Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία και ειδικότερα προς τον υπουργό Άμυνας της γείτονος, Γιασάρ Γκιουλέρ έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Realfm 97,8 την Πέμπτη (28/11), τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν στην εθνική της κυριαρχία.
«Η προσέγγιση που επιχειρείται με την Τουρκία δεν λειτουργεί σε καμία περίπτωση στη βάση της αναίρεσης των θεμελιωδών θέσεων που έχει η Ελλάδα αλλά και η Τουρκία. Όλες οι θέσεις της για τη Γαλάζια Πατρίδα, τις μαξιμαλιστικές θέσεις της, τις γκρίζες ζώνες κλπ. είναι θεωρίες που έχει η Τουρκία εδώ και δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την υφαλοκρηπίδα στην Κάσο, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα δε θα απεμπολήσει κανένα κυριαρχικό της δικαίωμα, καθώς η χώρα μας τιμά το Διεθνές Δίκαιο.
Επισήμανε ότι η Τουρκία αντιδρά λόγω και ενοχλείται λόγω του διπλωματικού κεφαλαίου που έχει αναπτύξει η χώρας μας με μεγάλες χώρες.
Τον χαβά της η Τουρκία «κλειδώνει» το Ανατολικό Αιγαίο για ένα μήνα
Όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, «πρωτίστως χτίζουμε εμπιστοσύνη στα θέματα που μας ενώνουν ώστε στη συνέχεια να λύσουμε τα μεγαλύτερα ζητήματα. Αυτό μέχρι στιγμής έχει δουλέψει. Έχουμε μια διαρκή επικοινωνία με την Τουρκία αλλά καταλαβαίνουμε και το μέγεθος της δυσκολίας όσον αφορά στα δυσχερή θέματα».
Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ για την Αλεξανδρούπολη και την αναφορά στις ΗΠΑ, ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε ότι «μπορεί να ενοχλεί η σημαντική επαύξηση του διπλωματικού κεφαλαίου της Ελλάδας. Έχουμε στρατηγικές συμμαχίες με μεγάλες χώρες, σημαντικό αποτύπωμα. Η Ελλάδα έχει μεγάλο κεφάλαιο και αυτό ενοχλεί».
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί παραινέσεις και συμβουλές για το πώς θα ασκήσει την εθνική κυριαρχία της».
Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «η Ελλάδα τιμά απολύτως το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις» και ότι «πάντα επιχειρεί να έχει φιλικές γειτονικές σχέσεις. Αν θέλουμε να έχουμε προοπτική να λύσουμε τη μοναδική διαφορά που είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, πρέπει να συζητήσουμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι «πρώτον δεν πρόκειται να συζητήσουμε ποτέ θέματα που αφορούν στην κυριαρχία της χώρας και δεύτερον, η Ελλάδα θα συζητά πάντα με όρους Διεθνούς Δικαίου και από θέση ισχύος».
Δεν ζήτησε το Ιταλικό πλοίο άδεια να κάνει έρευνες στην Κάσο
Για τις έρευνες του Ιταλικού πλοίου στην Κάσο ο κ. Γραπετρίτης τόνισε ότι το Ιταλικό πλοίο δεν ζήτησε άδεια από την Άγκυρα για να διεξάγει έρευνες στην Κάσο για την πόντιση καλωδίου. Η διαδικασία αυτή προστατεύεται απόλυτα από το Διεθνές Δίκαιο και είναι έργο που πήρε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το Ιταλικό πλοίο βγήκε σε ελληνικά ύδατα, τα οποία αφορούν ελληνική υφαλοκρηπίδα, πράγματι υπήρχε μια παρεμπόδιση από Τουρκικά Πολεμικά πλοία.
Δεν υπήρξε καμία άδεια του πλοίου, δεν ζητήθηκε ποτέ από την Ελληνική κυβέρνηση άδεια, και δεν δόθηκε ποτέ. Δεν υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικού δικαιώματος της Τουρκίας. Το πλοίο συνέχισε κανονικά τις εργασίες τους. Ενώ επανάλαβε ο κ. Γεραπετρίτης ότι το Ιταλικό πλοίο ότι δεν ζήτησε άδεια από την Άγκυρα,
Δεν υπήρξε αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, δεν ζητήθηκε άδεια από το ιταλικό πλοίο, δεν εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο.
«Το συγκεκριμένο έργο θα συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό του» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε ότι «παρά την παρεμπόδιση και λόγω και των διαύλων επικοινωνίας που έχουν αναπτυχθεί δεν εξελίχθηκε σε θερμό επεισόδιο, ενώ συνεχίστηκαν κανονικά οι εργασίες του ιταλικού πλοίου και τα τουρκικά αποχώρησαν».
«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη στιγμή μπορεί να παράγεται μία ένταση επειδή δεν έχουμε οριοθετήσει με την Τουρκία. Είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και 50 χρόνια και δεν έχει βρει τη λύση του. Αναπαράγει διαρκώς εντάσεις. Αυτές θα εκλείψουν όταν υπάρξει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ» πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Οι δηλώσεις Γκιουλέρ που προκάλεσαν
Να υπενθυμισουμε πως ο τουρκός υπουργός Άμυνας, μίλησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό του 2025, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, σε θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Επανήλθε στα περί αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος των νησιών στο Αιγαίο και είπε ότι η Τουρκία έδειξε αποφασιστικότητα εμποδίζοντας τη δραστηριότητα για πόντιση καλωδίου από ιταλικό πλοίο εντός «τουρκικής υφαλοκρηπίδας», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Το Καστελόριζο βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και απέχει από εμάς 1.900 μέτρα. Είναι ένα από τα 23 νησιά που πρέπει να έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Ωστόσο, η Ελλάδα συνεχίζει να παραβιάζει το καθεστώς των περισσότερων από αυτά τα νησιά, συμπεριλαμβανομένου του Καστελόριζου, κατά παράβαση των συμφωνιών που έχει υπογράψει.
Η θέση της Τουρκίας σχετικά με τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά είναι σαφής. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέψουμε τον εξοπλισμό αυτών των νησιών και την παραβίαση του καθεστώτος τους. Έχουμε δηλώσει από το παρελθόν ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες για να ανατρέψει το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς των νησιών αυτών» είπε ο Τούρκος υπουργός.
Και προσέθεσε ότι «η χώρα μας αναλαμβάνει διάφορες πρωτοβουλίες τόσο επί του πεδίου, όσο και σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα της στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τις συμφωνίες για τις περιοχές θαλάσσιες δικαιοδοσίας που υπογράψαμε με την "ΤΔΒΚ" το 2011 και με τη Λιβύη το 2019, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα μας που διακηρύξαμε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020, δείξαμε την αποφασιστικότητά μας στάση ότι είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Ο Τούρκος υπουργός κατέληξε στην αναφορά του στα ελληνοτουρκικά, ισχυριζόμενος ότι φέτος τον Ιούλιο, η ερευνητική δραστηριότητα πόντισης καλωδίων με το ιταλικό πλοίο «Ιevoli Relume» στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα», όπως είπε, εμποδίστηκε από την αποτρεπτική στάση των τουρκικών μονάδων μας στην περιοχή.