Η έγκαιρη διάγνωση και η λήψη μέτρων μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και να αποτρέψουν τον κίνδυνο απώλειας της όρασης τονίζουν οι ειδικοί της Αμερικανικής Εταιρείας Ειδικών Αμφιβληστροειδούς (American Society of Retina Specialists,ASRS).
Σύμφωνα με το , η εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι μια χρόνια πάθηση που εμφανίζεται συνήθως σε ανθρώπους άνω των 60 ετών αλλά ενδέχεται να εμφανιστεί και νωρίτερα. Ωχρά κηλίδα είναι το κεντρικό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς, το οποίο έχει και την μεγαλύτερη συγκέντρωση φωτοϋποδοχέων, των κυττάρων δηλαδή που προσλαμβάνουν το φως και το μετατρέπουν σε εικόνα.
Η ωχρά κηλίδα εκφυλίζεται όταν ένα μικρό κομμάτι του αμφιβληστροειδούς χιτώνα και ο φωτοευαίσθητος ιστός γύρω από την ωχρά κηλίδα καταστρέφονται με την ηλικία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς, αλλά όχι να θεραπευτεί πλήρως. Παρόλα αυτά, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να σώσει την όραση του ασθενούς, όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι οποίοι υπερθεματίζουν πως η μόνη μέθοδος και εδώ είναι η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου.
Όπως είναι αντιληπτό, η ηλικία αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας ενώ το οικογενειακό ιστορικό θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας. Άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και μία διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα και λαχανικά.
Οι επιστήμονες λοιπόν κρίνουν πως είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε αρκετά συχνά τα μάτια μας και να είμαστε σε επαγρύπνηση για τυχόν συμπτώματα.
Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί όταν αντί για ευθείες γραμμές βλέπουμε αλλοιωμένες ή κυματιστές.
Ένας ακόμα εύκολος τρόπος να εντοπίσουμε κάποια συμπτώματα είναι ο ακόλουθος: καλύπτοντας το ένα μάτι κοιτάμε στο πλαίσιο της πόρτας ή σε μία σκακιέρα. Αν οι γραμμές φαίνονται κυματιστές ή παραμορφωμένες τότε αυτό θα μπορούσε να αποτελεί σημάδι εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και θα πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στον οφθαλμίατρο.
Αυξημένος ο κίνδυνος αυτισμού για τα παιδιά που παρακολουθούν πάνω από δύο ώρες τηλεόραση την ημέρα
Γενικότερα, όποιο πρόβλημα εντοπίζεται στην αναγνώριση οικείων προσώπων λόγω της θολής όρασης, θα μπορούσε να αποτελεί ανησυχητικό σύμπτωμα.
Παρομοίως, ένα λευκό χαρτί με άπειρες μαύρες γραμμές και με μία μικρή τελεία στη μέση, το γνωστό πλέγμα Amsler, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο εντοπισμού συμπτωμάτων. (παρακάτω ένα πλέγμα amsler και ο αλλοιωμένος τρόπος που το βλέπει κάποιος πάσχων με εκφύλιση ωχράς κηλίδας).
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση ακόμα και στα χρώματα και στο κατά πόσο φαίνονται πιο ξεθωριασμένα ή θαμπά.
«Όσο πιο νωρίς μας επισκεφθούν οι ασθενείς που βιώνουν τα συμπτώματα τηςεκφύλισης της ωχράς κηλίδας τόσο νωρίτερα θα μπορούμε να προσδιορίσουμε την αιτία των συμπτωμάτων ή να χρησιμοποιήσουμε πρωτοποριακές θεραπείες για να προστατεύσουμε την όραση» τόνισε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας ΕιδικώνΑμφιβληστροειδούς Δρ. Philip Ferrone. Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, η πρόοδος στην τεχνολογία απεικόνισης και οι νεότερες θεραπείες σημαίνουν ότι αρκετά συχνά η απώλεια όρασης και η τύφλωση μπορούν να προληφθούν όταν οι ασθενείς συνεργάζονται με τους ειδικούς για αυτό προτρέπουν: «σπεύστε στους ειδικούς με το πρώτο σημάδι ή σύμπτωμα» .