Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Άρθρο του Πολύκαρπου Αδαμίδη: «Συνεχή τα κτυπήματα στο μαλακό υπογάστριο της Γερμανίας»

Τα «χτυπήματα» μοιάζουν να είναι διαρκή. Και σοβαρά. Όσο και τα συμβάντα που αφορούν. Όχι ότι στο παρελθόν, απώτερο και πρόσφατο δε συνέβαιναν. Αλλά τώρα φαίνεται πως επικριτές και άσπονδοι φίλοι, αποφάσισαν να τα αναδείξουν.

Η ιστοσελίδα Politico μεταξύ αυτών. Και όλα κατατείνουν να καταρρίψουν τη φερόμενη προσήλωση στους κανόνες που η σύγχρονη Γερμανία, διαφημίζει. Όπως και την «ηθική» της. Σας θυμίζει τίποτα?

Αρχικά ήταν η υπόθεση με τη Volkswagen και το ελαττωματικό λογισμικό ελέγχου ρύπων, που ‘ξεγελούσε’ εποπτικές αρχές και πελάτες. Υπόθεση με πρόστιμα δισεκατομμυρίων. Για την ώρα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολούθησε μια άλλη καραμπινάτη περίπτωση που ξύπνησε μνήμες. Κορυφαία Γερμανική Τράπεζα φέρεται να αποδύθηκε σε αυτό που προκάλεσε το τσουνάμι της Παγκόσμιας Οικονομικής κρίσης του 2008 και την εμβληματική κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς. Το τσουβάλιασμα δηλαδή επισφαλών στεγαστικών δανείων σε δήθεν «ασφαλή» παράγωγα προϊόντα που πουλήθηκαν σε αγορές, μέσα και από θυγατρικές της Γερμανικής Τράπεζας. Μακάβρια επανάληψη εφιαλτικών σεναριών.

Και ο χορός των αποκαλύψεων συνεχίζεται. Με την «πολυθρύλητη» Siemens, που φέρεται να πούλησε ουσιαστικά στους Ρώσους τον αναγκαίο εξοπλισμό για τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Κριμαία, που εξασφαλίζει την ενεργειακή της αυτονομία από την Ουκρανία! Κατά τα άλλα η Γερμανία «φύλακας» και «κήρυκας» αν όχι «παιδονόμος» της ευλαβικής τήρησης των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας! Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν για τα τετελεσμένα της προσάρτησης της Κριμαίας! Και οι Έλληνες παραγωγοί, εκόντες άκοντες να υπερασπίζονται τη συνέπεια και συνέχεια στις Κοινοτικές πολιτικές και αποφάσεις!

Και κοντά σε όλα αυτά, ο «γίγαντας» της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Volkswagen χτύπησε ξανά. Αξιοποιώντας την Κοινοτική πολιτική «αμνήστευσης», όσων αποκαλύπτουν περιπτώσεις καρτέλ, ακόμα και αν συμμετέχουν σε αυτές, απεκάλυψε ότι από την δεκαετία του 90, είχε κάνει καρτέλ με τις άλλες Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, της Mercedes, της Audi και της Porsche περιλαμβανομένης, για την παραγωγή, τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τον καθορισμό των τιμών! Το Δίκαιο Ανταγωνισμό και η ακύρωσή του! Κάτω από τη μύτη των θεματοφυλάκων του!

Η τελευταία υπόθεση, φαίνεται να έχει σοβαρή οικονομική και πολιτική συνέχεια. Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο, πέρα από την επιβολή προστίμων, στο ‘παιχνίδι’ των αποζημιώσεων, μπορούν να μπουν οι ανταγωνιστές και οι καταναλωτές. Κι αυτή τη φορά δε φαίνεται να περιοριστεί η δυναμική μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αγορές και οι καταναλωτές των Ευρωπαϊκών κρατών μελών, έχουν απορροφήσει κορυφαίο μέρος των προϊόντων της Γερμανικής Αυτοκινητοβιομηχανίας. Τα υπόλοιπα είναι δουλειά συντονισμού και ενημέρωσης.

Σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, τα κρούσματα είναι πολλά. Και κάνουν όσο ποτέ αναγκαία την «ενηλικίωση» και την ειλικρίνεια, όταν μιλάμε για το κοινό μας μέλλον. Και τον ρολό ενός εκάστου μέσα σε αυτό.

* O Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι δικηγόρος, Δ.Ν

Tags
Back to top button