Η συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, της ψηφιακής τεχνολογίας, της οικονομίας, της επιστήμης, της έρευνας, της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών, της διαστημικής τεχνολογίας και της διασποράς, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών της Ελλάδας και του Ισραήλ, Αλέξη Τσίπρα και Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, καθώς και υπουργών από τις τρεις χώρες.
Οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ και ο Πρόεδρος της Κύπρου, αναμένεται να συζητήσουν ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας και διεθνούς πολιτικής, με αφορμή και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, όπως η κρίση στο Κατάρ, η κατάσταση στη Συρία και το Ιράν, το θέμα της τρομοκρατίας, το Παλαιστινιακό και το Κυπριακό.
Πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υπογράμμιζαν τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει η κυβέρνηση Νετανιάχου στο Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ.
Η ενέργεια θα είναι βασικό θέμα συζήτησης, με τους αγωγούς φυσικού αερίου και ειδικότερα η ηλεκτρική διασύνδεση με το καλώδιο Euro-Αsia- Interconnector, το οποίο θα ξεκινάει από το Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Κρήτης θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια στην Αττική, ενώ θα συνοδεύεται παράλληλα από οπτική ίνα. Τα θέματα της οπτικής ίνας και της διαστημικής τεχνολογίας είχε συζητήσει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ.
Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, οι αναπληρωτές υπουργοί Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, Παιδείας Κώστας Φωτάκης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, Τέρενς Κουίκ και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.
Πριν από την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής θα γίνει η διμερής συνάντηση Τσίπρα-Νετανιάχου και θα συνέλθει το Ανώτατο Συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Εκεί θα τεθούν ζητήματα οικονομίας, καινοτομία, επιστημών, έρευνας, τεχνολογία και διαχείρισης υδάτινων πόρων.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ