Τις εικόνες εγκατάλειψης με φθορές στον πλούσιο διάκοσμό του αλλά και με δομικά προβλήματα που εμφανίζει το εμβληματικό Αχίλλειον της Κέρκυρας σκοπεύει να αναστρέψει η συμφωνία για την αποκατάστασή του, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ).
Ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος, η έπαυλη του 1890, που κτίσθηκε με δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, που λάτρεψε την Κέρκυρα παρουσίαζε τα τελευταία χρόνια διαρκώς αυξανόμενες φθορές καθώς οι επεμβάσεις για την αντιμετώπισή τους ήταν ανύπαρκτες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ύψους 12.950.000 ευρώ είναι τώρα ο προϋπολογισμός για τα έργα, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη και ο διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. κ. Στέφανος Βλαστός. Το έργο θα υλοποιήσει η ΕΤΑΔ Α.Ε. με τους χρηματοδοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το ΥΠΠΟ και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Θα διασφαλισθεί μάλιστα η ομαλή λειτουργία του κατά τη διάρκεια των εργασιών, καθώς συγκαταλέγεται σταθερά στους κορυφαίους πολιτιστικούς προορισμούς της Ελλάδας ενώ ταυτόχρονα είναι το δημοφιλέστερο μνημείο της Κέρκυρας. Άλλωστε το Αχίλλειο αποτελεί και τον σημαντικότερο αναπτυξιακό πόρο που συνδέεται άρρηκτα με την οικονομία και την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και της χώρας.
Συγκεκριμένα οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποκατάσταση του Ανακτόρου, του αύλειου χώρου του Θυρωρείου και του Βαρόνου, καθώς και του κτηρίου των Στρατώνων (συνολικός προϋπολογισμός 9.300.000 ευρώ) ενώ θα γίνουν και επεμβάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης της κλίμακας Heine (750.000 ευρώ).
Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες Συντήρησης του ΥΠΠΟ θα προχωρήσουν στη συντήρηση σταθερών και κινητών εκθεμάτων, τοιχογραφιών και κονιαμάτων, στη δημιουργία μουσειακών κατασκευών, στην προμήθεια σταθερών ικριωμάτων, εξαρτημάτων και αναλώσιμων υλικών συντήρησης, τον σχεδιασμό και την παραγωγή πολυμεσικών εφαρμογών, τον εκθεσιακό φωτισμό, την παραγωγή εποπτικού υλικού και την εφαρμογή της Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής μελέτης της έκθεσης του Ανακτόρου (συνολικός προϋπολογισμός 2.900.000 ευρώ).