ια την μετάλλαξη Όμικρον και το τι να περιμένουμε μίλησε στον ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη ο αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Ατσαλάκης.
Ο κ. Ατσαλάκης είπε πως για να κρίνουμε πόσο πιο επικίνδυνη είναι η Όμικρον πρέπει να εξετάσουμε τη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε στοιχεία αξιόπιστα μόνο για τη μεταδοτικότητα. Η μεταδοτικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή», τόνισε.
Ο καθηγητής εξήγησε πως όταν θα φτάσουμε στα 50 με 100 κρούσματα της Όμικρον, τις επόμενες 2-3 εβδομάδες, θα έχουμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και σύντομα τα κρούσματα θα ξεπεράσουν και εκείνα της Δέλτα, για τα οποία χρειάστηκαν 20 εβδομάδες.
Κορονοϊός: Αρνητής κατηγορεί πνευματικό για τον θάνατο της μητέρας του
Επίσης, ανησυχία προκαλούν τα «ορφανά» κρούσματα που είναι δύσκολο να ανιχνευθούν. «Δεν γνωρίζουμε τι ποσοστό των κρουσμάτων θα καταλήξει σε νοσηλεία. Η ταχύτητα μετάδοσης είναι 4 φορές μεγαλύτερη από τη Δέλτα», είπε.
«Στις 2-3 επόμενες εβδομάδες θα μπορούμε να πούμε τι πρόκειται να γίνει. Δεν πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα για να πάρουμε αποφάσεις. Αυτά που βλέπουμε είναι ήδη ανησυχητικά», συμπλήρωσε ο κ. Ατσαλάκης.
Τέλος, αναφερόμενος στα δεδομένα της Νότιας Αφρικής, είπε ότι δείχνουν πως το κύμα της Όμικρον έφτασε στην κορύφωση μετά από έναν μήνα.
Τόνισε, δε, ότι η Όμικρον παρακάμπτει την φυσική ανοσία και τις 2 δόσεις εμβολιασμού, ενώ η 3η δόση προσφέρει αρκετά υψηλό ποσοστό προστασίας.