Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Αυξημένες οι τουριστικές ροές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Αυξημένες τουριστικές ροές που αποτυπώνονται και στα επίσημα νούμερα παρουσιάζει η κίνηση μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, με αυξημένες τις αφίξεις μέσα στο 2024 και μεγάλες αεροπορικές όπως η AEGEAN να προχωρούν σε ενίσχυση του προγραμματισμού τους για το επόμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένης και της θερινής σεζόν του 2025.

Στην τελευταία ετήσια έκθεση για την οικονομία και τις διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα επικαλείται τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας όσον αφορά τις τουριστικές ροές: Όπως προκύπτει, κατά το επτάμηνο του 2024 οι αφίξεις Τούρκων τουριστών στη χώρα μας ανήλθαν σε 402.348, έναντι 357.885 το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Συνολικά, το 2023, υπήρξε αύξηση σε ποσοστό 90% των Τούρκων που επισκέφθηκαν την Ελλάδα σε σχέση με το 2022 φτάνοντας τις 877 χιλιάδες το 2023. «Παράλληλα, η υλοποίηση του προγράμματος χορήγησης θεώρησης εισόδου διάρκειας 7 ημερών, με διαδικασία express, σε νησιά του Αιγαίου αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω τις τουριστικές ροές από Τουρκία», αναφέρεται στην έκθεση.

Αντίστοιχα, η Τουρκία αποτέλεσε έναν από τους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τους Έλληνες το 2023, ενώ και φέτος καταγράφεται αύξηση με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Το 2022, με βάση τα νούμερα από την Τράπεζα της Ελλάδος τη γειτονική χώρα επισκέφθηκαν 479 χιλιάδες Έλληνες και το 2023 ο αριθμός τους ανήλθε σε 600 χιλιάδες. Τώρα, για το πρώτο εξάμηνο 2024, οι εξερχόμενοι Ελληνες ταξιδιώτες προς την Τουρκία έχουν αγγίξει τις 298 χιλιάδες, με αύξηση κατά 5,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο.

Υπ. Τουρισμού για την αγορά χαλιών αξίας 17.980 ευρώ: Με διαφάνεια η προμήθεια - Ήταν απαραίτητη η ανανέωση εξοπλισμού

Σημειωτέον ότι το τουρκικό τουριστικό Στατιστικό Ινστιτούτο TÜİK ανεβάζει ψηλότερα τις αφίξεις των Ελλήνων στη χώρα για την περασμένη διετία: Σύμφωνα με αυτό, το 2023 οι Έλληνες επισκέπτες ανήλθαν σε 685.262 έναντι 567.819 το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 20,8%.

Oι κινήσεις της AEGEAN

Η ενίσχυση της παρουσίας της στην τουρκική αγορά περιλαμβάνεται και στο σχεδιασμό της μεγαλύτερης εγχώριας αεροπορικής τόσο για το τελευταίο τρίμηνο αυτής της χρονιάς όσο και για τη θερινή σεζόν του 2025. Για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο η AEGEAN προσθέτει, μεταξύ άλλων προορισμών του εξωτερικού, μία ακόμη καθημερινή πτήση από και προς την Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του γενικότερου πλάνου της για ενίσχυση της δραστηριότητας εκτός της περιόδου αιχμής του καλοκαιριού (σ.σ. συνολικά η εταιρεία το δ’ τρίμηνο θα προσφέρει 4,5 εκατ. περισσότερες θέσεις στο ευρύτερο δίκτυό της σε παλιές και νέες αγορές σε σχέση με πέρυσι, με αύξηση 7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο).

Ειδικότερα για την αγορά της Τουρκίας, η AEGEAN, συνεχίζοντας τη στρατηγική αύξησης της δραστηριότητάς της στην τουρκική αγορά, αυξάνει την παρουσία της στα υπάρχοντα δρομολόγια από Αθήνα προς Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη σε 4 καθημερινά ήδη από τον Οκτώβριο του 2024 και 5 εβδομαδιαία αντίστοιχα από το θερινό πρόγραμμα 2025 και προσθέτει νέες απευθείας πτήσεις από Ηράκλειο, Μύκονο, Ρόδο και Σαντορίνη προς Κωνσταντινούπολη. Πιο συγκεκριμένα, από τον Απρίλιο του 2025 και καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου το Ηράκλειο και η Σαντορίνη θα συνδέονται με την Κωνσταντινούπολη με 2 εβδομαδιαίες πτήσεις, οι οποίες θα αυξηθούν σε 4 την περίοδο αιχμής, ενώ από τον Ιούνιο του 2025 απευθείας πτήσεις από και προς την Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιούνται και από τη Μύκονο και τη Ρόδο (2 εβδομαδιαίες πτήσεις αντίστοιχα).

Σημειώνεται ότι, η AEGEAN έχει καταγράψει 50% αύξηση τόσο στη δραστηριότητα, όσο και στην επιβατική κίνηση στην αγορά της Τουρκίας για το 2024 και έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να μεταφέρει περισσότερους από 400 χιλ. επιβάτες, προσφέροντας περισσότερες από μισό εκατομμύριο θέσεις, ενδυναμώνοντας την παρουσία της στη συγκεκριμένη περιοχή.

 

Tags
Back to top button