Τέσσερις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια η χώρα παραμένει ακυβέρνητη και βουλιάζει στο χάος.
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν λαμβάνει και δεν νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις για σοβαρά θέματα.
Η Βουλή των Σκοπίων δεν έχει αποκτήσει πρόεδρο, η οικονομία βυθίζεται και το εθνοτικό χάσμα βαθαίνει.
Τα Σκόπια αποτελούν μία από τις αρένες της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.
Το ζήτημα αφορά και την Ελλάδα διότι όλα αυτά λαμβάνουν χώρα στα βόρεια σύνορά της
«Σε ότι αφορά στην αυξημένη στρατιωτική παρουσία, σε ότι αφορά στις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, καθώς και στις δραστηριότητες της πρεσβείας τους στη χώρα, η ρωσική επιρροή είναι ήδη αισθητή εδώ. Μεταξύ των κατοίκων υπάρχει μια τάση να μειώνεται η στήριξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Το ποσοστό αυτής της μείωσης είναι πολύ μικρό, αλλά παρόλα αυτά υπάρχει. Θεωρώ ότι αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν, σε ότι αφορά στο χαμηλό ενδιαφέρον της ΕΕ και των ΗΠΑ σε αυτήν την περιοχή, η Ρωσική Ομοσπονδία θα έχει περισσότερο χώρο να επιβάλει τα συμφέροντα της» δήλωσε ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.
Ο πρόεδρος της βουλής Γκιόργκι Ιβανόφ αρνείται επίμονα να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και αλβανικών κομμάτων. Αιτία όπως δηλώνει ο ίδιος ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα στο οποίο έχουν συμφωνήσει οδηγεί μακροπρόθεσμα στην αλαβανοποίηση του κράτους.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του καλεί την Δύση να σταματήσει τις παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων.
«Η Ρωσία μπορεί να έχει τα δικά της συμφέροντα και αυτό είναι νόμιμο. Αλλά το ίδιο ζήτημα μπορεί επίσης να τεθεί για κάθε μία από τις χώρες μέλη της ΕΕ. Δεν είναι κάτι που είναι αποκλειστικό στην περιοχή μας ή ας πούμε στις υποψήφιες ή μελλοντικές υποψήφιες χώρες από τα Βαλκάνια» δήλωσε ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ποπόσκι.
Ο δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Ιστορικά τα Βαλκάνια πάντα τραβούσαν την προσοχή από την μια πλευρά της Ρωσίας και από την άλλη των δυτικών δυνάμεων. Η παρούσα ένταση στις σχέσεις ΕΕ – Ρωσιάς φαίνεται και σε αυτήν την περιοχή, επιδεινώνοντας την ήδη εύθραυστη κατάσταση».
Πηγή: Euronews