Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκινά με τους ηγέτες της Ευρώπης να καλούνται να συζητήσουν ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής και της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στα εσωτερικά ζητήματα, στο τραπέζι της σημερινής Συνόδου θα γίνει συζήτηση για το μέλλον της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα θέματα που σχετίζονται με τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών ψηφιακής τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα και από τη χθεσινή παρουσίαση ενός νέου φορολογικού σχεδίου από την Επιτροπή για της εταιρείες αυτές.
Παράλληλα στα γενικότερα θέματα οικονομίας θα συζητηθεί το ζήτημα των δασμών που προτίθεται να επιβάλει η αμερικάνικη ηγεσία σε χάλυβα και αλουμίνιο, οι συνεχείς διαπραγματεύσεις του Brexit, και βεβαίως το ζήτημα της Τουρκίας.
Στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει επαφές (τετ α τετ) με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ , τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι.
Ιδιαίτερη αναφορά σε Κύπρο - Τουρκία
Ειδική αναφορά αναμένεται να γίνει στη Τουρκία και τις ταραγμένες σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα τη Κύπρο, έπειτα από μια εβδομάδα επαφών από τη Κυπριακή πλευρά, όπου ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης βρισκόταν στις Βρυξέλλες, για συναντήσεις με μεγάλο αριθμό υψηλόβαθμων αξιωματούχων
Η προσπάθεια αυτή, από κοινού με την ελληνική πλευρά, ενδέχεται να αποφέρει καρπούς καθώς υπάρχει έντονη φημολογία πως στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων με την ολοκλήρωση της Συνόδου θα υπάρχει κάποια ανάλογη αναφορά. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται το προσχέδιο της Συνόδου, αναμένεται να υπάρξει καταδίκη «στις συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο πέλαγος υπογραμμίζοντας την πλήρη αλληλεγγύη τους προς Κύπρο και Ελλάδα».
Η Τουρκία επίσης θα απασχολήσει σημαντικά τους ηγέτες της Ευρώπης, καθώς τόσο τα θέματα της επικαιρότητας, όπως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι διαρκείς παραβιάσεις και εντάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου όσο και η Τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ανησυχούν την Ευρώπη.
Οι ηγέτες, καλούνται να σχηματίσουν μια κοινή γραμμή, τόσο για τον τρόπο που θα προσεγγίσουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Ευρω-Τουρκική Σύνοδο στη Βάρνα, όσο και αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνέχιση της χρηματοδότησης της συμφωνίας για τη μετανάστευση
Σύννεφα στον ορίζοντα της συμφωνίας Ευρώπης-Τουρκίας για τη μετανάστευση
Στις 14 Μαρτίου ο Επίτροπος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως το πρώτο πακέτο χρηματοδότησης για τη μετανάστευση προς τη Τουρκία, ύψους 3 δις ευρώ ολοκληρώθηκε και η Επιτροπή καλεί τώρα να ξεκινήσει η νομική διαδικασία για την έγκριση της επόμενης δόσης επίσης ύψους 3 δισ.
Η Επιτροπή επιζητεί τη διατήρηση του προηγούμενου χρηματοδοτικού μοντέλου, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλει το ένα δις από τον προϋπολογισμό της και τα υπόλοιπα 2 δις δίδονται από τα Κράτη Μέλη, όμως φαίνεται πως ένας σημαντικός αριθμός (κυρίως της Βόρειας Ευρώπης) διαφωνεί με τη πρόταση αυτή, ζητώντας να καταβληθούν τα κεφάλαια εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Αν και δεν αποτελεί επίσημο θέμα συζήτησης στο τραπέζι των αρχηγών της Ευρώπης, πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν πως θα υπάρξουν έντονες διαβουλεύσεις για το ζήτημα στο περιθώριο της Συνόδου.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να φτάσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 15:00 ώρα Ελλάδος.