Στο news-on.net παρεχουμε Ειδήσεις και σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Περιβάλλον

Αποτεφρώθηκε η Ελλάδα: Χάθηκε το 12% του δασικού μας πλούτου -Στοιχεία για το «ολοκαύτωμα» σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία

Καταστροφή τεραστίων διαστάσεων υπέστη η Ελλάδα, καθώς χάθηκε το 10-12% του δασικού πλούτου της χώρας, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής δασικών πυρκαγιών ΑΠΘ, Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα πολλές χιλιάδες στρέμματα έγιναν «στάχτη», συγκεκριμένα υπολογίζεται πως περισσότερα από 650.000 έγιναν στάχτη τις τελευταίες ημέρες σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, μετά το καταστροφικό πέρασμα της πύρινης λαίλαπας. Ενώ ο ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος έκανε λόγο για 1.400.000 καμένα στρέμματα από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, ενώ τόνισε ότι για να επανέλθουν τα δάση στην πρότερη κατάστασή τους χρειάζονται τουλάχιστον 10-20 χρόνια. 

Τα στοιχεία που παραθέτει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr σοκάρουν.

Την Κυριακή ο ευρωπαϊκός περιβαλλοντικός δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε εικόνες υψηλής ανάλυσης από τις καμένες περιοχές σε Εύβοια, Αττική και Λακωνία, βοηθούμενος από τις ανέφελες συνθήκες που επικράτησαν στη χώρα. Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr συνέλεξε και επεξεργάστηκε τις εικόνες αυτές, ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος των καμένων εκτάσεων.

Οπως προκύπτει, ως το μεσημέρι της Κυριακής είχαν καεί 460.000 στρέμματα στην Εύβοια, 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στη Λακωνία, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα. Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές στην Εύβοια εξακολουθούν να μαίνονται, η εκτίμηση αυτή είναι πιθανό να γίνει ακόμα πιο οδυνηρή. Για εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα έκανε λόγο και ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χάρης Κοντοές.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η έκταση των καμένων είναι πολύ μεγάλη και οι καταστροφές δεκαπλάσιες από αυτές που υπολογίζαμε για όλο το καλοκαίρι» δήλωσε.

Ο κ. Κοντοές συμπλήρωσε ότι προέχει να αποκατασταθούν οι ζημιές σε κατοικίες, επιχειρήσεις και περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα με ταχύτητα, με συντονισμένες ενέργειες και με την Πολιτεία δίπλα στην επιστημονική κοινότητα.

«Είμαστε σε φάση κλιματικής αλλαγής και πρέπει να προστατεύσουμε την περιοχή μας. Κάθε αυθαιρεσία επιτείνει μια πυρκαγιά» συμπλήρωσε. Από την πλευρά του ο πυρομετεωρολόγος στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θοδωρής Γιάνναρος έκανε λόγο για κλιματική κρίση, επισημαίνοντας πως οι εικόνες από τις πυρκαγιές θύμιζαν τις εικόνες από τα αχανή μέτωπα στα οποία εξαπλώνονται οι πυρκαγιές “τέρατα” σε Αυστραλία και Καλιφόρνια.

«Εάν δεν βασιστούμε σε επιστημονική γνώση, όσα ακούγονται για θωράκιση της χώρας αποτελούν ευχολόγια» επισήμανε. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη γνώση και την ετοιμότητα για τις ακραίες πυρκαγιές. Μόνο έτσι μπορεί να θωρακιστεί η χώρα απέναντι στην κλιματική κρίση. Από το 2018 στο Μάτι φάνηκε ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή» εξήγησε και πρόσθεσε πως η κλιματική αλλαγή απαιτεί εδώ και τώρα νέο μηχανισμό αντιμετώπισης.

«Αυτό που κάνει είναι να επιφέρει ακραίο καιρό, που μπορεί μέσα στη διάρκεια του έτους να αυξήσει την καύσιμη ύλη. Στην Αττική αυτή η αύξηση προήλθε από τα ακραία φαινόμενα της “Μήδειας” και του “Ιανού”. Δεν είμαι ειδικός να το απαντήσω, αλλά αναρωτιέμαι: έγινε, αλήθεια, η δουλειά που έπρεπε στο να μαζευτεί όλη αυτή η ύλη;» διερωτήθηκε. Τέλος, επισήμανε ότι το καφέ χρώμα του καπνού σε μια δασική περιοχή αποτελεί αδιάψευστο δείκτη πως ό,τι καίγεται είναι σχεδόν απόλυτα στεγνό και χαρακτήρισε τέτοιου είδους πυρκαγιές «τέρατα».

Tags
Back to top button