Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Άρωμα Ελλάδας φέρει το ολοκαίνουργιο πυρηνοκίνητο υποβρύχιο της Βρετανίας και ισχυρότερο ολόκληρου του στόλου

Το HMS Agamemnon, το έκτο υποβρύχιο της πυρηνοκίνητης κλάσης Astute του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού μετακινήθηκε από το ναυπηγείο Devonshire Dock Hall στην βρετανική πόλη-λιμάνι Μπάροου ιν Φέρνες και σύντομα θα καθελκυστεί. Το πλάνο των Βρετανών είναι το υποβρύχιο να τεθεί και επίσημα σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025.

Πρόκειται για το έκτο από τα συνολικά επτά υποβρύχια της κλάσης Astute, το οποίο όπως ήδη διαπιστώσατε ονομάστηκε προς τιμή του αρχαίου Έλληνα βασιλιά Αγαμέμνονα κατά την διάρκεια τελετής νωρίτερα μέσα στο έτος που διανύουμε. Τώρα που το ναυπηγείο Devonshire «άδειασε», θα ξεκινήσει στην υποδομή η κατασκευή του πρώτου υποβρυχίου HMS Dreadnought της ομώνυμης νέας κλάσης πυρηνοκίνητων υποβρυχίων μεταφοράς βαλλιστικών πυραύλων του βρετανικού βασιλικού πολεμικού ναυτικού. Το σκάφος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Όσον αφορά την κλάση Astute, η οποία φέρει πλέον και άρωμα Ελλάδας, πρέπει να τονίσουμε πως πρόκειται για μία από τις πιο υπερσύγχρονες ολόκληρου του κόσμου. Σε αντίθεση με τα περισσότερα πυρηνοκίνητα υποβρύχια, η κλάση Astute σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να παράγει το ελάχιστο δυνατό ακουστικό αποτύπωμα με στόχο να πλέει απαρατήρητη από εχθρικά σόναρ. Το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Τα υποβρύχια Astute, συμπεριλαμβανομένου του «Αγαμέμνονα», παράγουν ήχο αντίστοιχο ενός «μωρού δελφινιού».

Το νέο βρετανικό υποβρύχιο με την ελληνική ονομασία θα είναι μάλιστα το ισχυρότερο ολόκληρης της κλάσης, αφού θα εξοπλιστεί με ακόμη πιο σύγχρονους αισθητήρες και οπλισμό.

Το HMS Agamemnon είναι στην πραγματικότητα το έκτο σκάφος του βρετανικού ναυτικού που φέρει το όνομα του σπουδαίου Έλληνα βασιλιά των Μυκηνών και του Άργους, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο κατά την διάρκεια της εκστρατείας κατά της Τροίας.

Στο παρελθόν τα βρετανικά πλοία που έφεραν το όνομά του περιλάμβαναν ένα πλοίο γραμμής των 64 όπλων που έλαβε μέρος στην Ναυμαχία του Τραφάλγκαρ το 1805, ένα θωρηκτό της κλάσης Lord Nelson που συμμετείχε στην Εκστρατεία της Καλλίπολης στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο κλπ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το «Αγαμέμνονας» αποτελεί ένα σημαντικό όνομα για την ιστορία ολόκληρου του πολεμικού ναυτικού της Μεγάλης Βρετανίας. Πλοία με αυτήν την ονομασία συμμετείχαν στις σημαντικότερες ναυμαχίες της βρετανικής ιστορίας τους τελευταίους αιώνες.

 

Tags
Back to top button