Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αυξάνεται ο πληθυσμός των λύκων στην Ελλάδα

ια τρεις νεκρούς λύκους μέσα σε τρεις μήνες στο νομό Δράμας, κάνει λόγο ο Κυνηγετικός Σύλλογος Δράμας με ανάρτηση του. Το τελευταίο περιστατικό όπως αναφέρει, εντοπίστηκε από κατοίκους του χωριού Δοξάτο και περισυλλέχθηκε από τη κοσμήτορα του συλλόγου Χρυσή Βάργια και το θηροφύλακα Φώτη Παπαδόπουλο.

Σύμφωνα με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Δράμας, η σωρός βρέθηκε εντός κατοικημένης περιοχής, σε δρόμο με έντονη κυκλοφορία οχημάτων αλλά και με συχνή διέλευση πεζών και θα παραδοθεί στη κτηνιατρική υπηρεσία για να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις για τη νόσο της λύσσας και των υπολοίπων ασθενειών.

ΗΠΑ: Πρωτοφανείς εικόνες! Πάρκινγκ μετατράπηκε σε παγωμένη λίμνη-Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων (βίντεο)

Αυξήθηκε σημαντικά ο πληθυσμός των λύκων

Το φαινόμενο εμφάνισης λύκων σε κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τους επιστήμονες μόνο σπάνιο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τα τελευταία χρόνια.

Αυτό συμβαίνει καθώς με την εμφάνιση όλο και πιο πολλών θηραμάτων, ο λύκος που είναι και προστατευόμενο είδος, βρίσκει ευνοϊκές συνθήκες για να αναπαραχθεί, επεκτείνοντας την παρουσία του σε περισσότερες περιοχές.

Όπως εξηγεί στο grtimes.gr ο Περικλής Μπίρτσας, Καθηγητής Βιολογίας άγριας πανίδας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ειδικός σύμβουλος στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, ο λύκος ως άρπαγας, είναι είδος που εξαρτάται από τη λεία του, τα θηράματα του, τα οποία στην Ελλάδα είναι μεταξύ άλλων οι αγριόχοιροι, τα ζαρκάδια, τα κτηνοτροφικά ζώα κτλ.

«Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός κυρίως των άγριων ζώων, όπως οι αγριόχοιροι – ο πληθυσμός των οποίων είναι σε έξαρση – τόσο θα αυξάνεται και ο πληθυσμός του λύκου» αναφέρει, τονίζοντας πως μπορεί να είναι προστατευόμενο είδος, ωστόσο, όπως γίνεται σε όλον τον κόσμο, όταν κάποια είδη δημιουργούν προβλήματα, τότε οι αρχές προχωρούν σε διαχείριση των πληθυσμών την οποία καθορίζουν οι ειδικοί επιστήμονες και το κράτος, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία.

Σύμφωνα με τον κ. Μπίρτσα, ο πληθυσμός του λύκου έχει αποδειχτεί ότι ακολουθεί την εξάπλωση των θηραμάτων του και για αυτόν τον λόγο πέρασε στην Πελοπόννησο όπου αυξήθηκε ο αγριόχοιρος, πέρασε στην Πάρνηθα, όπου αυξήθηκαν τα ελάφια, κτλ.

Σε κάποιες περιπτώσεις και όταν δημιουργούνται προβλήματα, σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας, ο άνθρωπος πρέπει να παρεμβαίνει και να κάνει διαχείριση των πληθυσμών και ενώ κανένα είδος στη φύση δεν είναι ανεπιθύμητο, «σε δεδομένο χρόνο και σε συγκεκριμένο τόπο μπορεί κάποιο είδος να γίνει ανεπιθύμητο εκείνη τη χρονική στιγμή σε εκείνον τον τόπο γιατί κάνει συγκεκριμένες ζημιές».

Τα προβλήματα που δημιουργούν οι λύκοι στην Ελλάδα

Ο κ. Μπίρτσας επισημαίνει πως παρατηρούνται ζημιές σε κοπάδια και επιθέσεις σε σκυλιά, είτε κατοικίδια, είτε κυνηγετικά, ακόμη και σε τσομπανόσκυλα. «Υπάρχουν βέβαια πολλές περιπτώσεις όπου βρίσκουμε στο βουνό μισοφαγωμένους αγριόχοιρους ή ζαρκάδια ή οτιδήποτε άλλο, αλλά το πρόβλημα που δημιουργείται στον άνθρωπο είναι με τις επιθέσεις σε κοπάδια και σε σκύλους κυρίως».

Ο καθηγητής λέει ακόμη πως μετά από τοποθέτηση πομπών, έχει αποδειχτεί ότι οι λύκοι βρίσκονται πολύ κοντά στον άνθρωπο, χωρίς να γίνεται πολλές φορές αντιληπτή η παρουσία του. «Δηλαδή μπορεί να είναι κοντά 50, 100 μέτρα και ο άνθρωπος να περπατάει πχ σε ένα μονοπάτι. Δεν θα τον δει ποτέ, δεν κάνει ποτέ ζημιά πλην εξαιρετικών περιπτώσεων στον άνθρωπο, αλλά παρόλα αυτά και στην Κοζάνη, το Κρυονέρι, στην Πάρνηθα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος (όπου έχουν γίνει έρευνες) υπάρχουν καταγραφές λύκων πολύ κοντά στον άνθρωπο» υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας δηλώνει πως τα περιστατικά αλληλεπίδρασης ανθρώπου και λύκου έχουν αυξηθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια και πως αυτό είναι ένδειξη ότι ο πληθυσμός τους στην Ελλάδα ευημερεί.

Tags
Back to top button