικανότητα να περνά από το ώριμο ενήλικο στάδιό της στο ανώριμο στάδιο του πολύποδα και πάλι από την αρχή.
Έτσι, ουσιαστικά, δεν υπάρχει όριο στο προσδόκιμο επιβίωσής της. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελεί το μόνο γνωστό ζώο, το οποίο μπορεί συνεχώς να γυρίζει πίσω το ρολόι του χρόνου.
Καρχαρίες Γροιλανδίας
Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας μεγαλώνουν κατά 1 εκατοστό κάθε χρόνο, και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται η ηλικία τους. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 7,3 μέτρα και το βάρος τους τα 1.200 κιλά.
Το 2017, επιστήμονες εξέτασαν τα μάτια του ενός καρχαρία Γροιλανδίας με την μέθοδο του άνθρακα, που είχε μήκος 5,5 μέτρων, που σημαίνει ότι μπορεί να ήταν ηλικίας 512 ετών. Κάτι που συνεπάγεται ότι είναι και επιστημονικά το μακροβιότερο σπονδυλωτό ζώο στη Γη.
Θαλάσσια σφουγγάρια
Σύμφωνα με το National Geographic, σε σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Research Reviews, υπάρχει ένα είδος σφουγγαριού, με την επιστημονική ονομασία «Monorhaphis chuni», το οποίο ζει έως και 11.000 χρόνια.
Αχινοί Ερυθράς Θάλασσας
Ο αχινός της Ερυθράς Θάλασσας ένα από τα μακροβιότερα πλάσματα στη Γη. Μέχρι σήμερα οι βιολόγοι πίστευαν ότι οι αχινοί ζουν από 7 έως 15 χρόνια.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο είδος αχινού που βρίσκεται σε ρηχά νερά της Ερυθράς Θάλασσας και του Ειρηνικού μπορεί να ζήσει για περισσότερα από 200 χρόνια. Το συναρπαστικό είναι ότι δεν παρουσιάζουν βιολογικά σημάδια γήρανσης, αφού έχουν την ικανότητα να αναγεννούν τους ιστούς τους.
Σωληνοσκώληκες
Οι σωληνοσκώληκες με την επιστημονική ονομασία Escarpia laminata θεωρούνται από τα μακροβιότερα ασπόνδυλα του κόσμου. Το συγκεκριμένο είδος θαλάσσιων φυτών βρίσκεται στον πυθμένα του ωκεανού στον Κόλπο του Μεξικού, σε βάθος 3.000 μέτρων. Αυτά τα ασπόνδυλα μπορούν να φθάσουν τα 200 χρόνια ζωής.