Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Αυξήθηκε κατά 50% η αναγκαστική μετανάστευση

Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες του 17oυ Διεθνούς Συνέδριου του Οργανισμού, που φέτος φέρει τον τίτλο «Whither Refugees? Restrictionism, Crises and Precarity Writ Large» («Προς τα πού οι Πρόσφυγες; Περιοριστικές Πολιτικές, Κρίσεις και Επισφάλεια σε Μεγέθυνση») και συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.Η φετινή πρώτη συνεδρία ήταν αφιερωμένη στην ιδρύτρια της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη της Αναγκαστικής Μετανάστευσης (International Association for the Study of Forced Migration - IASFM), Μπάρμπαρα Χάρελ- Μποντ, η οποία προ ημερών έφυγε από τη ζωή.

Την περασμένη δεκαετία το ποσοστό της αναγκαστικής μετανάστευσης αυξήθηκε περισσότερο από 50%, επισήμανε ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Περιφερειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Δημήτρης Κυρκιλής. «Περίπου 42,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν το 2007 εξαιτίας συρράξεων, διώξεων και γενικευμένων κρίσεων και 10 χρόνια μετά, το 2017, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, οι εκτοπισμένοι ξεπέρασαν τα 68,5 εκατ., περιλαμβανομένων 40 εκατ.  εκτοπισμένων μέσα στην ίδια τους τη χώρα» ανέφερε. Η αύξηση, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποδίδεται στις συρράξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Μιανμάρ και το Νότιο Σουδάν και στη συνεχιζόμενη κρίση στη Συρία. 

Στην προσπάθεια του Δήμου Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει ένα πλαίσιο ομαλής ένταξης στην τοπική κοινωνία των προσφύγων που ζουν στην πόλη, αναφέρθηκε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη «στήριξη και την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών», Σοφία Ασλανίδου. «Με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας σε λίγες μέρες τελειώνει μια μεγάλη έρευνα που κάνουμε για το προφίλ των προσφύγων που είναι στην πόλη μας, ούτως ώστε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητες και τα προσόντα τους, για να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία» ανέφερε.

«Το τέρας της μισαλλοδοξίας δεν έχει θέση σε αυτή την πόλη» πρόσθεσε, επισημαίνοντας την ανάγκη «να ξορκίσουμε το κακό, να διώξουμε ένα τέρας που παραμονεύει και δείχνει κάπου- κάπου τα δόντια του για να μας φοβίσει», καθώς «για μας ο πόνος της προσφυγιάς είναι η δύναμή μας» και σε αυτό το πλαίσιο «το κύμα προσφύγων οφείλουμε να το εντάξουμε ομαλά στην πόλη, ώστε να κάνει άνοιγμα στην τοπική κοινωνία με συμμετοχικές διαδικασίες». «Οι συνέργειες και οι συνεργασίες αποτελούν τον βασικό μοχλό αυτής της αντίληψης» εξήγησε. 
Το πρωί μίλησε μέσω skype η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ρενέ Χίρσον Φιλιππάκις, κάνοντας αναδρομή σε εμπειρίες διαχείρισης προσφυγικών κυμάτων στην Ελλάδα σε προηγούμενες δεκαετίες. Αναφερόμενη στην τρέχουσα κατάσταση επισήμανε πως οι Έλληνες αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με φιλόξενη διάθεση και αισθήματα συμπόνιας, αλλά και αισιοδοξίας, παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε, τον φετινό Ιούνιο 5.345 αναγκαστικά εκτοπισμένοι βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά, εκ των οποίων οι 8.000 στη Λέσβο, 2.900 στη Σάμο, 2.000 στη Χίο, 1.300 στην Κω, 900 στη Λέρο και 30 στην Τήλο. Η Λέσβος, όπως ανέφερε, εξακολουθεί να είναι η κύρια πύλη εισόδου από θαλάσσης, με 2.400 αφίξεις τον Ιούνιο -κυρίως από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, καθώς και από τη Συρία (οικογένειες). Το Κέντρο Υποδοχής στη Μόρια φιλοξενεί αριθμό ατόμων τριπλάσιο από τη δυναμικότητά του, με το 25% του συνόλου να υπολογίζεται πως είναι παιδιά. 

Αναδρομή στη σημαντική δράση και το έργο της Μπάρπαρα Χάρελ Μποντ συνιστά το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Barbara Harrell-Bond: A Life not Ordinary», για το οποίο πριν την προβολή του μίλησε η παραγωγός και σεναριογράφος της ταινίας Καταρζίνα Γκράμπσκα, εξηγώντας πώς η ιδρύτρια της IASFM επηρέασε τις ζωές χιλιάδων προσφύγων με την πολυετή δράση της, πώς συνέβαλε στη διαμόρφωση και αλλαγή πολιτικών των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αναγκαστική μετανάστευση, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο επέδρασε στους συνεργάτες της, εμπνέοντας τους να συνεχίσουν το έργο της. 
Σ.Α.

Tags
Back to top button