Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Αραβικό μέσο έδωσε την εξήγηση γιατί "σκοτώνονται" Ελλάδα-Τουρκία: Έρχονται εκλογές και στις δύο

Σε πολλά άρθρα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει αναφέρει δηλώσεις είτε Τούρκων είτε Ελλήνων αξιωματούχων που επιτίθενται οι μεν στους δε υποστηρίζοντας πως ενισχύουν την ένταση για προεκλογικούς λόγους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μετά την Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες όταν και είπε ευθέως: Δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, που έχει ως στόχο το εσωτερικό ακροατήριο.

Αλλά και από την άλλη πλευρά του Αιγαίου υποστηρίζουν πως οι Έλληνες πολιτικοί ευθύνονται για την ένταση για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο μάλιστα χθες ο Ερντογάν να ασχοληθεί με τις ελληνικές εκλογές και να... προτρέψει τους Έλληνες τι να ψηφίσουν και τι όχι! 

Ο κόσμος το 'χει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι....

Ο θυμόσοφος λαός έχει μια παροιμία που λέει πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Πραγματικά θα είναι τεράστια έκπληξη και η Αθήνα και η Άγκυρα να φτάσουν χωρίς πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μέχρι τον επόμενο Ιούνιο.  Πλέον την πολιτική διάσταση της ελληνοτουρκικής κόντρας αντιλαμβάνονται και ξένα ΜΜΕ. 

Στην φιλοξενείται άρθρο του αναλυτή Alex Kassidiaris* που μεταξύ άλλων σχολιάζει: 

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προετοιμάζονται για εθνικές εκλογές, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο καλοκαίρι, με πιθανότητα πρόωρων εκλογών και για τις δύο χώρες, πιθανότατα το φθινόπωρο.

Όμως, καθώς πλησιάζουν οι κάλπες, τα ποσοστά αποδοχής των κυβερνώντων κομμάτων και στις δύο χώρες πέφτουν. Οι συνέπειες του Covid-19 και της κρίσης στην Ουκρανία είχαν καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Τουρκία.

Με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες να πρόκειται να επιδεινωθούν, οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση με μια γειτονική χώρα θα μπορούσε να μετασχηματίσει το λαϊκό αίσθημα υπέρ του σημερινού κυβερνώντος κόμματος και να αναδιαμορφώσει το εγχώριο πολιτικό τοπίο.

Τα όποια μελλοντικά σενάρια στην Ανατολική Μεσόγειο θα επηρεαστούν σίγουρα και από το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο. Μια εκτεταμένη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, για την "εκκαθάριση του Tel Rifaat και της Manbij" από την κουρδική παρουσία, όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν, θα περιόριζε τις τουρκικές δυνατότητες για οποιαδήποτε συντονισμένη δράση προς τα δυτικά.

Όσον αφορά τις εκλογές, ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι θα μπορούσε να επιδιώξει συγκεκριμένους στόχους εις βάρος της Ελλάδας, οι οποίοι στο εσωτερικό θα μπορούσαν να πουληθούν ως τεράστια επιτυχία, αλλά εντός λογικών ορίων. Παρόλο που η Αθήνα είναι παραδοσιακά μετριοπαθής απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, σε αυτό το κρίσιμο σημείο οποιαδήποτε παρατραβηγμένη τουρκική ενέργεια θα μπορούσε να ωθήσει την ελληνική κυβέρνηση να πάρει θέση.

Η Αθήνα είναι επίσης έτοιμη για εκλογές και οποιαδήποτε πολιτική υποχωρητικής ανοχής απέναντι στην Τουρκία θα είχε σίγουρα αρνητικό αντίκτυπο στους Έλληνες ψηφοφόρους, ιδιαίτερα για την πολιτική βάση του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Πλήρης σύγκρουση παραμένει απίθανη, καθώς οι ηγεσίες των δύο χωρών ακολουθούν μια ορθολογική πολιτική, ωστόσο, μια περιορισμένη, ελεγχόμενη κρίση φαίνεται πιθανή. Ενώ οι εντάσεις θα παραμείνουν υψηλές, όλες οι κινήσεις θα υπολογιστούν με βάση το ρίσκο/απόδοση.

 

*Ο Άλεξ Κασιδιάρης είναι Σύμβουλος Διεθνούς Ασφάλειας με έδρα το Λονδίνο. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών από το Τμήμα Πολεμικών Σπουδών του King's College του Λονδίνου και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ασφάλεια και την πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Tags
Back to top button