Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ψωρίασης

Οι ερευνητές στη Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου του Πεκίνου εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση και της ψωρίασης και την αλληλεπίδραση μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γενετικής προδιάθεσης για την εμφάνιση της δερματικής πάθησης.

Η ανάλυση περιελάμβανε 474.055 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για μια μέση περίοδο παρακολούθησης σχεδόν 12 ετών.

Οι ερευνητές παρατήρησαν θετική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου εμφάνισης ψωρίασης και της έκθεσης σε ατμοσφαιρικούς ρύπους. Για τα μικροσωματίδια με διάμετρο <2,5 μm, τα μικροσωματίδια με διάμετρο <10 μm, το διοξείδιο του αζώτου και τα οξείδια του αζώτου, κάθε αύξηση του διατεταρτημοριακού εύρους συνδεόταν με υψηλότερο κίνδυνο.

Οι πολυμεταβλητοί προσαρμοσμένοι κίνδυνοι ήταν επίσης υψηλότεροι όταν συγκρίνονταν τα άτομα που βρίσκονταν στο υψηλότερο τεταρτημόριο έκθεσης με εκείνα στο χαμηλότερο τεταρτημόριο έκθεσης.

Υπήρξαν σημαντικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της γενετικής προδιάθεσης για την εμφάνιση ψωρίασης, με σημαντικό κίνδυνο ανάπτυξης ψωρίασης σε άτομα που εκτέθηκαν στο υψηλότερο τεταρτημόριο των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης ταυτόχρονα με υψηλό γενετικό κίνδυνο έναντι εκείνων που βρίσκονταν στο χαμηλότερο τεταρτημόριο των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης με χαμηλό γενετικό κίνδυνο.

«Υπάρχει ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικών παρεμβάσεων με στόχο τον μετριασμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία των ατόμων από τις επιπτώσεις που σχετίζονται με την ψωρίαση», τονίζουν οι συγγραφείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Tags
Back to top button