Την προηγούμενη εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών διέταξε την μερική εφαρμογή του αντιμεταναστευτικού διατάγματος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το οποίο απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στις ΗΠΑ πολιτών από έξι μουσουλμανικές χώρες (Συρία, Λιβύη, Ιράν, Σουδάν, Σομαλία και Υεμένη), καθώς και προσφύγων απ' όλον τον κόσμο.
Μια ομάδα έξι κοριτσιών από το Αφγανιστάν πάλεψε επί μήνες για να ολοκληρώσει μια ρομποτική κατασκευή με την οποία που συμμετείχε στον διεθνή διαγωνισμό ρομποτικής FIRST Global που θα διεξαχθεί στην Ουάσιγκτον στις 16 και 18 Ιουλίου. Εκεί ομάδες νέων από όλον τον κόσμο θα ανταγωνιστούν στην επιστήμη, την τεχνολογία, την μηχανική και τα μαθηματικά. Όχι όμως τα έξι κορίτσια από το Αφγανιστάν, καθώς οι αμερικανικές αρχές δεν τους χορήγησαν άδεια εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το Αφγανιστάν όμως δεν συγκαταλέγεται στον κατάλογο των χωρών αυτών και η ρομποτική κατασκευή της αφγανικής ομάδας, σε αντίθεση με τους δημιουργούς της, θα βρεθεί στον διαγωνισμό στην Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους διοργανωτές του διαγωνισμού, ομάδες από το Ιράν, το Σουδάν και τη Συρία έλαβαν άδειες εισόδου στις ΗΠΑ για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.
Έτσι, τα κορίτσια από το Αφγανιστάν θα παρακολουθήσουν το διαγωνισμό μέσω Skype από την πόλη τους Χεράτ στο δυτικό Αφγανιστάν.
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε τον λόγο γιατί δεν μας χορηγήθηκε άδεια εισόδου, καθώς μέλη ομάδων από άλλες χώρες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό έλαβαν άδειες», δήλωσε η 14χρονη Φατιμά Καντεριάν, μέλος της αφγανικής ομάδας που επισκέφτηκε δύο φορές την αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα Καμπούλ για να υποβάλει αίτηση για έκδοση βίζας.
«Κανείς δεν γνωρίζει το μέλλον. . . αλλά δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό και ελπίζουμε ότι η ρομποτική κατασκευή μας να πάρει μια θέση ανάμεσα σε άλλα ρομπότ που κατασκεύασαν ομάδες από άλλες χώρες», τόνισε η Καντεριάν.
«Όλες οι χώρες μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμούς, αλλά εμείς όχι. Αυτό είναι μια ξεκάθαρη προσβολή του λαού του Αφγανιστάν», τόνισε η 17χρονη Λίντα Αζίζι, μέλος της ομάδας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters