Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

ΑΡΣΙΣ: Θύματα απαγωγής το 60-65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων

Η πλειοψηφία των προσφυγόπουλων θύματα απαγωγής λένε οι έρευνες.

Την εμπειρία της απαγωγής υπολογίζεται ότι έχει βιώσει το 60% με 65% των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ, με αφορμή την 30η Ιουλίου, η οποία έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων.

«Το νούμερο αυτό προκύπτει από όσα μας έχουν πει οι ίδιοι οι ανήλικοι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος παιδικής προστασίας στην ΑΡΣΙΣ Θωμάς Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας ότι κάποιες υποθέσεις έχουν απασχολήσει και την Αστυνομία.

Μια συνηθισμένη περίπτωση είναι οι γονείς του παιδιού να δίνουν ένα ποσό σε γνωστό τους, που δηλώνει ότι θα φέρει το παιδί στην Ελλάδα, ή στην Ευρώπη, για να έχει καλύτερη τύχη. Όμως, μόλις τα παιδιά περάσουν τα σύνορα της Ελλάδας οι διακινητές τα κρατάνε σε ένα χώρο και ζητάνε από τους γονείς τους περισσότερα χρήματα για να τα απελευθερώσουν.

Οι ομάδες Κοινωνικής Εργασίας στο Δρόμο (Street Work) της ΑΡΣΙΣ, εντόπισαν το πρώτο εξάμηνο του 2018 στη Θεσσαλονίκη 190 ανήλικα προσφυγόπουλα, πολλά από τα οποία είχαν πέσει θύματα παράνομης κατακράτησης.

Όπως είπε ο κ. Χαραλαμπίδης, η ΑΡΣΙΣ παρέχει στα παιδιά έναν υπνόσακο και τροφή, νομική συμβουλευτική και απευθύνεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να μεριμνήσει για τη στέγαση τους. «Όσο πιο γρήγορα μπορεί ένα άστεγο παιδί να έχει στέγη, τόσο ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι γι΄ αυτό», δήλωσε ο κ. Χαραλαμπίδης. Όπως είπε, στο σύστημα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν 1.200 θέσεις σε δομές φιλοξενίας και αυτή τη στιγμή στις λίστες αναμονής είναι 2.000 ανήλικα προσφυγόπουλα.

Σύμφωνα με την ΑΡΣΙΣ, υπολογίζεται ότι 700 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, καθώς και παιδιά Ρομά από τα Βαλκάνια, έχουν εντοπιστεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και υπόκεινται σε κάθε είδους εκμετάλλευση.

Η έκθεση του ΟΗΕ, που δημοσιοποιήθηκε με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, καταλήγει στο ζοφερό συμπέρασμα ότι το 20% των θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι παιδιά, ενώ σε χώρες της Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας τα παιδιά αποτελούν την πλειοψηφία.

Tags
Back to top button