Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αρχαίος Αιγύπτιος Φαραώ ο πρώτος γνωστός γίγαντας

Ο φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου, Σα-Νακχ, μπορεί να είναι ο 1ος γνωστός ανθρώπινος γίγαντας, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Υπάρχουν άφθονοι μύθοι για γίγαντες, από τους Νορβηγούς γίγαντες έως τους Τιτάνες που πολεμούσαν με τους θεούς στην αρχαία ελληνική μυθολογία.

Ωστόσο, οι γίγαντες δεν είναι απλά ένας μύθος. Η επιταχυνόμενη και υπερβολική ανάπτυξη, μια κατάσταση γνωστή ως γιγαντισμός, εμφανίζεται όταν το σώμα παράγει υπερβολική ορμόνη ανάπτυξης. Αυτό συμβαίνει συνήθως λόγω της ύπαρξης όγκου στην υπόφυση του εγκεφάλου.

Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για μούμιες, οι επιστήμονες διερεύνησαν ένα κρανίο και οστά που βρέθηκαν το 1901 σε τάφο κοντά στον Beit Khallaf στην Αίγυπτο.

Σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες τα οστά που ανήκαν στον Σα-Νακχ, έναν Φαραώ της Τρίτης Δυναστείας, περίπου το 2700 π.Χ., έδειξαν οτι είχε ύψος 1,987 μέτρα.


Την ίδια χρονική περίοδο, το μέσο ύψος για τους άνδρες ήταν γύρω στα 1,7 μ. δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Michael Habicht, Αιγυπολόγος στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι βασιλιάδες όμως ζούσαν καλύτερα, τρέφονταν καλύτερα και ήταν σε καλύτερη κατάσταση η υγεία τους σε σχέση με τους κοινούς της εποχής και έτσι είναι αναμενόμενο να ήταν ψηλότεροι από το μέσο όρο.

Ωστόσο, ο ψηλότερος μέχρι σήμερα φαραώ θεωρούνταν ο Ράμσους ΙΙ, που έζησε 1.000 χρόνια μετά τον Σα-Νακχ και ήταν μόλις 1,75 μ. είπε ο Habicht.

Στη νέα μελέτη, ο Habicht και οι συνάδελφοί του επανεξέτασαν το κρανίο και τα οστά του Σα-Νακχ, τα οποία είχαν στοιχεία «έντονης ανάπτυξης», «σαφή σημάδια γιγαντισμού», δήλωσε ο Habicht.

Αυτός λοιπόν ο αρχαίος Αιγύπτιος που είχε γιγαντισμό, γίνεται η παλαιότερη γνωστή περίπτωση αυτής της διαταραχής στον κόσμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κανένας άλλος αρχαίος Αιγύπτιος βασιλιάς δεν ήταν γνωστός ως γίγαντας.

«Η μελέτη της εξελικτικής ανάπτυξης των ασθενειών είναι σημαντική για τη σημερινή ιατρική», δήλωσε ο Habicht.

newmoney.gr

Tags
Back to top button