Από τον Δεκέμβριο του 2016 μέχρι τον Φεβρουάριο τα χρέη του κράτους σε ιδιώτες αυξήθηκαν κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ.
Επισήμως ο «λογαριασμός» της ασφυξίας που προκαλεί το υπουργείο Οικονομικών είναι μικρότερος. Και αυτό γιατί τα επίσημα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοινώνει το ίδιο το υπουργείο δεν αποτυπώνουν ολόκληρη την πραγματικότητα.
Ωστόσο μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων δείχνει ότι:
-Τον Δεκέμβριο του 2016 τα απλήρωτα χρέη ήταν 4,544 δισ. ευρώ. Σε αυτά προσμετρούνταν 1,226 δισ. για επιστροφές φόρου που καθυστερούσαν πάνω από 90 μέρες και 3,318 δισ. από καθυστερούμενες πληρωμές σε ιδιώτες, εκ των οποίων τα 466 εκατ. ευρώ ήταν τα «κουτσουρεμένα» εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.
-Τον Ιανουάριο του 2017 τα χρέη αυξήθηκαν σε 4,805 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 1,206 δισ. ευρώ ήταν επιστροφές φόρων και 3,599 δισ. άλλες πληρωμές σε ιδιώτες. Με μια διαφορά: τα χρέη μισού δισ. ευρώ για τα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων εξαφανίστηκαν! Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται σε υποσημείωση του υπουργείου Οικονομικών «τα ληξιπρόθεσμα του ΤΠΔΥ δεν είναι διαθέσιμα λόγω της συγχώνευσής του με το ΕΤΕΑΠ το 2017». Άρα σε ένα μήνα δεν αυξήθηκαν μόνον 261 εκατ. ευρώ όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ.
-Ούτε τον Φεβρουάριο του 2017 όμως τα εφάπαξ εμφανίστηκαν τελικά. Επισήμως τα χρέη του Δημοσίου ανήλθαν σε 5,048 δισ. ευρώ. Εκτός όμως από τα 1,256 δισ. για επιστροφές φόρων και τα 3,792 για άλλα απλήρωτα χρέη του κράτους, τα οποία ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να προστεθούν και τα χρέη για τα εφάπαξ που καθυστερούν για μήνες.
Όπως όλα δείχνουν, τα συνολικά χρέη ξεπερνούν πλέον τα 6 δισ. ευρώ καθώς, όπως αναφέρεται σε άλλη υποσημείωση, «δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες».
Τα 6 και πλέον δισ. που παρακρατά το Δημόσιο, καλύπτουν ουσιαστικά τους μισθούς και τις συντάξεις τεσσάρων μηνών. Και ο λογαριασμός ανεβαίνει αφού κανονικά γίνονται μόνο οι πληρωμές για μισθούς και συντάξεις, έως ότου τουλάχιστον έρθει η εκταμίευση έστω μέρους της επόμενης δόσης των 6,3 δισ ευρώ.
Τα στοιχεία δείχνουν, πάντως, πως οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ αυξάνονται συνεχώς και πάλι, στα 1,334 δισ. ευρώ από 1,136 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, ενώ τα χρέη των νοσοκομείων έφτασαν μέσα σε ένα δίμηνο στα 574 εκατ. ευρώ από 450 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2016.